Europa
Sequencer
United States of Mind
Sequencer
Memento Materia 1996
Kyseessä ei siis ole mikään norjalainen metallibändi, vaan eräs kovimmista konepuolen orkestereista viime vuosilta. Ruotsalaisen Covenantin konejyrinä on huomattavasti vakuuttavampaa, kuin mikään tusinametalli.
Musiikkia kantavat Covenant-soundin minun mielestäni kenties keskeisin tekijä, voimakkaat särörummut. Sen päälle sitten on kasattu kerroksittain sekvensserien vinkunaa ja koko komeuden kruunaavat tyylikkään tyynet laulut.
Tappavan tanssittavia rytmejä on tarjolla todella mukavasti. Levyn alusta löytyy heti muutama erinomainen hittibiisi, kolmikko "Feedback", "Stalker" ja "Figurehead" ovat kaikki Covenantin parhaimpia kappaleita. Lopusta löytyy vielä tuohon joukkoon oikeastaan kuuluva break-beat-rytmien värittämä "Storm" eivätkä muutkaan biisit eivät huonoja ole. Niistä vain puuttuvat ne tehokkaimmat koukut jotka jättävät biisin mieleen pysyvästi kiinni.
Laulut kohottavat tämän levyn kuitenkin selvimmin standardi-EBM-jytkeen yläpuolelle. Eskil Simonssonin tyynen rauhallinen lauluääni on mainiota kontrastia musiikin raskaudelle. Tekstipuolella Covenant loistaa myös, sanoitukset ovat moniselitteisiä ja mystisiä.
Tämän parempaa konemusiikkia ei löydy kuin Covenantin myöhemmästä tuotannosta - eikä siitäkään läheskään kaikkien mielestä.
Europa
SubSpace Communications 1998
Europa on kenties Covenantin paras levy. Jo kansista lähtien - ne ovat yksinkertaiset, mutta vaikuttavat ja tyylikkäät. Kansikuva on mainio, Eurooppa 9.2.1998 16.30 satelliitin silmistä nähtynä...
Musiikillisesti eroa Sequenceriin ei valtavasti ole, jälki on hieman virtaviivaisempaa ja yksinkertaisempaa, mutta samalla tehokkaampaa. Tahtia takova säröinen Covenant-syke on joka tapauksessa tallella, kyllä tästä tekijät tuntee.
Biisit ovat kautta linjan hyviä, parhaimpina paloina "Leviathan", "Wind of the North", "I Am" ja "Final Man". Varsinkin "Leviathan" on erinomainen... Varsinaisesti huonoja biisejä ei ole, mutta levyn lopettava "Wall of Sound" ei kyllä aivan pärjää muille biiseille.
Kokonaisuutena Europa on mukaansatempaava, kerrassaan erinomaista tanssimusiikkia. Selvästi Covenantia parhaimmillaan, vaikka monet pitivätkin tätä kovanakin pettymyksenä Sequencerin jälkeen.
United States of Mind
SubSpace Communications 2000
Vuoden 2000 parhaat levyt -palkittu: vuoden 3. paras ulkomainen biisi (Like Tears in Rain)
Myöhästyttyään alkuperäisestä aikataulustaan jonkun kuukauden, Covenantin uusin ilmestyi vihdoin. En ollut kovinkaan innostunut levyn hankkimisesta, mutta uusimman Prospectiven cd:ltä löytynyt "Like Tears in Rain" muutti mieleni.
Hyvä biisi se onkin ja vaikka eräskin entinen Covenant-fani totesi levyn tylysti täysin turhaksi, minä olen toista mieltä. Eihän tämä täysin sama bändi olekaan kuin Sequencerilla, mutta miksi pitäisi ollakaan? Täytyyhän bändeillä olla oikeus muuttua, vaikka fanit kuinka haluaisivat muuta - olen itsekin ollut kovasti pettynyt YUP:n myöhempään tuotantoon mutta on kohtuutonta vaatia bändiä tekemään Toppatakkeja ja Toledon terästä uudestaan ja uudestaan.
United States of Mind pitää sisällään monia hyviä biisejä: jo mainittu "Like Tears in Rain" avaa levyn tehokkaasti, "No Man's Land", "Tour de Force", "Dead Stars (version)", "One World One Sky", "Still Life"... Eikä taaskaan todella huonoja kappaleita. "Helicopter" on jotenkin vähän tylsä, mutta muuten levy on ensiluokkaista konepoppia. Soundi on kaupallisempi, entistäkin enemmän, mutta sama Covenant tämä edelleen on.
Europaan verrattuna ainakin laulut ovat parantuneet, hommassa on enemmän otetta. Tekstit ovat jonkinverran yksinkertaistuneet, vähemmän vaikeasti ymmärrettäviä vertauskuvia ja vähemmän vaikeita sanoja. Touhussa on popimpi ote, mikä ei minua ainakaan haittaa.
Aika näyttää, miten tähän pitäisi suhtautua, mutta tällä hetkellä ainakin United States of Mind on melkeinpä parasta Covenantia mitä löytyy.