Kivi kengässä
Kun uuden tavaran pintaan tulee naarmu tahi lommo, ei vamman koko tai vahingon määrä ole millään tavalla yhteismitallinen uitutuksen määrään. On se vammautunut sitten uuden kengän pinta, auton pelti, taloyhtiön hissin seinä, parketti tai kattilan kylki, niin päähänottamisen määrä on kohtuuton. Siihen liittyy jotain sellaista lopullisuuden tuntoa. Että kun menee rikki asia, jota ei voi ehjätä eikä sille voi mitään tehdä ja sitä naarmiutunutta joutuu katselemaan ja joka kerta uudestaan kärsimään, niin oman kädettömyyden ja avuttomuuden tunne lyö yli. Sitä vauriota pitää sitten käydä hinkkaamassa, vahaamassa ja puunaamassa ihan vaan todetakseen, että siinä se on ja taas ottaa enemmän päähän. Jos sitä ei toisaalta päivittäin totea vaan yrittää olla katsomatta, niin se kasvaa päässä saavuttaen melko pian megalomaaniset mitat ja taas ottaa niin päähän. Hitutus hiipuu kyllä pikkuhiljaa mutta ei hetkessä eikä kahdessa.
On siinä hyvätkin puolensa. Pikkuasian takia unohtuu isoista asioista murehtiminen hetkeksi. Vaikka tulisi krooninen hyppysilsa, niin ei sekään harmittaisi silloin, kun on pakko yöt päivät murehtia sitä pikkuasiaa. En tiedä. Ehkä se onkin suojatoimi, jonka äiti Luonto on minua suojellakseen langettanut. Murehtisin muuten itseni tärviölle isommista asioista, joko olemassa olevista tai tulevista omista sekä sukulaisten ja ystävien ja kaikkien sydäntä lähellä olevien mahdollisista ongelmista. Isä aina sanoikin, että olisi paras laittaa kivi kenkään, niin isommat murheet unohtuu. Sanoi iskä myös, että olisi viisainta heittää sinapit heti uutuuttaan kravatille, niin ei niin harmittaisi, kun siihen se sinappi kuitenkin kohta päätyy.
Varmaan on siis ihan hyvä, että uudet kengät vuotavat, kaverin taloyhtiön uudessa hississä on naarmu ja Hermannin kyljessä naarmu.
Jälkipuheet
(Auts) No niin, meinasin tuoda ton isäs näkökulman heti tähän, mutta myöhästyin. Se uusi asiahan vain astuu tänne tavallisen kuolevaisuuden piiriin sitten kun se ei enää ole niin täydellinen. Eli sille tapahtuu vain sama mikä kaikille jossain vaiheessa. Nicht?
No niin. Just niin. Se tavallisen kuolevaisuuden piiriin astuminen kun tapahtuu ennen aikojaan, niin sitä juuri ei minun tajuntani tahdo haluta ymmärtää. Onneksi aika hoitaa suurimmat naarmut mielestä ja lisää naarmuja pintoihin. Sillä tavalla sitten pikkuhiljaa niistä esineistä tulee elämää kokeneita ja maailmaa nähneitä ja oman näköisiä. Jollaisia tavaroita sitten taas rakastan juuri sen tähden.
Miksi siis suren sitä ensimmäistä naarmua. Sehän on esineen ensiaskel täydellisyyteen.
Tuijottaessani taannoin ostoskärryjen aikaansaamia jälkiä auton kyljessä jäivät kaikki Afrikan nälkäänäkevät unholaan. Joku p*leen paviaani oli onnahdellut kaaramme ohitse nenäänsä kaivellen, eikä vaivautunut katsomaan eteensä tai sivuillensa.
Muistutuksia murheiden pienuudesta ilmaantuu silloin tällöin ja tuolloin yritän paukuttaa päähäni suhteellisuudentajua, pyrin muistamaan että suurin osa asioista on hyvin. Paluu valitusarkeen ei kestä järin kauan.
Onhan se silloin tällöin hyvä kertoa itselleen, että juuri nyt ei ole syöpää, ei sydämessä häiriöitä [ei kuvaannollisesti eikä fyysisesti], kaikki raajat pelittävät ja pää pysyy tahdissa. Että siihen nähden olen onnekas. Ja muistelen myös pikkukivien aikaan maailman nälkää näkevät, kaltoin kohdellut ja sorretut.
Että silleesti hyviä ovat pienet kivet kengässä. Pysyypä elämän raamit tietoisuudessa. Hyvä niin. Ja hyvähän sekin, että välillä muistutetaan.