« Paussigallup | Pääsivu| Kirjoittaminen käy nyt kuin tanssi »

Yli puolet suomalaisista haluaa laskea hoitajien palkkoja

paussigallup.jpgPaussigallup keräsi vuorokaudessa (tilanne 05.11.07 22:03) 100 kannanottoa. Tämän kattavan otoksen perusteella näyttäisi siltä, että

- 52% kansasta on sitä mieltä, että sairaanhoitajien palkkoja pitäisi laskea enemmän tai vähemmän.

- 29% kansalaisista on sitä mieltä, että hoitajien olisi pitänyt tyytyä normaaleihin korotuksiin ja että heille tarjottu ja Tehyn hylkäämä tarjouskin oli liikaa.

- 19% äänestäjistä kannatti Tehyn vaatimuksen mukaista palkkaa.

Ettäkö mitenkä niin? Siksi että:

1800 e/kk = selkeästi alle nykyisen kokonaisansion
2200 e/kk = alle nykyisen kokonaisansion
2600 e/kk = 200 e/kk pienempi kuin Tehyn hylkäämä Kuntatyönantajien tarjous
3000 e/kk = Tehyn vaatima kokonaispalkka

Tällä pikkututkimuksella halusin osoittaa, että gallupien lopputulokset ovat pitkälti kiinni siitä, keneltä, mitä ja miten kysytään, kuinka paljon tarjotaan vastauksissa liikkumavaraa ja millaisia vaihtoehtoja annetaan. Ja ennen kaikkea: tulokset ovat suusanallisesti tulkittavissa lähes miten tahansa. Vastauksiin vaikuttavat lisäksi tietenkin paitsi ihmisten mielikuvat nykyisestä tilanteesta, myös sävy, jolla kysymys esitetään. Ja siihen taas vaikuttaa luonnollisesti se, mitä julkisuudessa kerrotaan ja miten. En hetkeäkään usko, että kukaan haluaisi kenenkään palkkoja alentaa mutta selkein numeroin voisin niin väittää. Mutta en väitä mitään vaan viittaan virallisimpaan mahdolliseen tietoon maksetuista kuukausipalkoista eli Tilastokeskuksen tietoihin: Kuntasektorin kuukausipalkat ammateittain vuonna 2006, euroa.

Paussigallupin tulokset poikkeavat aikalailla Ylen teettämän tutkimuksen tuloksesta, joka saatiin, kun tuhannelta suomalaiselta puhelimessa kysyttiin: Hyväksyttekö tässä tilanteessa Tehyn työtaistelun?. Siihen vastasi 63% suomalaisista myöntävästi. Missä tilanteessa? Työtaistelun yleensä vai joukkoirtisanoutumisen vai nimenomaisen palkkavaatimuksen? Muistatteko sen entisen miehen, jolta kysyttiin: "Joko olet lakannut lyömästä vaimoasi?" Kyllä vai ei?

Jälkipuheet

Pitkäaikaisena lukijanasi hämmästelen, miksi vastustat tehyläisten palkankorotusta noin raivokkaasti? Kirkas kateus ei riitä. (Selvennykseksi: en itse ole minkäänlainen hoitsu vaan akateeminen matalapalkkanainen)

Hämmästyn aina yhä uudelleen sitä, miten viestejä vastaanotetaan. En vastusta tehyläisten palkankorotuksia. En tosiaankaan. Minä vierastan tapaa, jolla asiasta tiedotetaan. Vastustan aina ja kaikkialla sitä, että oikeista asioista kerrotaan väärässä sävyssä, koska silloin en voi välttyä ajattelemasta, että se on tietoista harhaanjohtamista.

Tiedotonta harhaan ohtumista on luojanähköön ihan riittävästi. Kuten arvoisa anonymous juuri osoitti.

Herne pois, roosmarii!

Hyvä, että korjasit harhaantumiseni. Mutta olisiko ihan pikkiriikkisen korjattavaa omassakin ilmaisussasi, jos tulet yhä uudelleen väärinkäsitetyksi? Vai ollaanko me muut vaan niin tyhmiä?

Lakon valmisteluihin kuuluu aina armoton tiedotussota. Molemmat osapuolet suoltavat tiedotteitaan, jossa vastapuoli maalataan hirviöiksi, vampyyreiksi ja vaikka miksi. Göbbelsin mukaan mikä tahansa väite muuttuu totuudeksi kunhan sitä hoetaan tarpeeksi kauan.

Vähän medialukutaitoa, pyydän ma!

anonyymi akateeminen lukijasi

Tottamooses on ilmaisussani korjaamisen varaa. Verkkokirjoittamisen ja miksei minkä tahansa kirjoittamisen ongelmahan lie se, että pitäisi saada asiansa kerrottua jo otsikossa ja sitä sitten parissa ensimmäisessä lauseessa syventää. Koska tutkitusti juuri muuta ei lueta. Myönnän, että minun on vaan niin ruton vaikea värittää nyansseja vain parissa lauseessa, kun en haluaisi kirjoittaa tikkukirjaiminkaan ja lyhyen ilmaisemisen mestari en ole. Haluaisin toki olla tervo mutta jos olisin, niin en varmaan kirjoittelisi vaivaista blogia.

Verkkokirjoittamisen kurssilla kerrottiin, että hyvä kirjoitus tehdään niin, että otetaan ajankohtainen aihe (hoitajien palkat), lisätään siihen ihminen (osallistuminen), etsitään erilainen lähestymistapa (gallup) ja kirjoitetaan se niin, että pääasia on otsikossa (gallupin tulos), syvennetään ingressissä (yhteenveto ja summien aukaiseminen) ja toivotaan, että joku lukee loput.

Vaikein asia on saada lukija lukemaan se loppu, sillä lukijalla on kiire seuraavaan blogiin. Koska liikkumisvara on noinkin pieni, niin jäähän siinä pointti kadoksiin aika usein, jos sitä ei halua tosiaan kirjoittaa tikkukirjaimin. Tikuilla kirjoittaminen on tylsää ja kuka sellaista viitsii etenkään vapaaehtoisesti tehdä.

On totta, että näinkin monisyinen asia kuin tämä tehyläisten projekti, on tunteita herättävä ja siksi vaarallinen aihe käsiteltäväksi. Olen ottanut tietoisen riskin, että pointtini ei aukea kolmessa ensimmäisessä lauseessa mutta luotan lukijoihini silti. Jos edes joku malttaa lukea loppuun ja poimia ajatukseni, niin olen tyytyväinen. Useinhan juuri se lukija ei ilmoittaudu, joten en voi tietää. Silti uskon, ettei kaikkea tarvitse alleviivaten kirjoittaa. Koska sellainen on tylsää.

Sanottakoon nyt vielä kerran selvyyden vuoksi: kritiikkini kärki osoittaa niin tässä kuin muissakin asioissa osapuolten tapaan kertoa asioita kaunistellen ja painottaen tietoisen johdattelevasti vain itselle edullisia seikkoja. Aluksi kritisoin lehtien tapaa uutisoida tehyläisten toimista. Sitten kritisoin sitä, että itsekkäästi ja määrätietoisesti unohdetaan pienipalkkaisina esimerkiksi palomiehet, poliisit, lastentarhan opettajat ja linja-autokuskit (ja ne etnomusiikin dosentit). Ja lopuksi kritisoin sitä, että Yle uutisoi erittäin tulkinnanvaraisen kysymyksen kautta tehtyä päätelmää absoluuttisena totuutena.

Missään vaiheessa en ole sanonut, etteikö osaaja olisi palkkaansa ansainnut.

Mea, eipä ole tarvis postauksiisi paljon lisätä.Puhut selvää asiaa.
Upottaja on se joka vetää tapin veneestä. Tässä asiassa Tehy, olkoon kurssi muutoin kuinka väärä tahansa.

HannuHoo, kiitos sinulle. Tappivertauksesi on mainio. Tulen käyttämään sitä vielä monesti.

Vastuuta on myös lukijalla - ainakin ennakkoluulojensa suitsimisen osalta. Ainakin omasta mielestäni Mean pointti oli alkuperäisessä kirjoituksessa ihan selkeästi esillä. Taitaa tosiaankin olla, että aihe on nyt sen verran vaarallinen, että lukija helposti unohtaa myös sen oman vastuunsa lukijana, jos on vahvasti jotain mieltä käsiteltävästä asiasta.

Mielestäni gallupin tulos oli hyvin mielenkiintoinen, ja sitä itsekin haluaisi tarkastella kovinkin arvovärittyneesti, joten ei ihme, että uutisointikin on mitä sattuu. Itseäni varsinkin noiden alhaisten palkkojen voitto jotenkin hämää, koska kysymyksessä puhuttiin kokonaispalkasta - ei esimerkiksi peruspalkasta ilman lisiä.

Oman arvovärittyneisyyteni tajusin, kun väksinkin tuollaisista palkkakyselyistä ilman etukäteisiä arvolatauksia tulee myös eräänlainen omantunnon kysymys vastaajalle.

Miksi esimerkiksi rankkaa ja oikeasti tähdellistä työtä tekevä, koulutettu ihminen ei saisi ansaita ainakin samaa määrää kuin esimerkiksi minä, jonka ei tarvitse päivisin kuin istua perseellään kahdeksan tuntia (jos sitäkään) ja olla osapuilleen selvillä siitä, mitä Kielitoimisto on tällä viikolla päättänyt työkseen kirjoittavien pään menoksi.

Itse en muuten keksinyt miksi ei saisi.

Kiitos Kriisi. Arvostan kommenttiasi, todella.

Oli tosiaankin valaisevaa löytää itsensä hiiren selässä vaappuloimasta kahden täpän välissä. Omientuntojensa kanssa on kehittävää seurustella aika ajoin ja havaita mielenkiintoisia asioita.

Olet ensimmäinen joka tulee vastaan näissä blokeissa tilastojen toista puolta valottaen. Siitä pitänee päätellä, että suurin osa nielee kaiken syötetyn numerosalaatin sinämoisenaan, lainkaan miettimättä siitä muokattuja johtopäätöksiä. Nostan sinulle hattuani

Väänsin viime vaalin tuloksista tilaston joka varmasti on matemaattisesti pilkulleen totta, koska luvut ovat tilastokeskuksen lukuja, mutta en saanut aikaan edes minkäänlaista riitaa:
ViETETÄÄN MAAiLMAN TEATTERiPÄIVÄÄ
http://harmaasusi.vuodatus.net/blog/502922

Kiitos hatunnostosta. On tosiaankin mielenkiintosita, miten helposti asiantuntematonkin voi rakentaa kysymykset, jotka joihtavat harhaan. Jotenkin siis epäilen, että aina, kun joku teettää gallup-kyselyn, se hakee tietynlaista vastausta ja koska kysymyksillä voi tosiaankin pitkälle manipuloida vastauksia, niin suhtaudun epäillen kaikkiin gallup-kyselyjen tuloksiin.

Kun vielä lisätään tähän, missä järjestyksessä asiat esitetään, niin ollaankin jo pitkällä kuluttajan harhauttamisessa. Jos kerrotaan ensin, kuinka monta prosenttia EI tee jotain, on sillä ihan eri painoarvo kuin sillä, että lopiut tekee.

Ja sitten vielä kolmaalta tämä, että asioiden konkretisoiminen numeroiksi tai kyllä/ei-vastauksiksi paljastaa usein sen, että julkisuudessa on puhuttu tarkoituksellisen tietoisesti ympäripyöreitä.

Kyllähän se niin on että useimmissa gallupeissa
maksaja esittää vastaustoivomukset ja tekijä
tekee sitten sellaisen gallupin jolla saa odotetut
vastaukset. Se saa palkan siitä.

Joko olet lakannut hakkaamasta ukkoasi? :-)

Tuossa minun laskemassani vaalituloksessa näkyy
matemaattinen kannatusjakauma äänioikeutetuista.
Siitä määrästä joka olisi halutessaan voinut äänestää
vaikka 100% yhtä puoluetta.
Sehän se on se matemaattinen totuus.

Toinen juttu jossa inimiset ovat pihalla kuin lintulauta,
on ylipäänsä nämä prosentit. Niillä kyllä manipuloidaan
häpeilemättä.

Procul harum!

Jouduin kerran sattumalta todistamaan erään työnantajan työntekijöiltään saaman palautteen käsittelyä. Palaute koski koulutusta, jonka työnantaja oli järjestänyt. Koska palaute ei miellyttänyt, niin surutta heitettiin väärät palautteet roskiin. Lopputuloksena esitettiin sitten hienoja piirakoita ja pylväitä ja naama peruslukemilla todettiin, miten hyvin on taas toimittu ja onnistuttu.

En sitä ennen juurikaan uskonut yhdenkään kyselyn tai palautteen yhteenvetoon mutta tuon jälkeen en yhtään.

Hallitus antoi nyt esityksensä pakkotyölaiksi, pakkotyöläisille maksetaan 30 % pakkolisää. Eli vaativassa tehtävässä oleva errikoissairaanhoitaja joka saa peruspalkkaa 1960 € (yhy-yhy), saa siihen lisää 30 %. Toisin sanoen 2550 € kuussa. Ei paha.

Mutta ei tässä kaikki. Errikoissairraanhoitajahan painaa vuorotyötä, koska potilaita pitää seurata 24 tuntia päivässä. Siitä tulee 45 % lisää. Eli 3700 € kuussa. Orjatyötähän se. Tämä siis keskimäärin 33.5 tunnin viikolla.

Hieno kirjoitus! Minua hämmentää, että jatkuvasti uutisoidaan tarkoitushakuisesti pelkästään aiheita, ei niiden takana olevia todellisia asioita. Niin kuin tässä tapauksessa esimekriksi on vaikeaa löytää sanomalehdestä yhtään konkreettista palkkalukua.

Minusta yhteiskunna tulee olla tasa-arvoinnen, ja juuri siksi olen yrittänyt pääni puhki miettiä, ovatko hoitsut tässä sittenkään ihan oikeassa. Kuinka pitkälle ollaan valmiita menemään niiden joidenkin lisäeurojen takia? Kun, jos nyt ihan totta puhutaa, minusta yli kahden tonnin palkka on jo aika hyvä palkka.

No niin, tänään 19.11. näyttää siltä, että tehyläiset ovat saaneet kiristtettyä 20%:n korotuksen. Siis viidennes lisää palkkaa. Ei huonosti.

Mutta kuinka kauan lisäraha auttaa kestämään stressiä ja huonoa oloa? Kuinka kauan se auttaa kantamaan vastuun taakkaa?

Jos kommenttisi ei tule näkyviin, se on valitettavasti joutunut tahtomattani spämmifiltteriin ja sinne joutuneista en saa mitään ilmoitusta. Käyn mahdollisimman usein vapauttamassa siellä piileksivät. Olen pahoillani.



Tilaa RSS-syöte

Kuka?

Juttutupa