Välilyönti
Ei päivää, ettei oppisi jotain uutta. Vai kaikkiko tiesivät, mikä on repliikkiviiva?
Sen sijaan olisin tiennyt, jos olisin ajatellut, että heittomerkin nimi johtuu siitä, että sitä on käytetty yht'äkkiä pois heittyneen kirjaimen merkkinä.
Niin ja tällä # on nyt oikea nimi, joka ei ole siis risuaita eikä molarinmaski. Se on ristikkomerkki.
Kaikki muut tietenkin tiesivät senkin, että sen suositellumman eli standardien mukaisen lyhyemmän ajatusviivan saa tuotettua Alt 0150 -yhdistelmällä? Siis tällaisen: .
Nämä ja dziljardi muuta merkkiä ja kaikki säännöt ja säännöttömyydet löytyvät lehdestä, joka tullee kulumaan puhki jokapolkkaajan kädessä ellei pölyty yöpöydällä, Kielikellosta (2/2006).
Muistiksi: Merkkien kirjoittaminen, Erikoismerkkien kirjoittaminen suomalaisella PC-näppäimistöllä ja Erikoismerkkien kirjoittaminen Wordilla.
Jälkipuheet
Kiitos vinkeistä ja linkeistä, Mea. Enpä ole tullut etsineeksi niitä itse, vaikka tarvitsenkin niitä toisinaan.
Öh.. kyllä mä olen nuo alt-yhdistelmät tiennyt (ja käyttänytkin niitä suunnilleen yhtä kauan kuin tietokonetta: molempia viivoja, astemerkkiä ja joskus copyright-merkkiä). Niiden HTML-muoto olikin sitten vähän hankalampi.
Sama vika Mealla kuin Louhella, ei ole tullut etsityksi. Aina, kun on ollut kiperä paikka, on menty, mistä aita matalin.
Jospa nyt ottaisin itseäni niskasta ja opettelisin Miiran tavoille. Ainakin osittain.
Ja tekö tiesitte sen repliikkiviivankin?
Kiitos linkeistä. Ehkä on hankittava se lehtikin!
Se on hyvä numero, ihan oikeasti. Just sellanen käsikirjaston kulmakivi, jota on kaivannut useasti.
Kiitos!
Kuinkahan monesti olen joutunut copy-pasteamaan tuonkin viivan johonkin sovellutukseen, jossa Ctrl + miinusmerkki ei ole tuottanut haluttua tulosta.
Jospa nyt muistaisin.
Kiitos itsellesi. Löysinpä mukavalta tuntuvan blogisi listalleni. Näin se käy.
Entä kun repliikkiviivan lisäksi käytetään ohuketta eli ctrl+alt (ainakin eddie-toimitusohjelmassa), entä miten pitikään kirjoittaa Tsekki-Italia -ottelu päättyi 0-0 toimitusohjelmistolla, tai mihin kohtaan tulee ohuke-repliikki-ohuke vai tuliko se mihinkään. Puhumattakaan oikeista taittokoodeista ja pistekoon muutoksista... Puuh.
Mulla menee just noi viivat yli hilseen. Miksi ei voisi olla vain yksi viiva ja sillä siisti? Eihän kysymysmerkkejäkään ole erilaisia sen mukaan minkä tyyppisestä kysymyksestä on kyse. Paitsi tietty epsanjalaisten nurinkurin kyssärimerkit, joita en ole koskaan käsittänyt. Osaisko joku selittää ne?
Alt 0150 tuottaa lyhyemmän ja Alt 0151 sen pidemmän ajatusviivan. Lyhyempi on suositellumpi numeroiden ja merkkien yhteydessä.
Arttu, opas sanoo, "Ajatusviivaa käytetään osapuolten merkinnöissä. Esim: HJKIlves 22." Ja: "Kun rajakohtailmaus on yhdyssanan alkuosa, se liitetään yhdyssanan loppuosaan yhdysmerkillä.
Koska Tsekki ja Italia eivät ole "merkkejä" vaan sanoja, niin pilkkua viilaten pitänee käyttää pidempää viivaa ja merkeissä lyhyempää ja yhdysmerkki on näppäimistöltä.
Eli: TsekkiItalia-ottelu päättyi 00
Mervi, olet oikeassa. Eihän tässä viivoittelussa ole mitään järkeä. Kuka tuostakin tosiasiassa lukee, että kolmella eri viivalla on kirjoitettu, kun todellisuudessa luetaan vaan, että tasapeli.
Hmm... jotenkin tuntuu että mäkkiläisillä on helpompaa. Nuo eripituiset viivat - saa helposti miinusnäppäimellä. Lyhyin ilmestyy siis ihan vaan miinusta painamalla, keskipitkä ilmestyy näppäinyhdistelmällä alt + miinus ja pitkä shift + alt +miinus. Aika loogista mielestäni. Ja ennen kaikkea helppoa.
Ai niin ja tämä on ihan hyvä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Viivamerkit
Totta, kyllä Mäkkärillä on helpompaa.
Kiitos Wikipedia-linkistä, tämä menee muistilaatikkoon.
Mervi:
Espanjankielisten nurinkurinen kyssärimerkki on itse asiassa aika fiksu: siitä tietää kysymyksen alussa heti, että tää on kysymys ja tajuaa sitten venyttää siihen oikean intonaation niin, että kaikki tajuaa, että tähän odotetaan vastausta eikä vaan todeta. Kun muuten kysymyslause usein näyttää ihan toteavalta lauseelta (vähemmän fiksua? ainakin helppoa!). Eivät ole espanjan kielen keksijät keksineet -ko ja -kö lisäkkeitä ;)
¿Kätevää tämmönen.
rinha: Aah, no sitten. En tiennyt tätä, kun epsanjaa en osaa. Siksi kysyinkin, kun tuli vaan mieleen tosta mun merkillisestä kyssärimerkkiesimerkistä. :) Nokkelaa, kieltämättä (tosin -ko ja -kö on mun mielestä vielä nokkelampaa, näin suomijuntti kun olen ;)).
mea: Jep. Ja yritäpä sitten käsin kirjoitetussa tekstissä erotella erimittaiset viivat. Ei taida olla ihan niin helppoa. Mä taidan olla viivakapinallinen ja pitäytyä yhdessä viivassa niin paljon kuin vaan mahdollista. Radikaalia. :D
Yhteen ja toiseen suomen kielen kohkouteen olen ehdollistunut. Minusta on kamalaa, jos sanotaan alkaa tekemään. Olen myös sitä mieltä, että on sanottava tuli tehdyksi. Mutta näiden viivahommeleiden mielekkyyttä en ole koskaan ymmärtänyt! Perusteleeko ne siinä Kielikellossa, miksi noiden viivojen kanssa on pelleiltävä? Jos ne sen tekee ja hyvin vielä, niin pitänee ostaa!
Macistinä olen pnin tavoin tottunut pääsemään helpolla, kiitos että linkkasit noihin pc-ohjeisiin.
Kiitos Mea, oppaita voisi toki lukea itsekin. Täytyy tosin tarkistaa vielä tuo viivoitus ulkoasupäälliköltä kun hän tulee lomalta. Kerron sitten miten meillä se pitäisi tehdä. Oletettavasti juuri kuten tuo opas sanoo.