Kunhan ihmettelen
Nyt kirjoittaa otsikolla "Vääristelevä valkokangas" aiheesta, joka minuakin on aina askarruttanut: että miksi elokuvissa esitetään joitain asioita niinkuin esitetään. Tietenkin osa on selitettävissä sillä, että on asioita, joita ei oikein voi mitenkään muuten esittää kuin esittämällä vakiintunut klisee, mutta mistä se on sitten synnytetty. Luulisi, että alleviivauksiin ei enää nykyisin olisi niin tarvetta kuin ennen muinoin, mutta aina niitä kummallisuuksia vaan on. Niinkuin se silmälasien kanssa veuhtominen; niitä otetaan pois silloin, kun luetaan ja päinvastoin. Naiset nukkuu täysissä meikeissä. Autoa ajettaessa suoralla tiellä rattia väännetään aina ankarasti. Sähköpostit tulevat ruudulle kissankokoisin kirjaimin. Kukaan ei käy koskaan vessassa eikä kukaan ihmettele, miksi vanhemmat ja lapset ovat melkein saman ikäisiä eivätkä muistuta toisiaan. Sotakuvissa kuolee aina se, jolla on vaimon ja lapsen kuva taskussa. Ratkaisu löytyy aina viimeisellä sekunnilla, jos ydinsota on uhkaamassa. Onhan näitä.
Jälkipuheet
No minä otan lasini pois kun luen, sillä en muuten näe lukea. Kun taas vähääkään kauemmas, edes tietokoneen ruudulle, en näe ilman laseja. Optikko häijyili, että kymmenen vuoden kuluttua saatan tarvita jo lukulaseja tai niitä monitehorajattomia tjsp.
No niin minäkin teen, sehän on miinussilmille jossain miinuksen vaiheessa mahdollista ja jopa helpompaa mutta näitä poikkeustapauksia tuskin halutaan kaiken yleistävässä elokuvassa korostaa. Useimmiten kuitenkin silmälasit ovat joko luku- tai kokoajanlaseja.
Silmälaseilla veuhtomisella elokuvissa korostetaan usein sitä, että nainen on kaunis vain ilman laseja, silmälasipäinen on nörtti ruma ankanpoikanen ja siitä tulee kaunis hyvän näköinen, kun se ottaa lasit pois. Ja kun se ne riisuu, se huomaakin yhtäkkiä, ettei se tarvitsekaan enää missään laseja. Slädäm, ja näkeekin hän sekä lähelle että kauas.