Kolme polkua
Konfutse (551 - 479 eKr.) sanoi, että ihmisellä on kolme tietä toimia viisaasti: ajattelun tie, joka on jaloin, jäljittelyn tie, joka on helpoin ja kokemuksen tie, joka on katkerin.
Ajattelu on naisen mielelle toisinaan aivan liian kimurantti, koska silloin pitää.... harkita. Ja siihen ei riitä resurssi, koska sielu ja sydän vaativat liikaa tilaa. [Miten ne sen tekevät, eihän sielua ole ja sydän on lihas? Jokainen nainen tietää, että sen ne kuitenkin tekevät.]
Jäljittelelyn tie on vaarallinen, kun ei voi tietää, ketä jäljitellä, kenellä se viisaus on hallussaan, kenen varjossa kulkea, kenen päätä seurata. Sitä tietä kulkien saattaa joutua tiloihin, joista ei osaa itse ulos, joissa vasta viisautta kysytäänkin, ja jos sitä ei ollut lähdössä, miten sitä siellä tuntemattomassa olisi yhtään enempää.
Jäljelle jää siis toimia kokemuksen kautta, katsoa historiaansa, muistaa kulkemansa tiet. Ja huomata, että jos niitäkään polkuja ei olisi tarponut, niissä nokkosissa jalkojaan polttanut, niissä sateissa kastunut, niitä myrskyjä pelännyt, niin ei olisi nyt tässä auringossa, ei olisi näitä silmiä, jotka näkevät niin kuin nyt näkevät. Näkevät sen, mitä nyt on. Ei olisi tässä, tällä päällä. Jos se, mitä nyt näkee, ei helli silmiä, on uskottava, että huomenna on toisin. Tai ylihuomenna, ensi viikolla. Ennemmin tai myöhemmin aurinko paistaa.
Jälkipuheet
Viisaita sanoja :)
Niin, aurinkoa ei tunnista, jos ei ole kuuta nähnyt. Valoa ei valoksi tiedä, jos ei pimeässä ole käynyt. Lämmin ei tunnu miltään, jos ei joskus ole palellut. Onnea ponnisteluillemme :)
Veit jalat suustani.
Kaksi päivää äidin ja iskän mökillä viettäneenä lisäisin vielä, että vapautta ei osaa arvostaa ennen kuin on jatkuvan valvonnan alla.
Kyllä tuo Konfutse on oikeassa. Loppupeleissä pääsee helpoimmalla ja pisimmälle, jos on ajatellut ja ottanut muilta oppia. Kantaapääoppi on hidasta ja katkeraa, vaikka oppi voikin mennä perille. Katkerinta on jäädä luokalle ja opetella kantapään kautta aina uudestaan.
Luokalle jääminen on osa oppimista. Tämän koulun käyminen on huomattavan paljon vaativampaa, joten luokalle jääminen ei ole häpeä eikä mikään. Päinvastoin, tuntuu, että luokkansa kahteen kertaan käyneet ovat niitä, joista tulee luoottoystäviä, parhaita kumppaneita ja suoraselkäisiä kavereita.