« Kumpi on kovempi? | Pääsivu| On olemassa kursiivinen melankolia »

Täti täällä vähän taas tärisee

Alkanut vähitellen nyppiä melko merkittävästi tämä toimittajien ja hoitureiden toistensa lääppiminen ja puolitotuuksilla ratsastaminen. Mitä hoiturit ovat tehneet ansaitakseen lehdistön kaiken paapomisen ja asioiden puolivillaisen esittämisen tietyssä valossa? Ja miksi alunalkaenkaan joku toimittaja on katsonut asiakseen nakittaa jonkun untuvikon antamaan muka-lausunnon jostain kuvitteellisesta viissatasesta. Ja miten taivaantähden tästä yhdestä puolivillaisesta vaalilausahduksesta on muka tullut joku kiveen hakattu The Lupaus?. Kysyn vaan.

Tämän asian tiimoilta toimittamisessa ottaa päähän paitsi yksisilmäinen ja suorastaan valheellisen pimittävä uutisointi, myös uskomaton sinisilmäisyys kaikkeen, mitä asiasta missäkin sanotaan. Miksei kukaan esimerkiksi oikeasti laske, paljonko se valtion lupaama euromäärä oikeasti on per nuppi. Tiedossa lie summan lisäksi hoitureiden määrä ja ne oikeat palkat. Minun vaatimaton laskutaitoni ei saa siitä kolmeakymppiä vaikka mikä olisi. Meinaan vaan, että miten kummassa muut päähän potkitut kunnan matalapalkkaiset saavat samoilla korotuksilla enemmän ja ovat ihan tyytyväisiä.

Kuinka moni tavallinen paavo tallaaja muuten toimittajien ansiokkaan toimittamisen vuoksi on ollenkaan tietoinen, että matalapalkkaisia tärkeän työn tekijöitä on muitakin kuin hoitsut ja osa vielä paljon isommalla koulutuksella. Ja kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että heitä on myös valtiolla pitkän ja kapean voileipäpöydän ääressä. Ketään ei kiinnosta nämä muut raukat raatajat. Ketään ei tunnu kopaisevan, että jokaista meistä tarvitaan tämän yhteiskuntahässäkän pyörittämiseksi. Ei meitä täällä montaa turhaa askartelijaa ole. Ei olisi edes olemassa sairaanhoitajia, jos ei olisi erittäin matalasti palkattuja kirjastontätejä heille järjestämässä tarvitsemaansa tietoa. Ei olisi sairaanhoitaja työssään, jos ei olisi lapsellaan matalapalkkaista päiväkotitätiä. Ei pääsisi sisarhento töihin, ellei häntä kuljeta sinne törkeän matalapalkkainen bussikuski. Ei rientäisi hoituri valkoinen turvallisesti potilaiden luokse, ellei hoitaisi hommiaan tunnollinen ja törkeän matalapalkkainen palomies ja turvaisi tietään järjettömän matalapalkkainen poliisi. Miten maailmassa nämä hoitajat nyt ovat tärkeämpiä?

Joku aika sitten eräs hoituri yleisönosastolla kuulutti erinomaisuuttaan, kun hänen vastuullaan oli sairaalassa *ihmisten henkiä*. Ensinnäkin. Läheltä seuranneena tiedän, että vastuu on niillä lääkäreillä siellä. Ja toisekseen; jokaisella bussikuskilla on enemmän henkiä vastuullaan jokajumalan bussilastisssaan kuin hoitureilla koskaan. Jos siis heillä se vastuu olisi.

Solidaarisuus ei ilmeisesti myöskään enää kuulu eräiden tahojen sanastoon.

Jälkipuheet

En haluaisi sanoa, että mitäs minä sanoin, mutta tälle mantraksi nyt muodusteneelle viisisataselle puistelin päätäni jo maalisvaalien alla. Ja ennustin, että edessä lakkoaalto ja/tai iso inflaation. Kansantaloustieteestä en mitään tiedä, mutta järki sanoo.

Se, mikä erityisesti tässä keskustelussa nyppii, on koulutetuilla naisilla ratsastaminen. Mitenkään väheksymättä hoitoalaa, ihmisten parissa tehtävää työtä tai ammattikorkeakoulututkintoja, toivoisin, että jos juuri koulutus on se keppihevonen, jolla esimerkiksi ystävämme hallituspuolue kokoomuksessa ratsastavat, termi jotenkin määriteltäisiin. Mihin asettuvat tässä koulutus-kontekstissa virkanaisen ylempi korkeakoulututkinto ja yli 200 opintoviikkoa kahdesta eri yliopistosta? Jos koulutus on arvo sinänsä, ja naiseus se ominaisuus, jolla näissä kisoissa tienataan sitä kauan kaivattua bonusta, koen, että minun pitäisi saada saman tien kunnollinen kuoppakorotus.

Mutta koska virkanainen on solidaarista sorttia, hän tiedostaa, että virkasiskot ja -veljet kuntasektorilla ansaitsevat palkankorotuksensa vielä kipeämmin kuin me, jotka syömme valtion vähän leveämpää leipää. Solidaarisuussyistä voisin toki liittyä lakkoon tukemaan mitä vain julkisen sektorin alipalkattua porukkaa, jos sattuisin sellaiseen liittoon kuulumaan, joka tällaisia toimia vielä tekee. Edellyttäen että se liitto, jota tuetaan, tukisi sitten kaikilla foorumeilla esimerkiksi pätkätyöläisten jäseniensä aseman parantamista.

Tuo kansantalous ei minunkaan vahvimpia puoliani ole, joten vain arvailen tässä käyvän juurikin niin, että ensi ja seuraavana vuonna muutkin haluavat ja saavat ja sitten taas ollaan samassa jamassa paitsi että inflaatio lohkaisi kaikki saavutukset ja vähän päälle. Sekä lisäsi kunnan halua kantaa veroa entistä raskaammalla prosentilla. Tulos ei ole edes plusmiinusnolla vaan pakkasellehan siinä mennään. Jos siis mitään ymmärrän.

Ja sitten tosiaan ovat nämä pätkätyöläiset, tutkijakoululaiset sun muut unohdetut. Siellä sitä olisi oikeasti sitä koulutusta ja hyvin paljolti naiseuttakin lyödä pöytään. Ja silti eivät sitä tee. Vaikenevat hämmentyneinä tätä sirkusta ihmetellessä.

Olen niin tuohtunut, että en pysty sanoiksi sanomaan, mitä mieltä olen siitä, että uhkaillaan lakoilla nimenomaan niillä aloilla, joilla kuvitellaan olevan henkperskohtainen tuntuma tavallisen tallaajan elämään.

Aamulehti kait on tehnyt mennä viikolla kyselyn, jonka mukaan kansan tuki on hoitsujen puolella. Minä siinä itsekseni mietin, että liekö kuinka kauan. Onhan se itsestään selvää, ettei kukaan (ellei ole...en sanokaan) saa semmoisia korotuksia kuin olisi oikeutettu.

Jos ajatellaan, että rahalla houkutellaan terveydenhoitoalalle lisää työntekijöitä, niin uskallan sitä epäillä - kunnilla ei ole varaa palkata työntekijöitä lisää. Jotenkin pitäisi saada terveydenhoitoon enemmän nuppeja kuin vähälle nuppeja paljon rahaa.

Itse mieluiten tekisin töitä niin, että työtaakkaa on joku jakamassa ja minä olisin suhteellisen onnellinen olooni - perikunta hankkikoon itse oman onnensa.

Samaa mietin. Siinä vaiheessa, kun veroäyri nousee ja muista palveluista ja eduista otetaan pois, jotta hoitajille saataisiin lisää, alkaa myötääminen varmasti himmata.

Hoitoala on vedonnut myös stressiin ja kiireeseen koulutuksen ja vastuun ohella. Miten sitä kiirettä ja stressiä vähentää se, että sairaaloilla ja kunnilla ei ole varaa palkata sitäkään vähää väkeä kuin on nyt?

Ja mitä tulee siihen, että on paikkakuntia, joissa ei saada hoitohenkilökunnan paikkoja täytetyksi, niin siihen auttaa koulutuksen lisääminen. Kyllä pyrkijöitä on joka kevät ihan riittävästi täyttämään kaikki olevat ja tulevat virat.

Solidaarisuudella on perinteisesti tarkoitettu sitä, että vähän tuottaville aloille rapsautetaan ylisuuret korotukset niin että ne vähän tuottavat alat pikkuhiljaa kuolevat pois. Työvoimaa kun tarvitaan siellä enemmän tuottavilla aloilla.

Näin siis pohjoismaisessa ay-toiminnassa. Puolassa sanalla on hieman eri merkitys.

Haluaisin siis olla solidaarinen hoitsuille, 10 % väestä pihalle ja lopuille 15 % korotus. Tätä jatketaan joka vuosi niin kauan kunnes hoitsut ovat tyytyväisiä.

Minä en ole vielä tähän päivään mennessä ymmärtänyt miksi Suomessa kateillaan toisille ammattiryhmille. Toki on liittoja, jotka pystyvät törkeän hyvillä neuvotteluasemillaan neuvottelemaan törkeän hyviä sopimuksia . Mutta mitäs sitten, kuka tahansahan voi ryhtyä paperimieheksi tai lääkäriksi. Tai ainakin olisi voinut. Syyttävä sormi tulee siis suunnata valinnat tehneeseen minäitseen ja pyrittävä neuvottelemaan niissä rajoissa kuin omassa ammatissa on mahdollista. Tai ryhtyä opiskelemaan lääkäriksi.

Vai mitä mä olen missannut?

Muut matalapalkkaiset alat neuvottelevat nimenomaan ja juurikin niissä rajoissa kuin omassa ammatissa on mahdollista.

Sitäpaitsi. Kuka tahansa ei voi ryhtyä paperimieheksi tai lääkäriksi. Onneksi.

Sori, Kuntsan kommentti oli jäänyt palkkakuoppaan. Hoitajat ovat jossain verranneet katkerina palkkaansa insinöörien palkkoihin. Unohtaen, että insinöörit ovat useimmiten tuottavassa työssä, jossa palkkaa maksetaan sen mukaan, mitä tuotetaan. Sitäpaitsi insinöörihän se maksaa ne hoitajien palkat veroeuroillaan.

Minua hävettää olla hoitaja lukiessani hoitoalan työntekijöiden luokatonta mussutusta milloin missäkin yleisönosastossa, tekstiviesteissä ja televisiossa. Sellaista marinaa ja katkeruutta harvoin tapaa.
Toivotan tervetulleeksi lisäeurot tiliini, mutta en ymmärrä millä perusteella hoitajat saisivat yhtäkkiä ja kertaheitolla täysin suhteettoman palkankorotuksen

Alma, sinä oletkin ihan toista maata. Kirjoittaessani jo ajattelin laittaa alahuomautuksen, että rutkutukseni ei sitten koska Almaa eikä Haakanan karia.

Jos olisit laittanut alahuomautuksen, minulla ei olisi ollut mitään syytä tulla tänne ärhentelemään. Mihinkäs minä sitten olisin mennyt, hmh?
Toisenmaalaisia liittoon kuulumattomia ja siihen edellisen lakon tiimoilta pettyneitä on paljon, enemmän kuin ammattiliitto haluaisi myöntää.

Jos kommenttisi ei tule näkyviin, se on valitettavasti joutunut tahtomattani spämmifiltteriin ja sinne joutuneista en saa mitään ilmoitusta. Käyn mahdollisimman usein vapauttamassa siellä piileksivät. Olen pahoillani.



Juttutupa

Tuoreet

Kipot ja kuvat

Löytölaatikko



Vitriini

Kahvihuone

Naapurusto

Muita blogeja

Vuokraisäntä

Kellari

Pannuhuone

Powered by
Movable Type 4.0