« Intiimisti | Pääsivu| Junantuoma »

Koolla on väliä

Kun herrat lunastavat itsensä vapaaksi karkausvuoden kosinnoista valmiilla vaatteilla, kannattaa tutustua vaatteiden kokonumerointiin. Nimittäin ne naisten vaatteet on ihan eri logiikalla numeroitu. Jos onnistuu opettelemaan sukupuolten eri numerologian, on vielä tuumat opeteltavana (tosin ne saattaa olla miehille autonrenkaista tuttuja), ja jotta ei liian helpoksi kävisi, on eri maissa erilaiset mitat. Naisten puolestaan on vaikea tajuta miesten paitakokonumerointia ja housumittoja. Kenkien kokonumerot sentään on jotenkin hallinnassa kaikilla mutta jo rintsikoiden koot alkavat olla korkeamppa matematiikkaa.

Kirjainmerkityt sentään ovat loogisia. Siksikin, että ne ovat kirjaimia; numeroiden tulkinnassa joutuu vaatetta joskus kääntelemään, että onko se miesten vai naisten kokonumerolla tai ehkäpä ovatkin tuumakokoa tai peräti senttikokoa. Suunnilleen saman kokoinen vaate kun voi olla kokoa 38 tai 48 tai 30 tai S tai 160 riippuen siitä, onko se naisten vai miesten vai lasten, pusero vai housut.

Jos miehen puvun takki, kauluspaita, farkut ja kengät ovat kaikki numeroa 48, niin mikä ei kuulu joukkoon?

Jälkipuheet

Minä en noista vaatteiden kokomerkinnöistä ymmärrä kuin ne kirjainmerkit. Niissäkin pitää kokeilla, että onko koko sopiva, vai anorektikkomalli. Kengänumerot ovat hallussa, ainakin nämä Suomessa käytetyt.

Pahanpa kysymyksen pistit. Veikkaan kevyesti tuota kauluspaitaa joukkoon kuulumattomaksi, arvon kyllä sen ja puvuntakin välillä. Paita on hiirulaisen kokoa. Voi tietenkin olla että kyseinen hiiri yöpyy farkuista ja kengistä tehdyssä majoitteessa.

Oiskos farkut.

Mies ei kuulu joukkoon normaaliin, jos jalat on neljäkasit ja paita samaten.

Mutta kyllä nuo kirjainmerkityt ovat parhaita:
S=stor
L=liten

L niinku läsghi.

Minä ostin monta vuotta farkkuja joiden koko on 32" / 32", persjalka kun olen. Sittemmin vyötärön kokonumeroita on muutettu niin että nyt 32"-koko ilmaistaan numerolla 34". Jalkojen pituus on edelleen kolkytkaks. Ei oo mitään logiikkaa tuossa.

Puvun takki kokoa 48 on käsittääkseni pienin miesten koko, kauluspaita kokoa 48 on niin XXXXL, ettei sellaista taida ollakaan, sillä numero kertoo kaulan paksuuden senteissä. Kyseinen paita saattaisi kuulua miehelle, jonka kenkä on kokoa 48 ja farkut 48-tuumaiset. Eli takki on eri miehen.

Paitsi, jos kyseiset vaatteet on hankittu ulkomailta.

Kaikissa kauluspaidoissa on aivan liian pieni kaulus. Jos kaulus on sopiva, niin paitaan mahtuisi koko suku.

Housujen lahkeet ovat aivan liian pitkät jos vyötärö on sopiva. Jos lahkeet taasen ovat sopivat ja vyötärö samoin, niin reisiosaan mahtuisi toiset mokomat.

Joka ikinen kerta vaateostoksilla kokonumero kannattaa jättää huomioimatta ja arvioida silmällä mahtuuko vaate vai ei. Sovitus kertoo totuuden.

Postimyynnistä en tilaa kuin XL:ää.

Totta joka sana. Itse olen onnistunut löytämään sopivat farkut tasan yhden kerran; siis sellaiset, joissa kaikki osuu kohdalleen (kun pitää korkokenkiä.

Ja kuitenkin on käytetty varmasti useita insinööri- ja suunnittelijatyötunteja laskemaan se keskiverto ihminen jolle vaatteet on mitoitettu. Näkis joskus yhdenkin keskiverron,

Ruoholahdesta löytyy (HTC:n lisäksi muitakin) ihmeitä; warehouse myy friikki-kokoja eri vaatemerkeiltä, erittäin kohtuulliseen hintaan. Sinne siis.

:: Kukaan ei ole keskiverto, sillä mikäli IdeaaliTapaus oikeasti olisi olemassa, ... no jotain ikävää kuitenkin.

Jos friikkikokoja myydään jossain, niin sehän tarkoittaa, että niitä siis myös tehdään. Miksei niitä myydä siellä, missä muitakin kokoja, siis vaikka Stokkalla. Miksi kuskata ne kaikki Ruoholahdelle.

Ruoholahdella on friikkejä kokoja, koska sen nimi on oikeasti Ruholahti.

Aamun liikeidea: Farkut räätälintyönä mittojen mukaan. Asiakas valitsee mallin ja joukko mittojen ottajia mittaa asiakkaan ulottuvuudet, syöttää numerot tietsikkaan ja ompelimossa ommellaan farkut parissa tunnissa valmiiksi.

Ja oheen nettipubi, jossa voi sen parituntisen viettää.

Näin pari vuotta myöhässä.

Kirjain merkinnät ovat aina yritysten omia merkintöjä.
Hyvä esimerkki on eräät juhlaliivit eräässä keskustan tavaratalossa, jossa kahden erivalmistajan samalla kirjan merkinnällä olevalla vaatteella oli mittaeroa 22 senttiä rinnanympäryksessä.

Numeromerkintä sen sijaan on standartti.
Jos miehen koko on vaikkapa B146, niin se menee miehelle joka on 178 senttiä pitkä, rinnan ympärys 92, vyötärö67 lantio 89 ja lahkeenpituus 85 senttiä.

Jos kommenttisi ei tule näkyviin, etkä saa mitään ilmoitusta, se on valitettavasti joutunut tahtomattanai spämmifiltteriin enkä saa siitä silloin mitään ilmoitusta. Käyn mahdollisimman usein vapauttamassa siellä piileksivät ja lisäämässä IP:n valkoiselle listalle. Poliisi siis en ole. Tekniikka vain selättää minut. Olen pahoillani.



Juttutupa

Tuoreet

Kipot ja kuvat

Löytölaatikko



Vitriini

Kahvihuone

Naapurusto

Muita blogeja

Vuokraisäntä

Kellari

Pannuhuone

Powered by
Movable Type 4.0