« Se on kulutettu | Etusivu | Käyttäytymisarvosana seiska »

syyskuu 07, 2004

Taiteen nykykysymyksiä

Tampereen taidemuseoon rantautuneessa Esineiden maailma –näyttelyssä oli mennä mieli solmuun. Kattoon oli ripustettu varmaan sata kananmunaa. Sitä installaatiota ei varmasti ole tuotu ateljeesta sellaisenaan.

Mutta kun kananmunat ripustetaan uudelleen, niiden keskinäinen asema muuttuu ihan takuulla. Installaatio ei ole enää samanlainen. Onko se kuitenkin vielä sama taideteos? Onko kokonaisuus enää taidetta, jos sen pykää paikalleen museon henkilökunta? (Minua valistettiin, että taiteilija oli tässä tapauksessa itse hoitanut asian, joten ilmeisesti taidearvo sitten säilyi.)

Miten videotaiteesta voidaan eritellä käsite taideteos? Onko teos pohjimmillaan välineen (soittimen ja näytön) kautta annetussa esityksessä vai onko se pohjimmiltaan tallennusalustassa (kasetissa, levyssä, missä ikinä)? Kuten musiikki: onko teos nuotit, esitys vai tallenne? On hassua ajatella, että taideteos saattaa olla vain ykkösiä ja nollia magneettiraidalla. Se, että taiteen katseluun (havaitsemiseen, aistimiseen, miten haluatte) tarvitaan väline, tekee siitä jotenkin vielä fyysistäkin teosta abstraktimpaa.

Voiko taidetta, joka on tallennusalustalla, kopioida? Onko se tarkalleen ottaen plagiointia? Musiikkia voi kopioida, eikä se vähennä sen taiteellista nautintoarvoa; kopiosta tulee vain yksi mahdollisuus lisää kuunnella musiikkia. Kyseessähän ei ole jäljitelmä, vaan toinen esiintymä.

Tämä kokemus luultavasti lopulta viimeistelee minut lataamokuntoon.

Laura 07.09.04 23:18