Aitoja makuja
Limsamainoksia olen lähipäivinä vilkuillut. Kovasti kehuvat tehtailijat tuotteidensa aitoa makua. Ei mitään keinotekoista, vain aito hedelmä maistuu meidän tuotteessa. Kiinnostus heräsi, paljonko noissa hedelmäisissä hiilihapotetuissa juomissa oikeasti on hedelmää?
Fanta mainostaa appelsiinivirvoitusjuomassaan olevan huimat viisi prosenttia appelsiinimehua. Huh! Siis puolen litran pullossa mehua on 2,5 senttilitraa. Mandariinilta maistuvassa versiossa mehupitoisuus on pudonnut kolmeen prosenttiin. World Ananas -maussa prosenttimäärää ei enää ilmoiteta mutta mehua on vähemmän kuin hiilidioksidia ja happamuudensäätöainetta, siis olemattoman vähän. Ainesosissa ei mainita sanaa "ananas" lainkaan. Metsämarjan makuisessa tuotteessa ei enää väitetä olevan mehua lainkaan, pelkillä aromeilla pärjätään. Tosin aromit ovat ainesosalistassa väriaineiden alapuolella.
Appelsiininmakuinen Hartwall Jaffa saa makunsa aidosta hedelmästä, siksi mehua onkin peräti kaksi prosenttia. Siis puolen litran pullossa sitä on yksi senttilitra, pullon pohja ehkä peittyy. Ananas Light sisältää alle prosentin mehua mutta Tropiikin Guava Light fantamaiset viisi prosenttia.
Olvi ei kerro tuotteidensa mehupitoisuutta, osa sen virvoitusjuomista ei kuitenkaan sisällä mehua lainkaan.
Aidoin maku taitaakin olla tuotteessa, joka on tehty vedestä, ohrasta ja humalasta.
Comments
Nyt on tullut niitä jotain uusia "terveyslimsoja", joita myydään tölkeissä, nimeä en muista, mutta niissä on viljaa ja mineraaleja ja ties vaikka mitä, ja kovin ovat terveellisiä. Karpalolle maistuvan ainesosaluettelossa ei mainittu karpaloa, eikä inkivääriltä maistuvan ainesosissa inkivääriä... Näin meitä kusetetaan mielikuvilla, harvempi lukee ainesosaluetteloa.
Posted by: Aaltoneito | 23.05.09 13:18
Erinomainen kirjoitus. Itse luin kirjan "Petos lautasella" ja sen jälkeen on tullut ainesosia seurattua pirullisen tarkasti. Järkyttävää on se, että mitä isomman firman tuote, sitä enemmän sen ainesosat tulevat kemistin pöydältä, ei luonnosta, kuten mainoksissa kovasti yritetään uskotella. Esimerkiksi hedelmä ja marjateet eivät suuremmilla valmistajilla ole hedelmiä nähneetkään. Kannattaa siis suosia pienempia ja paikallisia valmistajia.
Omituista tässä on vielä se, että sata vuotta sitten ruokaväärennöksestä olisi joutunut hirteen tai roviolle, mutta nykypäivänä ollaan niin edistyksellisiä että oletetaan ettei ruokaa kerta kaikkiaan voi valmistaa teollisesti ilman kemistin virittämiä aromeita.
Olen puhunut, Ugh.
Posted by: Doora | 23.05.09 23:17
Pääasia tuntuu olevan, että tuote maistuu mainoksien mielikuville. En myöskään ymmärrä miksi siiderin pitää maistua banaanille tai lonkeron karpalolle.
Posted by: b. | 24.05.09 11:08