« Tule meille bloggaamaan! | Main | Pimeyden aika »

Tehyn vallankumous

Jaahas, tehyläiset sitten saivat haluamansa korotuksen. Onnittelut heille. Toivottavasti stressi uuden sopimuksen myötä vähenee. Suomen Naistutkimuksen Seura ehtikin jo palkita työtaistelun Vuoden Naistutkimustekona tasa-arvon ja hyvinvointivaltion puolesta.

Palkinto ei mielestäni osunut ihan kohdalleen, koska työtaistellen saatu sopimus viis veisaa tasa-arvosta. Tästä lähtien sairaalassa toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, jos sopimukseen Tehyn sopimuspöytäkirjaan vaatima merkintä, että korotukset tulevat ainoastaan Tehyn jäsenille, ihan oikeasti toteutuu. Siis kun sairaalaan palkataan uusi hoitaja, henkilön palkka riippuu siitä, mihin liittoon työläinen kuuluu tai kuuluuko mihinkään. Leikkaussalissa samaa työtä tekevä ja saman työkokemuksen omaava hoitaja on liittoon kuulumattomana köyhempää ja alempaa kastia kuin Tehyyn kuuluva sisarensa tai veljensä. Tasa-arvosta palkitun Tehyn mielestä tasa-arvolailla ja yhdenvertaisuuslailla voi siis pyyhkiä takamustaan.

Puhuttaessa huonosta työilmapiiristä keskustelu kääntyy yleensä varsin nopeasti sairaaloihin, joiden maine asiassa ei ole kovin kehuttava. Uteliaana aion seurata tulehtuuko ilmapiiri vielä entisestään uuden sopimuksen myötä.

All animals are equal, but some animals are more equal than others.
George Orwell

Comments

Työnantaja on tähän asti jättänyt tehyläiset ilman Kvtesissä sovittuja korotuksia, joten eihän tässä muuta kuin noudateta samaa linjaa jatkossakin. Tehyläisiin sovelletaan toista sopimusta kuin muihin.

Sekin oli hieman kyseenalaista, mutta kuukauden työtaistelun aikainen epätasa-arvoisuus on toista kuin vuosien epätasa-arvoisuus. Oikeastaan tuosta pykälästä pitäisi syyttää ihan yhtä paljon Kuntatyönantajia, joka siihen varmaan ilomielin suostui. Tuolla kunnat saavat hieman lisää aikaa miettiä mistä pieraisevat rahat tuleville korotuksille, sillä väistämättä muut tulevat nykyisen sopimuksen loputtua käsi ojossa vaatimaan itselleen vastaavia korotuksia.

Tasa-arvoa korostavan palkinnon myöntäminen Tehylle on joka tapauksessa mielestäni varsin epäilyttävää tuon pöytäkirjamerkinnän jälkeen.

Omassa duunissani kaikki saavat samat edut, kuuluit liittoon tahi et. Mutta "omaan" liittoon kuuluminen maksaa enemmään. Lakkoon ei meillä mennä, mutta liiton järjestämiin illaviettoihin kyllä mennään :)

Millä tavalla Superin ja Tehyläisten palkkaus eroaa insinöörien ja dippainssien palkkauksesta? Tarkoitan vaan, että monet insinöörit ja dippainssit tekevät Nokiallakin täsmälleen samaa duunia, mutta, jos olet opiskellut itsellesi korkeammat paperit, palkkasi on huomattavasti parempi. Lisäksi eteneminen korkeampaan asemaan on helpompaa. Vaikka sinulla olisi samat työvuodet periaatteessa samasta duunista takana. Eikö Superin koulutus ole kuitenkin ammattikoulu-pohjaista, vai olenko ihan väärässä?

Meillä työntekijät ovat jäseninä vaikka missä liitossa, osa ei ole missään liitossa. Korotukset menevät kuitenkin yhtenäisesti sen mukaan mihin liittoon työnantaja kuuluu. Jos lakko tulisi, en tiedä olisiko kukaan välttämättä pois töistä.

En tiedä miten Nokialla duunit menevät, joten en ota siihen kantaa. SuPerin jäsenistä suurimmalla osalla on kai vain toisen asteen tutkinto. Samoin myös Tehyn jäsenistä yli kolmanneksella on vain ammattikoulupohjainen toisen asteen tutkinto ja nämä tekevät käsittääkseni samoja hommia kuin superilaisetkin sairaaloissa. Kampanjoinnissaan Tehy korosti, että vain puolet heidän jäsenistään on sairaanhoitajia.

Tämäkin on hyvä osoitus naisten keskinäisen solidaarisuuden todellisesta luonteesta. Utopiaa koko ajatus - tiedä sitten onko se valitettavaa vai ei.

No tätä en kyllä voi mitenkään päin vääntämällä ymmärtää. Naistutkimusseuran antama tasa-arvoisuuspalkinto? Tehylle? Myönnän, olen tomppeli ja suhtaudun epäillen naistutkimukseen.

Sen verran vielä lisättäköön, että Tehy korosti koko ajan ajavansa nimenomaan omien jäseniensä etuja, ja jäsenhakemuksia otettiin vastaan koko ajan. Jokaisella on vapaus valita mihin liittoon kuuluu tai kuuluuko mihinkään, mutta siitä me Tehyn jäsenet maksamme 1,2% tuloistamme jäsenmaksua, että liitto ajaisi meidän asioitamme.

Palkinto on jo luovutettu ja se on saatu tesota, joka seuran mukaan kehittää suomalaista tasa-arvoa. Mielestäni meni nyt hutiin. Itse seuraan mieluummin Kasan miestutkimusta, vaikka se välillä varsin pelottavaa onkin.

Tietenkin liiton pitää ajaa jäseniensä asiaa, muutenhan jäsenet maksaisivat turhasta. Ilman ammattiyhdistyksiä palkat olisivat paljon pienemmät. Palkinto meni kuitenkin väärään osoitteeseen. Jos olisin Tehyn pamppuna ollut noutamassa sitä, minua nolottaisi tällä hetkellä aika paljon.

Vain puolet saattaa olla sairaanhoitajia, mutta suurimmalla osalla on opisto- tai amk-tutkinto. Tehyyn kuuluu myös suuhygienistejä, fyssareita, röntgenhoitajia, labrahoitajia jne. Myös lähi- ja lastenhoitajia ja muita 2. asteen tutkinnon suorittaneita ja he saavat ihan samat prosenttikorotukset kuin muutkin jäsenet.

Ei tasa-arvon edellytys voi olla se, että liitto neuvottelee toisen liiton jäsenille palkat:-O

Ei meillä olekaan erimielisyyttä tehyläisten koulutusasteesta, lukusi ovat yhteneväiset omieni kanssa.

Minä kyllä laskisin tasa-arvoa korostavan palkinnon saamisen edellytykseksi sen, että ei vaatimalla vaadi virkasiskolleen huonompaa palkkaa kuin itselleen.

Jossain sanottiin, että tehy on saanut nyt roimasti uusia jäseniä...

Tehystä lähti lakon myötä noin tuhat jäsentä. Paluumuuttajia tuntuu siis olevan ja varmaan kilpailevistakin liitoista saattaa väkeä tulla. Yli sadan tuhannen jäsenen järjestössä ei lähteneiden tai tulleiden määrä ole kuitenkaan kovin merkittävä jäsenmäärään nähden, vaikka propagandasodassa kaikki yritetäänkin saada irti.

Samasta työstä sama palkka -periaate ei näy olevan arvossaan edes tasa-arvoaktivistien maailmassa saati sairaalamaailmassa.

Ilmeisesti taisteltu lisä palkkaan ei sitten ollut kovin kummoinen. Kannattikohan tuohon ryhtyä 15 euron tähden?

Post a comment