Ikioma kotisivu

Olen kärsinyt kotisivun puutteesta. Onhan tämä Melankolia.net, mutta ei tämä blogi mikään erityisen edustava käyntikortti ole. Samalla on tehnyt mieli vähän konsolidoida sähköpostiosoitteitani, viime aikoina kun domaineja ja sitä myötä sähköpostiosoitteita on kertynyt.

Siispä MikkoSaari.fi, josta on tarkoitus tehdä varsin minimalistinen käyntikorttikotisivu. No, alunperin suunnitelmat olivat hieman isommat, mutta kohtasin realiteetit ja päätin tehdä huomattavasti pienemmän version. Pitkästä aikaa oikein käsinkoodattu nettisivu, eikä mitään WordPressin tapaistakaan. Ei uskois.

Nyt on sähköpostikin sitten samaa sarjaa. Entiset osoitteet toimivat kyllä, mutta jatkossa viestit toivotaan osoitteeseen mikko at mikkosaari piste fi.

9.05.2009 klo 15:27 | Kommentoi | TrackBack (0)

WordPress-virittelyä

Olen totaalisen mieltynyt WordPressiin. En enää käyttäisi vanhaa suosikkiani Movable Typeä mihinkään projektiin. Tänään sain vihdoin vietyä loppuun yhden uudistuksen, jonka Kirjavinkkeihin keksin. Vinkeissä on aina kirjan kansikuva mukana ja tähän asti kansikuva on ollut osa merkinnän koodia.

Nyt otin ja siirsin kuvien urlit PHP-skriptin avulla merkinnän sisällöstä metatietokenttään ja poistin sitten kuvat merkinnöistä samoin skriptillä (Kirjavinkkien yli 800 merkintää rajoittaa kummasti sellaisia hankkeita, joissa pitää käsin käydä läpi jokainen merkintä). Nyt kuvat asemoidaan paikalleen erikseen ja automaattisesti. Ei ole kuvien koonkaan suhteen niin tarkkaa, kun voi automaatilla säätää kuvan koon standardinmukaiseksi.

Se vapauttaa myös sijoittelemaan kuvia vähän eri puolille merkintää tarpeen mukaan. Etusivulla on nyt kolme merkintää täysimittaisina ja loput pieninä tiivistelmäversioina, joissa kuva on vähän eri paikassa. Samoja tiivistelmiä käytetään kaikilla arkistosivuilla (hyvä esimerkki on Ursula Le Guinin sivu, jossa nyt näkyy kaikki arvostelut, kun saatoin tiivistettyjen merkintöjen vuoksi lisätä merkintöjen määrää ruudulla) ja hakutuloksissa. Näyttää minun mielestäni ainakin oikein mukavalta.

13.04.2009 klo 19:12 | Kommentoi | TrackBack (0)

Hyviä ohjelmia

Olen törmännyt pariin varsin erinomaiseen ohjelmaan viime aikoina, jaetaanpa vinkkejä.

Parallels Desktop on todella, todella siisti viritys. Parallelsin avulla voi asentaa Macille virtuaalikoneita, joissa asuu vaikkapa Linux tai Windows XP. Kiitos Parallelsin, pystyn ajamaan esimerkiksi Internet Exploreria tai Google Chromea OS X:ssä. Tokihan se onnistuu Applen omalla Boot Campilla, mutta Parallelsin avulla Windows-ohjelmat toimivat kuten OS X -natiivit ohjelmat, ei siis tarvitse erikseen buutata Windowsin puolelle, sen kun käynnistää virtuaalikoneen.

Erittäin siisti viritys, siis, ja suosittelenkin Parallelsia ehdottomasti kaikille Mac-käyttäjille, joilla on mitään tarvetta ajaa Windows-ohjelmia - vaikkapa sitä Exploreria. Tällä systeemillä katselee vaivatta vaikkapa Ylen vain Windows-yhteensopivia TV-ohjelmia. Kovimpaan pelikäyttöön virtuaalikoneen tehot eivät riitä, mutta peruskäyttöön oikein mainiosti.

Airfoil mahdollistaa äänen lähettämisen paikasta toiseen. Tämä on tarpeellista, jos sattuu käyttämään AirTunesia eli lähettää ääntä koneelta stereoihin. AirTunes tukee normaalisti vain iTunesia, mikä on harmi, jos sattuu tykkäämään vaikkapa Spotifystä (tai Last.fm:stä jne.). Airfoil pelastaa, sillä sen avulla voi lähettää mitä tahansa ääntä AirTunes-yhteensopiviin etäkaiuttimiin.

Airfoililla voi myös lähettää ääntä useampaan paikkaan yhtä aikaa. Lisäksi yhdistelmällä Airfoil + Airfoil Speakers voi lähettää ääntä toiselle samassa verkossa olevalle koneelle. Näppärä viritys, tämäkin.

2.03.2009 klo 18:35 | Kommentoi | TrackBack (0)

Twitter ja Identi.ca

Innostuin - enemmän kuin lievästi myöhässä - mikrobloggaamiseen. Se on juhlava nimi Twitterin kaltaisille palveluille, joissa ihmiset lähettelevät tekstiviestin mittaisia pikaviestejä kuulumisistaan. Siis samaan tapaan kuin Facebook-statusviesteissä. Päällisin puolin homma tuntuu vähän höhlältä, eikä satunnaisten ihmisten viestien lukemisessa mitään mieltä olekaan. Systeemi toimii kuitenkin hyvin tuttujen kuulumisten seuraamiseen.

Minulla on nyt tili Twitterissä ja Identi.ca:ssa. Identi.ca on näistä se kiinnostavampi, koska se on avoimeen lähdekoodiin ja yleiseen avoimuuteen perustuva palvelu. Taustalla pyörivän Laconi.ca-softan voi kuka tahansa pistää pyörimään omalle palvelimelleen.

Laconi.ca perustuu Open Micro Blogging -standardille ja ajatus on, että kaikki standardia noudattavat palvelut toimivat yhdessä - jos sinulla on tunnus palvelussa X, voit seurata palvelua Y käyttävän kaverisi mikrobloggailua luomatta tunnusta palveluun Y, jos molemmat tottelevat standardia.

Näppärää. Minulla on Twitter-tili, koska se on suositumpi ja koska sen päivittäminen sujuu automaattisesti, kaikki Identi.ca:aan lykkäämäni postaukset menevät suoraan Twitteriin.

Pari näppärää mikrobloggaustyökalua:

Ping.fm päivittää kerralla kaikki eri palvelut: itselläni se toimittaa viestit Identi.ca:an, Twitteriin, Facebook-statukseen ja poimii linkit Deliciousiin. Ping.fm tukee monia muitakin palveluita, erittäin näppärä systeemi kaikin puolin.

WordIdentica lähettää WordPressillä toimivan blogin merkinnät automaattisesti halutulle Identica-tilille. Vastaavia plugineita löytyy Twitterille ja muille. Tällä tavoin päivittyvät Kirjavinkkien Identi.ca- ja Twitter-tunnukset.

Twitterfeed käy lukemassa mitä tahansa RSS-syötettä ja lähettää sen uuden sisällön Twitteriin tai mihin tahansa Laconi.ca-palveluun. Tieto tästäkin blogimerkinnästä välittyy tätä kautta Identi.ca-mikroblogiini.

Twitteriä tai OpenMicroBlogging-yhteensopivia mikroblogeja käyttävät tutut saavat ilmiantaa itsensä.

14.10.2008 klo 20:01 | Kommentoi | TrackBack (0)

Gnu PSPP

Onko tilasto-ohjelmalle tarvetta? Pitäisikö saada SPSS-tiedosto avattua ilman kallista SPSS-lisenssiä? Tällaisten ongelmien kanssa olen hitusen paininut tänä aamuna, ja onneksi löysin ratkaisun. Jaetaan se siis muillekin: Gnu PSPP on maksuton SPSS-klooni, jossa on ehkä murto-osa kaupallisen esikuvansa ominaisuuksista, mutta ne tärkeimmät (ristiintaulukoinnit ja tilastollinen testaus), joita keskivertograduntekijä tarvitsee, löytyvät kyllä.

Gnu PSPP on täysin ilmainen. Softa toimii vähän joka koneella, valmiita binääritiedostoja löytyy ainakin muutamalle Unix- ja Linux-versiolle ja Windowsille. Windows-versio ei tunnu ihan satasella vakaalta, mutta näyttäisi kuitenkin ajavan asiansa. Jos tällä jotain oikeasti tekee, niin sanoisin, että kannattaa tallentaa tiedostonsa suunnilleen kerran minuutissa.

14.08.2008 klo 09:27 | Kommentoi | TrackBack (0)

Windows XP -kone Airport Express -verkkoon

Törmäsin tällaiseen kriittiseen tekniikkapulmaan, jonka ratkaisu täytyy dokumentoida jälkipolville. Hommasin Windows XP:llä varustetun kannettavan - ei muuten, mutta kun työjuttuihin tarvitsee välillä Windowsia. Ongelmaksi tuli saada Windows-kone kiinni Airport Extremen kautta jaettuun verkkoyhteyteen. Tulosta ei tullut, vaikka kuinka kokeilin...

Tänään sain asian vihdoin ratkaistua. Yleensä näissä kai on salauksesta kyse. Siinä on vaaranpaikkoja: Windows XP ei oikein täysin tue WPA2-salausta, Apple tuottaa "selkokielisistä" salasanoista erilaisia heksakoodeja WEP-salauksessa, niin edelleen. Tässä oli muualla ongelma, kun kone ei päässyt edes salaamattomaan verkkoon.

Verkko siis löytyi ja siihen sai yhteyden, mutta sitten tuli vain "Acquiring Network Address" tai "Renewing your IP address" eikä mitään tulosta. Kiusallinen ongelma! Ratkaisu oli kuitenkin yllättävän helppo ja löytyi oikeastaan Applen ohjeiden avulla. Koneeseen oli valmiiksi asennettu (kiitos Villelle vaan) Comodon palomuuri. Laitoin hetkeksi palomuuriin miehenmentävän kolon eli käskin sen sallia kaikenlaisen liikenteen. Kas vain kun löytyi IP-osoite. Sitten vain palomuuri taas pitäväksi ja yhteys toimii turvallisesti. Näppärää.

31.07.2008 klo 14:08 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tower Defense ja Google SketchUp

Viikonloppuna opin uutta. On olemassa Tower defense -nimellä tunnettu peligenre, joka sai alkunsa Warcraft 3 -pelistä. Pelejä yhdistää yksinkertainen idea: on polku, jonka toisesta päästä möröt tulevat ja marssivat kohti toista päätä. Pelaajan tarkoitus on pystyttää matkan varrella tykkitorneja, jotka liiskaavat möröt ennenkuin ne pääsevät perille. Yksinkertaista, mutta addiktiivista.

Tower Defence.net on peleille erikoistunut sivusto, jolta löytyy laaja valikoima erilaisia pelejä. Sieltä vain kokeilemaan. Suosittelen Desktop Tower Defenceä (easy on täysin triviaalia, mutta medium-vaikeustaso tarjoaa sopivasti haastetta) tai Vector Tower Defenceä.

Google SketchUp on luonnostelutarkoituksiin kehitelty 3D-mallinnusohjelma. Kannattaa tutustua: katselin viikonloppuna kun veljeni pyöräytti piirustusten pohjalta 3D-mallin yksiöstä. Kävi kätevästi. Käyttöliittymä vaikuttaa suorastaan nerokkaan yksinkertaiselta ja luontevalta. Eikä maksa mittään...

24.03.2008 klo 08:18 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Muistia ja bisnestä

Internet on kuluttajan kaveri. Kyselin paikalliselta Apple-jälleenmyyjältä lisämuistia PowerBookiin. Olisivat myyneet kyllä, mutta kun kysyin, että mitenkäs on asennuksen laita, ilmoittivat, että se on kuulkaas helppo homma tehdä itse ja jos haluat, että me hoidamme, se maksaa 15 euroa.

Nyt sitten se kullanarvoinen kysymys: jos asennus kerran on helppo juttu, niin miksi maksaisin 220 euroa muisteista, jotka voin näemmä tilata Englannista noin 180 eurolla tai Yhdysvalloista noin 120 eurolla (plus verot)? Joten kiitos vaan vinkistä.

Toki veroeurojen päätyminen osin kotimaahan ja osin Tampereelle on yksi syy tukea paikallista (toisaalta, Yhdysvalloista tilattaessa joutuu ostoksestaan kuitenkin maksamaan arvonlisäveron kotimaahan), mutta tuollaisella hintaerolla taidan sittenkin sortua halvempaan vaihtoehtoon. Silläkin uhalla että hermot menee asennustöissä (kuten Johanna ystävällisesti ennusti). Muistit on sentään suunniteltu vaihdettaviksi, toisin kuin iPodin akku.

28.02.2008 klo 13:10 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Onnellinen ohjelmoija

Olen viime aikoina harrastanut peliarvostelujeni tagittamista. Se on hauskaa puuhaa, jossa olen kuitenkin kaivannut Movable Typestä tuttua täydennystoimintoa, joka ehdottelisi sopivia tageja. Tällainen toiminto kun auttaisi pitämään tagit yhtenäisenä, ei tarvitse itse muistaa oikeaa muotoa kun kone muistuttaa.

Noh, itse en ryhtynyt mokomaa koodaamaan, kun olin varma, että netistä löytyy sopivaa koodia. Niin löytyikin, useitakin. Javascript Examples -nettisivuilta löytyi PHP Guru -sivuston (en linkitä, kun sivu ei tunnu toimivan, koodin saa kuitenkin Javascript Examplesista) siisti koodi.

Vaan sepä ei toimikaan niinkuin tahdon! Haluan syöttää useamman tagin, eli kun isken pilkun perään, haluan että automaattitäydennys aloittaa uuden haun. Vaati hienoista virittelyä ja jonkun puolisen tuntia aikaa saada skripti toimimaan niinkuin haluan, mutta nyt se toimii juuri oikealla tavalla. Koodarinplanttu on tyytyväinen, taas on maailma vähän parempi paikka!

3.02.2008 klo 12:36 | Kommentoi | TrackBack (0)

Akunvaihto

Johannan iPodista on akku käynyt heikoksi. Se on aina ollut vähän maanantaikappale, mutta nyt tilanne on käynyt aivan naurettavaksi. Applen alkuperäinen ratkaisu oli koko iPodin uusiminen, mutta sittemmin akunvaihto on tehty mahdolliseksi. Akunvaihto-ohjeiden löytäminen sivuilta on kuitenkin lievä haaste. Akunvaihto sitä paitsi maksaa 99 €, eikä omaa iPodiaan saa takaisin. Juuei.

Onneksi on vaihtoehtoja. Heikki Poroila mainosti blogissaan ipodjuice.com-sivustoa. Sieltä uuden, entistä kestävämmän akun ja vaihtotyökalut sai vain 36 dollarilla, ja postikulutkin sai kampanjan ansiosta maksutta. Tilasimme setin, se saapui nopeasti ja vaihdoin akun tänään.

Onnistuihan se, vaikka selvästi kyllä huomaa, ettei akunvaihtoa ole suunniteltu tavallisten kuolevaisten tehtäväksi. Työkaluilla se onnistui aika hyvin, vaikeinta oli avata tiukasti suljettu kotelo. No, jos totta puhutaan, homma oli kauheaa ähräämistä ja paniikki meinasi iskeä pariinkin otteeseen. Ohjeet ovat hyvät, mutta varoittelevat useammassa kohdassa että nyt jos mokaat, huonosti käy. Johannan iPod kuitenkin toimii akunvaihdon jälkeenkin, joten...

Sanotaanko siis vaikka näin, että jos hermot kestävät ja elektroniikkavempainten käsittelystä on kokemusta, akku kannattaa ehdottomasti vaihtaa itse. Jos pelottaa tai tietää olevansa tumpelo, ipodjuice.com hoitaa akunvaihdon vain 20 dollarilla (akun hinnan päälle), mikä on sekin tuntuvasti halvempaa kuin Applella, varsinkin kun dollari on heikko.

6.12.2007 klo 11:31 | Kommentoi | TrackBack (0)

Monitoimitulostin, ideoita kaivataan

Printterinvaihto vaikuttaisi ajankohtaiselta - kymmenisen vuotta ja ylikin käytössä ollut HP LaserJet 6L saa mennä. Asian tarkempi tutkastelu on johtanut siihen, että monitoimitulostin olisi hyvä hankinta: kopiointi- ja skannaustarvetta on satunnaisesti ja nyt kun yliopistolla käyminen on hankalampaa, olisi kätevää jos nekin tarpeet saisi täytettyä kotona. Väritulosteitakin olisi ihan kiva saada.

Olen alustavasti iskenyt silmäni Canonin Pixma MP510 -laitteeseen: kyseessä on testivoittaja, hinta on kohtuullinen, edullisia tarvikevärisäiliöitä on saatavilla... Kuulostaa aika hyvältä. Onko kellään blogin lukijoista käyttökokemuksia?

Myös muita laitteita saa suositella. Haluan siis värimustesuihkun, joka tulostaa, skannaa ja kopioi. Tarve on pääasiassa mustavalkotulosteille, mutta silloin tällöin olisi hyvä saada väriäkin elämään. Valokuvatulosteiden laatu ei kuitenkaan ole tärkein kriteeri laitteelle - edulliset käyttökustannukset kylläkin. Hintaluokka alle 150 euroa, kiitos, ja OS X -yhteensopivuus on ehdoton vaatimus. Onko kokemuksia hyvistä, kriteerit täyttävistä koneista?

15.09.2007 klo 18:21 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kasvua kasvun päälle

Mooren laki on omalla harhaanjohtavalla tavallaan kuvannut tietotekniikan nopeutumista ajan mittaan. Transistorien määrä toki kasvaa kasvamistaan, mutta tietokoneet kulkevat silti kuin täi tervassa. Applen PowerBook G4, jolla tätä merkintää kirjoitan, on melkoinen tehomylly verrattuna aikaisemmin käyttämiini koneisiin (Nooalle riittää kyllä tietoteknisiä "isäsi hiihti kouluun 25 kilometriä suuntaansa joka päivä karhujen ja susien keskellä"-legendoja), mutta tahmii silti minkä ehtii.

Niklaus Wirthin mukaan nimetty Wirthin laki taitaakin kuvata todellisuutta paremmin: sen mukaan ohjelmistot hidastuvat nopeammin kuin rauta nopeutuu. Uudet ohjelmat ovat aina entistä raskaampia. Pahimmillaan ohjelmoijat suorastaan laskevat Mooren lain varaan ja kirjoittavat tarkoituksella hidasta koodia - ohjelma rullaa kyllä nopeammin, jahka tietokoneet vähän tästä nopeutuvat.

Käsiteltävät tietomassat ovat kieltämättä kasvaneet räjähdysmäisesti. Siinä missä Commodore 64:n 64 kilotavun muistiin mahtui käyttäjän tietoja hassut 30 kilotavua, törmäsin eilen mielenkiintoiseen rajaan: FTP:llä ei pysty siirtämään yli neljän gigatavun kokoisia tiedostoja. Vuoden 2006 valokuvat veivät yhteen tiedostoon paketoituna hitusen yli neljä gigaa, joten ne piti siirtoa varten pilkkoa pienemmiksi osiksi. Se olikin sitten hidas prosessi. Kun dataa on paljon, tehokaskin kone on polvillaan, ja neljä gigaa on paljon.

Toinen tietokoneenkäyttäjälle tuttu laki on se, että koosta riippumatta kovalevy on aina 90-prosenttisesti täynnä - liekö tuolle sitten nimeä, mutta paikkansa sekin tuntuu pitävän. Vääntö kovalevytilan riittävyydestä on samanlaista kuin aikoinaan 60 megan kovalevyn kanssa. (No, ei sentään - kyllä nyt on hitusen väljempää. Silloin sai todella valita, mitä halusi koneella pitää. Doom oli aivan käsittämätön tilasyöppö yli 10 megan kokoisena.)

Niin se maailma muuttuu, Eskoseni. Mistä pääsemmekin väärinsiteeraamiseen. Nummisuutareissa kun lukee "niin muuttuu mailma, Eskoni". Vaan eihän Sherlock Holmeskaan kirjoissa koskaan tokaissut "Elementary, dear Watson" - Eskon kohdalla ollaan sentään vääntämässä oikeaa lausuntoa väärään muotoon.

13.08.2007 klo 16:51 | Kommentoi | TrackBack (0)

Thunderbird-vinkki

Pieni vinkki IMAP-laatikon kokorajoitusten kanssa tuskaileville Thunderbird-käyttäjille: Tools -> Options -> Advanced -> General -> Show expanded columns in the folder pane (tämä versiossa 2, aikaisemmissa versioissa valinta löytyy jostain muualta asetuksista). Rasti ruutuun, ja kansioikkunaan ilmestyy mahdollisuus avata lisäsarakkeita. Sieltä löytyy postilaatikon viemä koko megatavuissa, jolloin on helppoa tarttua ongelmaan oikeasta suunnasta poistamalla viestejä sieltä, missä tilankulutus on suurinta.

19.05.2007 klo 08:58 | Kommentoi | TrackBack (0)

Varmuuskopiointia

Varmuuskopiointi on melkoinen riesa. Olen saanut jonkin verran poltettua valokuvia cd:lle, mutta se on inha muistettava ja vie aikaa. Automaattiratkaisu olisi hyvä. Virittelin nyt kokeeksi Saunalahden Iso G -verkkolevyä hyödyntävän varmuuskopiointijärjestelyn. Kirjoitin ohjelman, joka kopioi tietyt jutut (valokuvat, videot, iTunes Music Storesta ostetun musiikin, minun ja Johannan Documents-kansiot) säännöllisin väliajoin talteen.

Ratkaisu tuntuu kätevältä, eikä hintakaan (54 euroa vuodessa) ole paha - vakuutukset maksavat ja jos jotain dramaattista sattuu, hinta on halpa siitä, että tärkeät jutut ovat tallessa. Kun ohjelman virittää käynnistymään automaattisesti silloin tällöin, varmuuskopioiden ajantasaisuus ei ole omasta innokkuudesta kiinni. Sekin, että varmuuskopiot ovat fyysisesti eri tilassa, lisää niiden turvallisuutta (tulipalohan esimerkiksi veisi kotona säilytetyt rompulle poltetut kopiot samalla kertaa).

25.02.2007 klo 09:03 | Kommentoi | TrackBack (0)

M3U2iTunes

M3U2iTunes on näppärä apuväline, joka saa netistä virtaavat M3U-muotoiset soittolistat toimimaan iTunesissa niin kuin pitäisi. Tämä helpottaa esimerkiksi Magnatunen tarjoaman musiikin kuuntelemista huomattavasti. Pikkujuttu, mutta erittäin hyödyllinen pikkujuttu.

28.10.2006 klo 18:37 | Kommentoi | TrackBack (0)

Writely

Lisää ihan tavattoman hienoja Web 2.0 -sovelluksia: Writely on jotain, jota olen ihan oikeasti kaivannut. Kyseessä on selaimella toimiva tekstinkäsittelyohjelma. En ole hirveän kattavasti vielä perehtynyt, mutta ominaisuuksien taso näyttäisi olevan luokkaa TeXturi-Wordpad, eli juuri riittävä perusjuttuihin.

Mutta ne muut ominaisuudet! Ensinnäkin se, että tiedot pysyvät tallessa (jos luottaa palvelun ylläpitäjiin; koska kyse on Googlesta, en luottaisi ihan mitä tahansa, varsinkaan jos olisin kiinalainen) koneesta riippumatta. Nykyään useimmat jutut, joita koneella teen, hyötyvät siitä, että ne voi tehdä millä koneella tahansa - sähköposti, omat nettisivut, seuratut blogit - mikään ei saa olla sidottua yhdelle koneelle. No, nyt ei ole tekstinkäsittelykään.

Jutut saa ulos eri muodoissa: RTF:nä, Word-dokumenttina, Open Office -dokumenttina, HTML:nä, suoraan blogiinsa mikäli blogialusta on riittävän fiksu. Tiedostot voi pitää ominaan tai julkistaa, jolloin muutkin pääsevät lukemaan niitä - helppoa julkaisemista ilman omia nettisivuja. Writely tarjoaa myös erilaisia yhteistyöominaisuuksia, eli useampi ihminen voi muokata samaa dokumenttia. Luonnollisesti mukana on versionhallintaominaisuuksia.

Sanoisin, että aika hyvältä näyttää. Ei Writely kokonaan tekstinkäsittelyohjelmaa korvaa (en esimerkiksi usko, että gradua olisi ollut erityisen mukava kirjoittaa tuolla), mutta perustarpeissa se on varsin näppärä, varsinkin ihmisille, jotka haluavat käsitellä tekstejään useammalla eri koneella tai useamman ihmisen voimin.

24.08.2006 klo 07:04 | Kommentoi | TrackBack (0)

coComment

coComment on nokkela keksintö. Sivuston idea on kerätä talteen kaikki kommentit, joita blogeihin jätät, ja seurata keskusteluja. Kun kommenttisi saa vastauksia, näet sen coCommentista. Tämä on kätevää, mikäli kommentoi moneen blogiin - ei tarvitse käydä kyttäämässä, onko kommenttiin vastattu, vaan kaikki keskustelut näkee suoraan yhdeltä sivulta.

Kannattaa kokeilla. coComment tukee useimpia selaimia ja blogialustoja. coComment on muuten myös erittäin tyypillisen Web 2.0 -sovelluksen näköinen. Mikäs siinä, tulee tuttu ja turvallinen olo...

22.08.2006 klo 06:41 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Harmia tietotekniikasta

Elämään mahtuu liikaa harmia tietotekniikasta. Ei ole Mac-käyttäjänkään elämä juhlaa, vaikka kyllä OS X vakaudessaan Windows 98 SE:n voittaa (reilu vertaus jos mikä). Ei tämä sentään tiedostoja poistaessa kaadu. Valitan murheitani kuitenkin tässä, jos vaikka jotakuta kiinnostaa:

Yllättäen iPodimme ovat lakanneet toimimasta sujuvasti. Kun iPodin kytkee koneeseen Firewire-johdolla, se ei ilmesty esiin. Yhteys selvästi on, sillä iPod lataa akkuaan, mutta sitä ei näy iTunesissa eikä Finderissa. Ratkaisuna on resetoida iPodia ja irroitella ja laitella sitä takaisin uudestaan, kunnes homma toimii, mutta pitkällinen prosessi on aika nuiva, jos haluaisi nopeasti päivittää iPodinsa sisällön.

Tämä on kiusallinen ongelma, johon olisi kiva saada joku ihan oikea ratkaisu. Auttaisikohan iPodin alustaminen uudestaan? Tiedäpä tuota. Päivitykset ainakin on asennettu.

Toinen harmi on Firefoxin tahmeus. Selain on hidas, välilehdeltä toiselle vaihtaminen voi kestää todella kauan. Pahimmillaan selain rohmuaa muistiakin useita satoja megoja, mikä kuulostaa ahneelta. OS X ei taida olla paras alusta Firefoxille; selain tuntuu toimivan paremmin Windowsissa.

Vaan kun ei oikein voi vaihtaakaan. Firefoxille on Adblock, eikä Safarille (joka on kai varteenotettavin kilpailija) tunnu oikein olevan vastaavaa ratkaisua. Ilman Adblockia selailu on ankeaa, varsinkin kun BoardGameGeek on ihan tupaten täynnä mainoksia. Greasemonkeykin on kiva.

Johanna varsinkin kärsii Firefoxin hitaudesta; Johannalla on tapana käyttää runsaasti välilehtiä selaillessaan, jolloin tahmimisesta saa kärsiä yhtenään. Itse sentään keksin, että raivostuttavan hidastelun tiedostoja tallennettaessa saa pois, kun muistaa välillä tyhjentää tiedostonhakuikkunan. Joku voitto tekniikasta, sentään.

8.08.2006 klo 11:40 | Kommentit 8 kommentti(a) | TrackBack (0)

GreaseMonkey

GreaseMonkey on Firefox-selaimen laajennus, joka mahdollistaa käyttäjän omien skriptien liittämisen mille tahansa nettisivulle. Käytännössä siis käyttäjä voi rakennella sivuille uusia toimintoja tai esimerkiksi poistaa sivujen sisällöstä osia.

Valmiita skriptejä löytyy Userscripts.org-hakemistosta melkoinen läjä. Monille suosituille sivuille on tarjolla koko joukko enemmän tai vähemmän hyödyllisiä skriptejä.

Itselläni on käytössä seuraavia skriptejä:

UserFriendly.org - Large Comic Script näyttää UserFriendly-nettisarjiksen etusivulla suoraan isomman version sarjakuvasta.

Dragon Go Server Waitingroom Cleanup siivoaa Dragon Go Serverin odotushuoneesta pois pelit, joihin ei voi liittyä luokitusrajoitusten vuoksi. Dragon Go Server Move Numbers taas lisää peleihin numerot kymmeneen viimeiseen siirtoon. Dragon Go Server Status Page Enhancer parantaa statussivua lisäämällä automaattipäivityksen ja otsikon, josta näkyy aktiivisten pelien määrä.

phpBB Recent Topics opener (first unread tabs) avaa phpBB-foorumin "näytä viime käyntisi jälkeen tulleet viestit"-haun tulokset suoraan omiin tabeihinsa. phpBB Quick Reply lisää pikavastaustoiminnon.

Remove imdb a9 search poistaa IMDB:stä ärsyttävän ylimääräisen webbihakulaatikon (joka vain johtaa katsetta harhaan, kun yrittää hakea IMDB:stä, ei netistä).

Paljon muutakin löytyy, varsinkin LiveJournalin, MySpacesin, Blogspotin ja vastaavien palveluiden käyttäjille.

18.07.2006 klo 07:14 | Kommentoi | TrackBack (0)

Ketjuvaihtokone

Kirjoittelin ketjuvaihdoista taannoin. Innostuin sittemmin kehittelemään omaa ketjuvaihtoja laskeskelevaa ohjelmaa, ihan noin niin kuin ohjelmoinnin ilosta (koska ohjelmointihan on iloista puuhaa). Tausta-ajatuksena oli myös saada sinänsä ansiokkaalle TradeGenielle Macilla toimiva vaihtoehto.

No, sellainen on nyt. Tänään sain väsättyä TradeResolverista jo kolmannen julkaisuversion. Sen pitäisi olla suhteellisen bugiton ja muutoinkin mukava. Eihän se Javalla tehtynä TradeGenietä nopeudessa voita, mutta silti tulokset ovat yleensä ottaen ihan hyviä ja ominaisuudet runsaampia.

Mikäli jotakuta ketjuvaihtojen pyörittäminen kiinnostaa, kannattaa TradeResolveria kokeilla. Ohjelman mukana seuraa lisäksi lähdekoodi, johon otetaan vastaan parannuksia. Muutoinkin käyttökokemuksia olisi kiva kuulla, jos joku tuota innostuu käyttämään.

Vaikka tuota kukaan ei käyttäisikään, olen silti tyytyväinen: koodausprosessi on ollut suorastaan poikkeuksellisen kivaa ja lopputulokselle on kerrankin ihan oikeasti käyttöä, jos ei muilla niin itsellä ainakin.

9.06.2006 klo 12:54 | Kommentoi | TrackBack (0)

Katkos

Nebulalla oli aika vakavan tuntuinen levyrikko, ainakin sen korjaamisessa meni aika kauan. Nyt kaikki kuitenkin toimii. Jotain eilisillan aikana tulleita sähköposteja on kuitenkin saattanut kadota, eli jos kirjoitit minulle jotain enkä vastaa, lähetä uusinta.

28.12.2005 klo 18:13 | Kommentoi | TrackBack (0)

Testaajia kaivataan

Kiinnostaisiko käyttäjätesti? Idea on hyvin yksinkertainen: vieraile Lautapelaaja.net:ssä ja kerro, miten sivut koit. Toiveena olisi oikeastaan mahdollisimman vähäinen kokemus lautapeliharrastuksesta.

Tarkemmin tehtävä menee siis näin:

1. Tarkastele sivuja tasan niin kauan kuin viihdyt. Jos et saa sivuista mitään irti, sekin on ihan pätevä tulos.

2. Kerro visiitistäsi minulle. Laita sähköpostia osoitteeseen mikko at lautapelaaja.net, ja kerro mitä teit ja miltä tuntui: kuinka kauan sivuilla viivyit, mitä katselit, minkälaisen vaikutelman sivuista sait? Mikä oli sivuilla hyvää, mikä ei? Mikä veti puoleensa, mikä karkoitti? Miten sivuja voisi parantaa? Kaikki palaute otetaan mielenkiinnolla vastaan.

Näin yksinkertaisesta testistä on siis kyse. Toivottavasti joku innostuisi kokeilemaan!

7.11.2005 klo 11:35 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tekniikka on ihmeellistä

Johanna sai töissä uuden printterin korvaamaan vanhan matriisinromun. Tekniikka hyppäsi kertaheitolla vuosikymmeniä:

On tuo printteri aika epeli: kun painoin virtanapiksi luulemaani nappia, se otti ja tulosti minulle tiedon HP:n neljännesvuosittaisesta myynnistä.

15.09.2005 klo 13:07 | Kommentoi | TrackBack (0)

Opettavaista ohjelmointia

Olen koodannut, kärsinyt ja oppinut. Graduuni liittyvä ohjelmointiosio etenee suhtkoht mallikkaasti, taas vaihteeksi. Viime viikolla olin vielä aloittamassa koko projektia alusta uudelleen, kun muutaman päivän työ tuntui hukkaan menneeltä ohjelman rakenteen törmätessä seinään.

Ongelmasta pääsi onneksi yli, eikä kaikki työ ollut turhaa. Uusista kehitelmistä piti vain palata hieman taaksepäin ja lähteä toista tietä eteenpäin. Niin yksinkertaista se on, kun vähän pysähtyy miettimään, mitä tekee.

Samalla koko katastrofi paljasti ratkaisevan heikkouden ohjelmointityylissäni. Johan sitä ohjelmoinnin peruskursseilla jo taotaan päähän, että suunnitelkaa, suunnitelkaa, ja sitten vasta koodaamaan. Ehkä tässä näkyy itseoppineisuus, mutta en minä osaa suunnitella. Mistä minä tiedän, mitä kaikkea ohjelmassa tarvitsee olla, ennen kuin törmään tilanteeseen, jossa sitä jotain tarvitaan.

Tyyli toimii kaikenlaisten skriptien ja omaan tarpeeseen tulevien webbiohjelmien kehittelyyn, mutta yhtään suuremman ohjelmistoprojektin parissa olen auttamatta hukassa. Graduprojektini on siinä rajoilla. Toistaiseksi homma on, näemmä, hallussa. Tuon ohjelman rakenne on paikka paikoin melkoista purkkaa, mutta se toimii niin ja sillä hyvä.

Vaan eipä olisi minusta koodariksi. Ehkä on ihan hyvä, etten sille alalle ryhtynyt, kiitos Tampereelle vetäneen ihmissuhteen. Opiskelupaikkakin oli Jyväskylän yliopistoon tietojenkäsittelytekniikan pariin; olisin vähän toisten tehtävien parissa nyt.

6.07.2005 klo 12:43 | Kommentoi | TrackBack (0)

Ruby on Rails

Olen yrittänyt kokeilla Ruby on Railsia. Kyseessä on Ruby-ohjelmointikielellä toteutettu web-sovelluskehitin, jolla pystyy tekemään esimerkiksi yksinkertaisen MySQL-taulua käsittelevän (lisää, poista, muokkaa) ohjelman tasan kahdella rivillä koodia. Se käy perin helposti.

Ongelmia on vain tullut, minä kun haluaisin kaksi taulua, jotka ovat suhteessa keskenään. Periaatteessa homman pitäisi olla erittäin yksinkertaista, mutta kun ei vaan toimi niin ei toimi. Railsin dokumentaatiokin on hieman hankalaa. Alkeistason oppaita löytyy, mutta ne eivät läheskään kaikki toimi suoraan (ilmeisesti Railsin versioiden välillä on radikaaleja eroja) ja jos toimivat, ovat turhan yksinkertaisia. API-dokumentaatio taas on erittäin kattavaa, mutta täysin hyödytöntä minulle.

Olen nyt parin päivän aikana kärsinyt Railsin parissa ja taas vaihteeksi tuhosin kaikki viritelmäni pois. Täytynee jatkaa virittelyä ensi viikolla, mutta hieman kyllä turhauttaa, varsinkin kun joka paikassa Railsia kehutaan erittäin helppokäyttöiseksi ja näppäräksi, mitä se ei minun kokemusteni mukaan todellakaan ole.

22.05.2005 klo 15:50 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Akateemista koodaamista

Päivän ohjelmassa on ollut graduun liittyvän ohjelmistoprojektin koodaamista. Työ etenee! Eilen aloitettu ohjelma osaa jo lukea ja tallentaa asetuksensa levylle! Mikä tärkeintä, ohjelma osaa lukea XML:ää. Tiedonhakuja arvioitaessa tarvitaan relevanssiarvioita, jotka on tässä tapauksessa tallennettu XML:nä (niinkuin kaikki muukin). Tämän päivän varsinainen saavutus onkin SAX-parseri, joka lukee relevanssiarviot levyltä ohjelman omaan tietorakenteeseen. Hiphurraa.

Ensimmäiseksi XML-parserikseni INEXAssessmentParserin rakentaminen sujui yllättävän näppärästi. SAX on kätevä ja helppokäyttöinen viritys, se on sanottava. Sillä pärjäänkin tämän projektin ajan ihan näppärästi, sillä XML:ää ei tarvitse kuin lukea.

Toinen uusi tuttavuus on ollut Ant, joka on erityisesti Java-käyttöön suunniteltu maken korvike. Alkuihmetyksen jälkeen Antin käyttäminen on sujunut kätevästi, ja XML-muotoiset konfigurointitiedostot ovat ainakin minun silmääni make-tiedostoja huomattavasti selkeämpiä ja helpommin rakennettavia.

Sanottakoon vielä se, että PowerBookilla ohjelmointityö on sujunut näppärästi. TextWrangler on käypä editori ja muutenkin kaikki toimii jokseenkin niin hyvin kuin pitääkin. Ainoa ongelma on hieman ahdas näppäimistö, joka lisää kirjoitusvirheiden määrää ja hidastaa paikoin erikoismerkkien hakemista, mutta se on tottumuskysymys. Voisihan tätä pöytäkoneella tehdä, mutta näppäimistöä lukuunottamatta työskentely on kätevämpää OS X:n puolella.

Tänään muuten söhin ensimmäistä kertaa Windowsissa ruudun nurkkia Exposén toivossa - kertonee jotain toiminnon näppäryydestä.

11.05.2005 klo 11:55 | Kommentoi | TrackBack (0)

Lisää Mac OS X -kokemuksia

Virittelimme eilen kokeeksi langattoman verkon tukiaseman stereoihin kiinni, ja komeastihan se toimi. Mitään uuttahan siinä ei ole, että tietokoneen musiikit saa stereoista ulos, mutta kun musiikinsiirto toimii langattomasti, herättää se tiettyä ihastusta. Harmi vain, että pääasiallisissa stereoissamme ei ole kuin levysoittimen liitännät, joten kokeilu jäänee hieman kokeiluksi - etenkin kun stereoiden vieressä oleva verkkopistoke tarvitaan toiselle koneelle.

iTunes on miellyttävän helppokäyttöinen ohjelma. Ehdimme kokeilla jo musiikin ostamistakin, ja sekin kävi suorastaan petollisen helposti. Johannan kokoelmat karttuivat uudelle Morrissey-biisillä, joka oli hyvinkin 99 sentin arvoinen, vaikka biisiä ei voisikaan kuunnella kuin tällä koneella. Samaisesta syystä veikkaan kuitenkin, että musiikin ostaminen iTunesista tulee jäämään aika vähiin.

Rekon mainitsema ja 43 Folders -blogista tuttu QuickSilver on osoittautunut kerrassaan herkulliseksi työkaluksi. Saa nyt nähdä miten tuo integroituu osaksi koneen käyttöä, mutta ainakin ohjelmien käynnistämiseen se on parasta, mitä olen koskaan nähnyt. Sen sijaan, että huolehtisi tarpeellisten ohjelmien näkymisestä Dockissa ja söhisi niitä hiirellä, voi napauttaa omppu-välilyönti-kombolla QuickSilverin esiin, painaa t:tä ja enteriä ja kas, aukeaa Thunderbird. Näppärää, ja QuickSilverillä voi tehdä muutakin kuin käynnistellä ohjelmia. Se mm. tuntee bookmarkkini sekä Caminosta että del.icio.us:sta - josta tuli muuten tämän myötä merkittävästi näppärämpi työkalu!

Mitäs muuta - Exposé on hieno keksintö. Ohjelmasta toiseen vaihtaminen on erittäin näppärää Exposélla. Valitettavasti Logitech Control Centerin asentaminen (jotta hiiren back-napin saa toimimaan selaimessa) jyräsi Exposén työpöydän paljastamisen hiiren turhasta ohjelmanvaihtonapista, mutta ilmankin pärjää - näytön nurkkien söhiminen on yllättävän kätevää, varsinkin kun näyttö on vain 15-tuumainen. 30-tuumaisella Cinema-näytöllä kulmiin olisi jo pidempi matka.

Mutta oikeasti: ehkä hienointa Macin hankkimisessa on ollut Johannan innostus. Johanna pitää uudesta koneesta valtavasti. Koko paketti vetoaa niin täydellisesti: tyylikäs ulkoasu, helppokäyttöisyys ja koko järjestelmän loogisuus miellyttävät. Johanna pitää myös siitä, että kone on kannettava; koneen käyttäminen on kuulemma mukavampaa ja rennompaa kuin pöytäkoneen, tavallaan läheisempää jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Veikkaan, että jos hankkisimme jonkun vallan komean iMacin, Johannaa ei saisi sittenkään irti kannettavan ääreltä.

Kahden ihmisen koneella on muuten mukavaa, että käyttöjärjestelmä tukee erillisiä käyttäjiä. Se oli myös yksi syistä, miksi olen harkinnut Windows XP:n hankkimista pöytäkoneeseen. Yhteisellä koneella kummallakaan ei ole täyttä vapautta toteuttaa itseään esimerkiksi työpöydän järjestelyn suhteen, mutta nyt kummallakin on omat taustakuvat (Johannalla Soul Calibur kolmosta, minulla sieniä) ja kotihakemistot. Se lisää myös tasa-arvoa: pöytäkoneen kovalevyllä on hakemisto Johannalle, kaikki muu on ikäänkuin minun. Nyt kummallakin on oma kotihakemisto, jossa väsätä.

5.05.2005 klo 08:47 | Kommentoi | TrackBack (0)

Omena putosi puusta

Suhtauduimme hieman skeptisesti (pessimisti ei pety!) siihen, saammeko konetta tänään, sillä eilen koneita oli Varimportissa enää yksi jäljellä. Noh, sitä ei ollut kukaan ostanut päivän aikana, joten saimme sen saman tien mukaamme. Tai saman tien ja saman tien - annanpa vinkin: opiskelijakortti kannattaa pitää mukana jos haluaa hyötyä opiskelija-alennuksesta. Onneksi kortti oli Johannalla ja saimme koneen sittenkin mukaamme.

Ensifiilis on vaihdellut ihastuksesta (on se vaan nätti) lievään turhautumiseen. Macci on paikoin täysi mysteeri Windowsiin tottuneelle. Ihmeteltävää riittää, mutta eiköhän se aikaa myöten tasaannu. Ajan myötä löytyy varmasti myös fiilisteltävää hyvistä ominaisuuksista: tällä hetkellä ollaan vielä osastolla "voi kun tää kaikki näyttää siistiltä".

Koneen saaminen käyttökuntoon oli aika helppo homma. Langaton netti toimii hienosti, kantama makuuhuoneen puolelta olohuoneeseen riittää mainiosti. Meillä on niin pieni kämppä, että yhdellä tukiasemalla kattaa helposti koko asunnon.

Tällä hetkellä Johanna on vallannut koneen aika tehokkaasti. Jotain ihmeellistä siellä selvästi on, koska läppärin suunnalla vallitsee syvä hiljaisuus. Minun vuoroni on ilmeisesti huomenna...

3.05.2005 klo 21:49 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Tietokoneintoilua

Pitkäaikainen pohdinta ja tuumailu on pikkuhiljaa tuottamassa tulosta. Tänään aion marssia tietokonekauppaan, lyödä eilen haetun tarjouspyynnön tiskiin ja pyytää yhden kappaleen tällaista.

Kauppa, johon suuntaan on Tampereen Varimport, joka antaa fiksummille vähän vinkkiä tulevasta. Tuleva koneemme on Applen 15-tuumainen PowerBook.

Minulle loikkaus Appleen ei ole suuri hurmoshenkinen kääntymys, vaan seuraava askel tiellä paremman tietokoneen metsästämisessä. Käytännöllisistä syistä olen tyytynyt Windowsiin, mutta olen kokeillut myös Linuxia. Kumpaankaan en ole tyytyväinen. Windowsissa yhdistyy peruspätevä graafinen käyttöliittymä heikkoon pohjaan, Linuxissa vankan pohjan päällä on lievästi epämääräinen graafinen käyttöliittymä. Tarkoitus olisi, että Macissa yhdistyisi vankka Unix-pohja tasokkaaseen graafiseen käyttöliittymään.

Tässä ei oltaisi, ellei Johannakin olisi innostunut koneesta. Johannaa miellyttää koneen tyylikäs design ja toisaalta tympii Windowsin jatkuva kaatuilu - koneen ei kuulemma pitäisi kaatua itsekseen ilman että käyttäjä tekee mitään. Tietysti tietty uuden ja erilaisen viehätyskin liittyy asiaan - onhan se jännittävää kokeilla jotain ihan uutta.

Prosessi eteni muutenkin aika tavalliseen tapaan meille. Pitkällistä epämääräistä "oiskiva"-tuumailua seurasi tiivistahtinen tarkempi perehtyminen asiaan, paljon haaveilevaa keskustelua ja lopulta vaihtoehtojen kartoittamisen jälkeen nopea ja tehokas ostopäätös. Kun asia on päätetty, se on päätetty, ei siinä jahkaaminen enää mitään paranna.

Kone on kannettava, vaikka sitä ei ole tarkoitus valtavasti kanniskella. Kakkoskoneen sietää kuitenkin olla pieni, vaikka sitä käyttäisikin vain kotona. Tilaa kun ei ole liikaa. Macin tulo tietääkin vanhemman PC:n poistumista; jos joku tamperelainen haluaa Celeron-pohjaisen PC:n vaikka verkonpainoksi, halvalla lähtee.

Kuolasimme muuten Varimportissa Applen Cinema Display -näytön perään. 30-tuumainen näyttö on niin huikean kokoinen, että sitä on vaikea uskoa todeksi. En tiedä, mitä noin isolla näytöllä edes voi tehdä, tai kuinka kaukaa sitä pitäisi katsella että hommassa olisi järkeä.

Mac-fanitusta saattaa siis olla odotettavissa, jahka koneen saamme. Jos kuitenkin alan osoittaa Apple-kultismin oireita (kuten kaikkien Apple-tuotteiden tai Steve Jobsin kritiikitöntä palvontaa), lyökää minua. MP3-soittimeni ei tule vaihtumaan Ipodiin!

Tähän väliin saa sitten luetella ne parhaat ohjelmat, joita ilman en vain voi elää. Delicious Librarya ei kirjastonhoitaja voi jättää väliin, mutta mitä muuta? Ainakin Javan ja perlin syntaksia värittävälle editorille olisi käyttöä.

3.05.2005 klo 07:11 | Kommentit 5 kommentti(a) | TrackBack (0)

Spämmintorjuntaa

Spämmintorjuntapatteristolla on pari uutta asetta. Luin MT-Blacklist/Comment Spam Clearinghousea (New anti-spam plugins) ja löysin pari uutta pluginia Movable Typeen.

Ensimmäinen on Chad Everettin MT-Moderate, joka lisää TrackBackien moderoinnin. Filttereistä läpi päässeet TrackBackit ovat olleet hienoinen ongelma, jonka tämä plugin toivottavasti ratkaisee.

Toinen näppärä työkalu on MT-Ban-Numeric-Entities, joka pysäyttää kaikki kommentit, joissa on korvattu merkkejä niiden HTML-entiteeteillä. Kyseessä on lähes sadan prosentin varmuudella spämmin merkki, joten täyskielto puolustaa paikkaansa.

21.03.2005 klo 16:11 | Kommentoi | TrackBack (0)

Blogilista.fi avattu

Pinserissä vietetään avajaisia: Blogilista.fi on avattu testikäyttöön. Hyvältä näyttää, joskin ulkoasu on vähän nuivan harmaa.

Uusi blogilista seuraa myös linkityksiä blogeista toiseen, eli tekee käytännössä Linkkitrendit turhaksi. Hyvä niin, koska Linkkitrendien kanssa on ollut tolkuttomasti ongelmia. Voi olla että systeemi toimii nyt, mutta jos ei toimi, niin lakkautan koko roskan. Blogilista.fi tekee saman ja paremmin.

25.01.2005 klo 11:06 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Linkkitrendit haastaa blogilistan

Blogeja voi pistää parhausjärjestykseen monella tavalla. Pinserin blogilistan tilauksiin perustuva top-lista on yksi tapa. Nyt tarjolla on toinenkin: Linkkitrendien blogilistaus. Se ei mittaa lukijoita vaan linkkejä: montako kertaa kuhunkin blogiin on linkitetty Pinserin blogilistalla olevista blogeista?

Sinisen kirjan marginaali on mainio esimerkkitapaus: blogilla ei valtavasti tilaajia ole, mutta siihen linkitetään paljon. Jutuissa on siis jotain tasoa tai särmää. Kingdom Blogout ei sekään top-listalla juhli, mutta nauttii linkittäjien suosiota. Miettikääs sitä.

21.01.2005 klo 11:28 | Kommentit 4 kommentti(a) | TrackBack (0)

Keskeiset Movable Type -pluginit

Collectista ja Blacklististä on täällä joskus ollutkin puhetta. Nyt hyvien ja hyödyllisten Movable Type -pluginien listalle liittyy Multiblog, jolla saa blogiin näkyviin toisen samassa MT-asennuksessa olevan blogin sisältöä.

Itse aloitin Lauran innoittamana linkkiblogin, johon poimin parhaita muista blogeista löytyneitä juttuja. Tulos näkyy blogin oikean palstan pohjalla. Multiblogilla operaatio onnistui merkittävästi tuskattomammin kuin RSS-virtojen kautta. Sitä paitsi, nyt linkkiblogin päivitys päivittää samalla etusivun. Käytännöllistä!

14.01.2005 klo 13:20 | Kommentoi | TrackBack (0)

Ohjelmistopatentit eli kiitos Puola

Ohjelmistopatenttidirektiivi oli jo mennä äänestykseen EU:ssa, mutta Puolan vastustus lykkäsi asiaa ainakin ensi vuoteen. Asia yritettiin runnoa läpi maatalousministerien kokouksessa, mutta kun Puola vastusti käsittelyä, käsittely pysähtyi. Takana on muotovirhe: asia lisättiin kokouslistalle tyylikkäästi kaksi päivää ennen kokousta. Kukaan muu ei vastustanut. Onneksi siis edes Puola.

Lisää luettavaa tarjoaa EFFI: Ohjelmistopatenttiäänestys lykkääntyi Puolan pyynnöstä, Ohjelmistopatentit eivät kuulu maatalousministereille, Open letter to Undersecretary Wlodzimierz Marcinski

Tästä hyvästä kiitämme Puolaa. Lisätietoa ohjelmistopatenttien pahuudesta tarjoilee EFFIn Ohjelmistoideapatentit-sivu ja Ei ohjelmistopatentteja!.

(via Boing Boing: Thank Poland for saving Europe from software patents)

28.12.2004 klo 12:03 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kommenttispämmin määrä ja mitta

Halusin saada tarkemman kuvan blogeihini satavan kommenttispämmin määrästä, joten tutkin asiaa. MT-Blacklist pitää hyviä lokeja, joista keräsin kaikki merkinnät torjutuista spämmeistä. Tästä aineistosta syntyi tyylikäs kaavio (GIF, 14 kt). Kaaviosta ei näe suoraan keskiarvoa, mutta marraskuun alun villit spämmivuoret unohtaenkin se näyttäisi asettuvan yli sataan spämmikommenttiin päivässä. Jos ne kaikki pitäisi eliminoida käsin, suljettaisiin blogien kommenttimahdollisuudet heti.

MT-Blacklist tekee hyvää työtä torjunnassa, mutta on tuo silti rasite. En usko, että Nebulalla esimerkiksi iloitaan siitä rasitteesta, jonka kommenttien virta aiheuttaa. Tuo määrä tuskin kauheasti Nebulan koneita väsyttää, mutta jos tahti kasvaa, torjutustakin spämmistä voi tulla ongelma. Learning Movable Type -blogi tarjoaa kuitenkin yhden ratkaisun: MT-Approval -plugin pysäyttää automaattikommentoijat oitis pakottamalla kommentoijat käyttämään esikatselua. Ilman esikatselusivulle lisättyä koodia kommentti ei kelpaa - tämän pitäisi toimia toistaiseksi tehokkaana stoppina automaattien syytämälle spämmille. Käsityönä tuleva spämmi tuskin on merkittävä ongelma.

Toinen vaihtoehto on kieltää kommentointi muilta kuin TypeKey-rekisteröityneiltä, mutta ei taida TypeKey olla vielä aivan riittävän suosittu. Rekisteröityminen TypeKeyn käyttäjäksi on kuitenkin merkittävästi isompi vaiva kuin kommentin esikatselun vilkaiseminen.

20.12.2004 klo 10:31 | Kommentoi | TrackBack (0)

Päivitystyökalu

Olen ihastunut Movable Typeen siinä määrin, ettei sivujen rakentelu täysin käsityönä tunnu tarpeeksi kätevältä. Sivujen hallinnointi kotikoneelta käsin on jäykkää - jos haluaisin päivittää jotain muualla kuin kotona, voin kyllä käydä palvelimella ssh:lla tekemässä muutokset, mutta sitten pitää muistaa hakea muutettu tiedosto kotikoneelle ettei muutos katoa kun sivua päivittää seuraavan kerran.

Sainkin vihdoin aikaiseksi rakentaa yksinkertaisen päivitystyökalun, jolla voin muokata sivuja kätevästi missä tahansa. Toimintaperiaate on tuttu Movable Typestä, eli pidän sivut tietokannassa josta halutessani rakennan html-tiedostot. Tällä hetkellä toimii vain yleinen sivujen päivittäminen, mutta tarkoitukseni olisi vielä kehittää peliarvostelusivuille yhtenäinen sivupohja, jolloin voisin laatia arvostelun vain täyttämällä lomakkeen. Seuraava vaihe siitä olisi sitten päivittää arvostelun tiedot automaattisesti hakemistosivuille. Toiveajattelua... Ensimmäinenkin vaihe onneksi auttaa paljon.

17.12.2004 klo 15:30 | Kommentoi | TrackBack (0)

Sota kommenttiroskaa vastaan

Uusin riesa kommenttispämmiosastolla ovat kommentit, jotka eivät sisällä kuin lyhyen pätkän tekstiä. Ne eivät edes mainosta mitään! Menevätpähän kuitenkin mustasta listasta läpi. Niillä on kuitenkin tiettyjä piirteitä, joiden avulla ne on helppo blokata. Ensinnäkin ne sisältävät <h1>-tageja, joita rehellisesti blogiin jätetyissä kommenteissa ei edes voi olla. Toisekseen, niissä esiintyvät jatkuvasti samat sähköpostiosoitteet. Jatkossa on siis turha yrittää jättää kommenttia, jossa esiintyy joku seuraavista sanoista numero perässään: absinth, absolut, johndoe, jane_doe, otard, azaddin, luba tai napoleon. Yksinkertaista. Suosittelen muillekin MT-Blacklistin käyttäjille. Myös top@tredgf.com kannattaa lisätä kieltolistalle.

1.12.2004 klo 10:19 | Kommentoi | TrackBack (0)

N-grammeilla toimiva hakukone

Pelisivuillani on jo 92 arvostelua. Tuollaisen paljouden kanssa on jo tekemisissä, kun yrittää keksiä näppäriä tapoja esittää aineistoa helposti löydettävässä muodossa. Tulin siihen tulokseen, että tarvitsen hakukoneen.

Ihan tavallista hakukoneesta ei tullut, vaan hyödynsin kieltenvälisen tiedonhaun kurssilla opittua n-grammitäsmäytystä. Systeemi on näppärä ja hallitsee kirjoitusvirheet ja kirjoitusasun vaihtelut tyylikkäästi. Esimerkiksi hakusanoilla "Eufrat ja Tigris" löytyy Tigris & Euphrates. Ei onnistuisi yksinkertaisella sanahaulla!

Kirjoitin teknisestä toteutuksesta englanninkieliselle puolelle jutun N-Gram String Matching, sieltä löytyy tarkempia yksityiskohtia ja PHP-koodia.

27.11.2004 klo 12:54 | Kommentoi | TrackBack (0)

Gmail

Pitkään sain odotella ennen kuin sain mahdollisuuden kutsua muita Gmailin käyttäjiksi. Eilisen jälkeen uusia kutsuja on kuitenkin tullut viisi lisää, joten eihän niistä enää tiedä kenelle niitä jakelisi.

Gmail-osoitteeseeni (käyttäjätunnukseni on tyypilliseen tapaan msaari) voi lähettää selityksiä siitä, miksi juuri sinä tarvitset Gmail-osoitetta. Parhaat palkitaan kutsulla.

22.08.2004 klo 11:33 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Spämmille loppu

Tympäännyin ja tilasin Nebulan roskapostitorjunnan. Ajavat SpamAssassinia palvelimella, eli sinänsä jälki ei juuri omasta POPFilestäni eroa - paitsi yhdessä ratkaisevassa seikassa: lajittelu tapahtuu palvelimella ja pystyn ohjaamaan spämmit postilaatikkoon, jonka sisältö ei koneelleni pääse. Sen pitäisi vähentää saapuvan postin määrää merkittävästi.

Koska filtteri näyttää päästävän jonkin verran spämmiä läpi, pidän yhä POPFilen käytössä. Se on muutenkin kätevä lajittelutyökalu, vaikka saisikin vain kunnollista postia. Resetoin kuitenkin tilastot nähdäkseni, paljonko filtteröinti auttaa (ja onko se hintansa arvoista). Edellisestä resetoinnista on melkein kaksi kuukautta (8.6.), sen jälkeen on tullut 19882 spämmiviestiä, 2658 viruspostia, 1558 bulkkiviestiä ja vain 930 henkilökohtaista viestiä. Näihin lukemiin toivoisin nyt parannusta.

2.08.2004 klo 20:27 | Kommentoi | TrackBack (0)

Gmane

Gmane on näppärä keksintö. Se on palvelu, joka konvertoi postituslistat uutisryhmiksi. Uutisryhmien lukemiseen tarkoitetut ohjelmat ovat usein sähköpostiohjelmia parempia laajojen keskustelujen seuraamiseen.

Gmane tarjoaa ryhmät luettaviksi nntp-palvelimen kautta, mutta ryhmiä voi lukea myös netistä. Käyttöliittymä on parempi kuin esimerkiksi Yahoo! Groupsilla. Lisäksi Gmane säilöö arkistot ja suodattaa spammit.

Suosittelen! Esimerkiksi Pelilistan lukeminen helpottuu paljon Gmanen avulla. Mitä isompi ja vilkkaampi ryhmä ja mitä huonompi sähköpostiohjelma on käytössä, sitä suuremman edun Gmanesta saa.

14.07.2004 klo 10:27 | Kommentoi | TrackBack (0)

Sähköpostin jakaumaa

Opetin roskapostisuodattimeni (aina luotettava POPFile) erottamaan virukset muusta roskapostista. Virusroinaa tulee siinä määrin paljon, että alkoi kiinnostamaan, kuinka paljon sitä itse asiassa tulee.

Kymmenen päivän käytön aikana postia on satanut noin 3900 viestiä. Spämmiä on tästä 2800 viestiä eli 72 prosenttia. Viruksia on vajaa 500 viestiä, noin 13 prosenttia. Sekalaista bulkkipostia kymmenisen prosenttia eli 390 viestiä ja henkilökohtaista postia 205 viestiä eli reilut viisi prosenttia.

Viruspostia tulee siis aika paljon, noin 50 viestiä päivässä. Silkkaa spämmiä tulee melkein 300 viestiä päivässä! Postien lukeminen pinellä ei olekaan enää lainkaan niin hauskaa kuin ennen, kun suodatus tapahtuu vasta, kun haen viestit kotikoneelle.

On roskaposti kyllä melkoinen ongelma. Viruksistakin kertyy paljon liikennettä, kun viestit ovat keskimäärin noin 30 kilotavun kokoisia. Kymmenen päivän aikana viruspostia on siis satanut noin viisitoista megaa. Veikkaisin, että perinteinen spämmi voittaa silti, vaikka aika tasaista se voi kyllä olla.

31.05.2004 klo 07:37 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi Movable Type

Pinserissä mainittiin uudesta Movable Typestä. Versio 3.0 tuo mukanaan maksullisuuden. Ilmaisversio mahdollistaa vain kolme blogia ja yhden kirjoittajan. Minun Movableni pyörittää blogia, joilla on viisi kirjoittajaa. Kuusi kirjoittajaa, kahdeksan blogia -lisenssi maksaa 150 dollaria. Auts.

Tästä on noussut kova poru blogimaailmassa. Mena Trottin blogikirjoitus It's About Time Six Apart -blogissa on saanut aika tylyä palautetta, kun katselee TrackBackeja. Monet ovat jättämässä Movable Typeä ja mieluiten heti. Asia ihmetyttää minua hieman, sillä eiväthän nykyiset Movable Type -asennukset ole mihinkään menossa. En usko, että ostan Movable Type kolmosta (elleivät sitten kanssablogittajani ole kiinnostuneita osallistumaan kustannuksiin, jolloin tosin joutuisin kai ostamaan kaupallisen lisenssin, joka maksaakin jo 700 dollaria), sillä 2.661 kelpaa ainakin toistaiseksi omiin tarkoituksiini mainiosti. Mistä siis itku ja poru? Vaivaako ihmisiä joku kumma pakko päivittää aina kaikki ohjelmat heti kun uusi versio on saatavilla?

Mutta joo, onhan se ikävää, että aikaisemmin maksuton ohjelma muuttuu maksulliseksi. Toisaalta on ihan kohtuullista, että Trottit saavat työstään kunnollisen korvauksen. Movable Typen tasoisen työkalun tekijä on mielestäni palkkionsa ansainnut, varsinkin kun ohjelmaa on kuitenkin tähän asti jaettu maksutta.

14.05.2004 klo 08:24 | Kommentoi | TrackBack (0)

Erikoista spämmiä

Saan tätä nykyä varsin kummallista spämmiä. Eräs nimeltämainitsematon yritys jättää lokeihini valheellisia vittaustietoja. Eilenkin heidän sivuiltaan näyttää tulleen kymmenisen kävijää minun sivuilleni. Heidän sivuillaan ei luonnollisestikaan ole linkkiä minun sivuilleni.

Homman idea on se, että jotkut webmasterit pitävät viittauslokejaan julkisesti näkyvillä - en ymmärrä käytäntöä, mutta sitä tämä firma kuitenkin hyödyntää. Linkin saa kätevästi näkyviin tällaisille sivuille, ja se lisää luonnollisesti näkyvyyttä hakukoneissa. Törkeää rikollisuutta, sanon minä.

Aiheesta on kirjoitettu kipakka blogikirjoitus. Spämmääjiä voi estää kieltämällä heiltä pääsyn sivuille, ohjeita siihen löytyy vaikkapa Totem to Temple -blogista. Thiemo Mättigilla on asiaan teknisempi ratkaisu. Itse tyydyin lisäämään pari spämmeriä kieltolistalleni, jossa oli jo valmiiksi pari yli-innokasta hakukonetta.

Kaikkea sitä keksitäänkin.

12.05.2004 klo 11:15 | Kommentoi | TrackBack (0)

RSS-uutisia

Useammallakin taholla on huomioitu uutistoimisto Reutersin RSS-uutisotsikot. Tilasin itsellenikin Bloglinesin kautta muutaman aiheen uutiset.

Suomenkielisiä uutisia ei taida tarjota RSS-muodossa vielä kukaan.

The Word Spy tarjoaa myös sivistävää ja viihdyttävää sisältöään RSS-muodossa.

10.05.2004 klo 20:08 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Vastuullista RSS-käyttäytymistä

Visa Kopu linkitti Wired Newsin artikkeliin Will RSS Readers Clog the Web?. [A]s the programs and the underlying RSS standard grow more popular, some question whether the Internet will be able to handle the traffic.

Tarkistakaapas, RSS-käyttäjät, kuinka tiuhaan käyttämänne ohjelma tarkistaa RSS-tiedostojen tuoreuden. Minulla on hyvä omatunto: oma ohjelmani tarkistaa lähteet vain kolme kertaa päivässä (niistäkin voisi kyllä poistaa kaksi). Bloglines tarkistaa kerran tunnissa, mutta siellä yksi tarkistus palvelee huomattavasti suurempaa joukkoa käyttäjiä.

Omalta osaltani asia ei ole vielä ongelmallinen, vaikka RSS-tiedostoni ovatkin varsin isoja. Tarjoilen kuitenkin edelleen kokonaisia artikkeleja pelkkien otsikoiden tai katkelmien sijasta. Jos suosio kasvaa valtaviin mittoihin, täytynee sisältöä rajoittaa. En kuitenkaan usko, että näillä jutuilla sellaista suosiota saavutetaan.

2.05.2004 klo 15:55 | Kommentoi | TrackBack (0)

TrackBack

Olen viime aikoina harrastanut TrackBackaamista Gameblogin puolella. Koska ominaisuus on varsin kätevä, lisäsin TrackBackin myös Nucleukseen. Jos et vielä tiedä, mikä TrackBack on, lue Beginner's Guide to TrackBack.

In a nutshell, TrackBack was designed to provide a method of notification between websites: it is a method of person A saying to person B, "This is something you may be interested in." To do that, person A sends a TrackBack ping to person B.

Jos siis viittaat johonkin kirjoitukseeni TrackBackia tukevassa blogissasi, lähetä pingi niin minäkin saan tietää asiasta. Linkki kirjoitukseesi näkyy silloin täällä.

5.04.2004 klo 10:17 | Kommentoi | TrackBack (0)

Työpiste

Mikon Windows-työasema Osallistunpa kerrankin viikon meemiin. Tämä kun on sekä informatiivinen että hauska!

Vasemmalla näette pääasiallisen koneemme. Se on viime syksynä hankittu tehomylly, jossa pyörii Windows 98SE. Käytän sitä eniten. Eniten käyttämäni ohjelmat ovat Mozilla Thunderbird (sähköposti), Mozilla (webbiselain), MediaMonkey (musiikki) ja Open Office (tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta).

Mikon Linux-työasema Oikealla taas on entinen ykköskone, joka palvelee nykyisin Linux-koneena. Vanhan Celeronin tehot riittävät mukavasti Linux-käyttöön, varsinkin kun välttää raskaita työpöytäympäristöjä. Vähemmälläkin pärjää. Linuxissa eniten käyttöä saa Mozillan ja Open Officen edellä Konsole, jolla luen sähköpostit ja säädän yhtä jos toista muuta. Myös Gedit on kovassa käytössä. Kuvasta voi myös noteerata pinon lautapelejä.

6.03.2004 klo 22:25 | Kommentoi | TrackBack (0)

MediaMonkey

Nyt löytyi kirjastonysvälle tyydyttävä MP3-ohjelma. Biisejähän soittaa vaikka millä, mutta kun hallittavana on lähes 5000 tiedoston kokoelma, alkaa arvostamaan hieman laajempia ominaisuuksia. Winampin soittolistoilla ei pitkälle pääse.

Onneksi löytyi MediaMonkey, jonka erityisosaamisena on nimenomaan laajan kokoelman monipuolinen hallinta. Musiikkikokoelmaansa voi tutkia eri näkökulmista: kappaleen, artistin, levyn, julkaisuvuoden, genren tai henkilökohtaisten tähtien näkökulmasta. Soitettavaa pystyy varsinkin rekisteröidyssä versiossa valitsemaan hyvin monipuolisin kriteerein.

Jos pelkkää soitto-ohjelmaa kaipaa, pienempiäkin löytyy, mutta jos tarvetta kokoelmanhallinnalle on, kannattaa tutustua.

1.03.2004 klo 11:48 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Linux työpöydille

Tänään Aamulehdessä Linux-nuoret kertoivat terveisiään opetusministerille. Linuxia pitäisi saada kouluihin ja virastoihin, näemmä. Mikäpä ettei, mutta kylläpä asiassa taitaa vielä jokunen mutka olla. Linuxin asemaa palvelinpuolella ei käy kiistäminen, mutta kotikoneeksi siitä ei ole peruskäyttäjälle.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka ohjelmien asentaminen. Siihen puuhaan on onneksi keksitty jos jonkinlaista helpotusta, mutta ainakaan minä en ole vielä löytänyt mitään pätevää lähdettä Mandrake-ohjelmapaketeille. Ohjelmia joutuu silloin tällöin kääntämään, joka ei ole peruskäyttäjälle sopivaa puuhaa. Periaatteessa ei tarvitse kuin opetella yksinkertainen rimpsu tar, configure, make, make install, mutta jos ongelmia tulee, niitä on mahdoton ratkaista.

Linuxia näkisin mieluusti enemmän Tampereen yliopiston infopäätteiden kaltaisilla koneilla. Koneita käytetään webbiselailuun ja harvoin SSH-yhteyksiin. Niihin vaihtuikin Linux taannoin, enkä itse edes heti huomannut muutosta. Kirjastojen asiakaspäätteet tulevat myös mieleen. Nekin toimivat nykyään lähes poikkeuksetta webbiselaimen kautta. Windows on tarpeeton tällaiseen käyttöön, on hölmöä maksaa turhasta.

Työ- ja kotikoneiden valloittaminen ei tule onnistumaan helpolla. Linux on edelleen liian vaikea käyttää, vaikka ohjelmistotilanne onkin muuttunut paljon parempaan päin. Oman kokemukseni perusteella KDE:n ja Windowsin käyttömukavuudessa on kuitenkin eroa ja valitettavasti Windows on noista kahdesta se miellyttävämpi käyttää. Tottumuskysymys, varmaan, mutta Windows vaikuttaa hieman hiotummalta (päällisin puolin - sisuksista en sano mitään) ja toimii ripeämmin (testikoneena 433 MHz Celeron, jossa on sekä Win98 SE että joku uudehko KDE - KDE on niin tahmea, ettei sitä viitsi käyttää).

26.02.2004 klo 08:31 | Kommentit 4 kommentti(a) | TrackBack (0)

Movable Type on vakaa ja kiltti

Oli Qlogger-vaikeuksia joillain, näemmä. Movable Type on vakaa ja kiltti. Blogivakansseja olisi muutama tarjolla täälläkin, käyttöön saa tuoreen Movable Typen. Hakemuksia otetaan vastaan.

19.02.2004 klo 18:55 | Kommentoi | TrackBack (0)

Trendikkäät linkit

Eilisen väsäysprojektin tulos oli Linkkitrendit. Tekemäni skripti käy kerran päivässä lukemassa jokaisen Pinserin blogilistalta löytyvän blogin etusivun ja kerää niiltä linkit talteen.

Tuloksista kootaan lista linkeistä, jotka esiintyvät vähintään kahdessa eri blogissa. Rajoitus kahteen liittyy eilen mainittuun potenssilakiin ja johtuu tilansäästöllisistä syistä. 625 blogista (määrä kasvoi taas tänään) löytyy parituhatta linkkiä, jotka esiintyvät vähintään kahdessa blogissa. Yhden blogin linkkejä on yli kymmenen tuhatta. Kasaan myös listan palvelimista, jotka linkkejä saavat.

Suosituimmat ovat yllätyksettömiä: blogiohjelmat Blogger, Blogspot ja Movable Type keräävät linkkejä, koska harva käyttäjä poistaa ohjelman automaattisesti lisäämää linkkiä kotisivulleen. Pinserin keräämä linkkipaljous ei sekään yllätä ketään. Sen sijaan blogien top-listaa voitaisiin pistää hieman uusiksi... Kärjestä löytyy Visakopu, Benrope, Panu, Skitso-Janne, Lovelacen testi, Ihmissuhteet, Kobaïa, Tiramisu, Ihmissuhteet ja niin edelleen. Tuttuja nimiä top-listan kärkipäästä, mutta ei ehkä ihan tässä järjestyksessä.

Suosituin yksittäinen blogikirjoitus on ButtUglyn kuukkelijuttu. Ei yllättänyt minua ainakaan. Karttoja käydyistä maista on niin ikään esitelty monessa blogissa.

Että siitä vain analysoimaan. Dataa on tällä hetkellä kahdelta päivältä (eikä palvelindata ole ihan täsmällistä, tein koodiin aamulla pari olennaista korjausta), mutta kunhan sitä kertyy, linkkien viittaushistorioiden tutkiminen voi olla ihan kiinnostavaa. Saa nähdä miten linkkitrendien itsensä tai tämän kirjoituksen käy - toivottavasti koodaustyöni palkitaan ahkeralla linkittämisellä!

8.02.2004 klo 13:36 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Potenssilaki ja linkit

Ei saa ajatella törkeitä otsikoista. Potenssilaki (englanniksi power law) ei liity Viagra-mainoksiin vaan ei-satunnaisiin verkkoihin. Satunnaiset ilmiöthän asettuvat yleensä tutulle Gaussin käyrälle. Tiedättehän: keskimmäisiä arvoja esiintyy eniten, ääripäät ovat harvassa. Suurin osa ihmisistä on keskipituisia, todella pitkiä ja todella lyhyitä tapaa harvoin. Jos ihmisten pituus jakautuisi potenssilain mukaan, suurin osa ihmisistä olisi todella lyhyitä, mutta myös tuhansien metrien mittaisia ihmisiä esiintyisi.

Potenssilaki näkyy mittakaavattomissa verkostoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi Internet, jossa pieni osa sivuista kerää valtavasti linkkejä itseensä. Kuka tahansa voi julkaista verkossa mitä vain, mutta löytääkö sitä kukaan, on eri asia. Suurin osa sivuista saa vain muutaman linkin, eikä sellaisia sivuja löydä kukaan. Tämäntyyppisiä verkostoja, joissa keskeiset solmut vetävät puoleensa uusia solmuja löytyy vähän joka puolelta: Hollywoodista, talouselämästä, solubiologiasta, epidemioiden leviämisestä ja niin edelleen.

Verkostot kestävät häiriötä varsin hyvin. Internet ei rampaudu, jos jonkun keskeisistä solmuista poistaa. Yhdysvaltain lentoliikenne ei pysähdy, jos verkostosta poistaa yhden satunnaisen lentokentän. Suurimmalla osalla lentokentistä on vain vähän yhteyksiä muualle, jolloin lentokentän poistaminen vaikuttaa hyvin vähän. Mittakaavattoman verkoston voi kuitenkin romahduttaa hyökkäämällä yhtä aikaa riittävän monen navan eli keskeisen solmun kimppuun. Jos vaikkapa Chicagon, Los Angelesin, Atlantan ja New Yorkin lentokentät suljettaisiin, Yhdysvaltain ja koko maailman lentoliikenne kokisi melkoista harmia. Ongelmat voivat myös vyöryä vesiputouksen tavoin eteenpäin verkostossa; tätä on nähty esimerkiksi Aasian talouden vaikeuksissa.

Verkostot ovat pinnalla, koska luin Alberto-László Barabásin kirjan Linkit : verkostojen uusi teoria (kirjan englanninkielinen kotisivu). Kirjassa Barabási kertoo, että hänen kotisivulleen on nelisenkymmentä linkkiä. Epäilen, että nyt tilanne on jokseenkin toinen. Teos on mielenkiintoisen poikkitieteellinen - kirjastosta se löytyi matematiikkahyllystä, mutta se käsittelee yhtä jos toista sosiologiasta epidemiologian kautta fysiikkaan.

Hollywoodin liittyen: Oracle of Bacon ja ns. Baconin luku oli keskeisessä osassa ilmiön löytymisessä. Sivuilta löytyvä Star Links -peli laskee askelia kahden Internet Movie Databasesta löytyvän näyttelijän välillä. Ei uskoisi, mutta Jasper Pääkkösen ja Cindy Crawfordin välillä on vain kolme askelta. Ennen Kevin Baconia laskettiin linkkejä matemaatikko Paul Erdösiin.

Sosiaaliset verkostot ovat inspiroineet muitakin nettipalveluja. Itsekin rekisteröidyin joskus taannoin SixDegrees-palveluun, joka on saanut nimensä kuuden erottavan askeleen periaatteesta (SixDegrees kuoli pois, kun ei keksinyt ansaintalogiikkaa - muita vastaavantyyppisiä virityksiä ovat muun muassa LinkedIn ja kohua herättänyt Orkut). Sen mukaan kahden mielivaltaisesti valitun maapallolla asuvan ihmisen välillä on keskimäärin kuuden henkilön mittainen yhteys. Minä tunnen jonkun, joka tuntee jonkun, joka tuntee sinut.

Linkit liittyy kaikkeen tähän. Kannattaa tutustua. Mitä potenssilakiin ja linkkeihin tulee, käytin tänään useamman tunnin elämästäni ohjelmointipuuhiin, aiheeseen liittyen. Potenssilain vaikutus näkyi tuloksissa. Asiasta lisää todennäköisesti huomenna - varmistan, että koodini toimii kuten pitää, ennen kuin käyn mainostamaan sitä. Ettei käy nolosti...

7.02.2004 klo 22:46 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Blogiohjelma

Blogisoftaa etsivien kannattaa tarkistaa WordPress. PHP- ja MySQL-kombinaatiolla toimivan ohjelman asentaminen sujui nopeasti ja helposti. WordPress näyttää ihan vakuuttavalta tavallisimpiin tarpeisiin. Minä en aio vaihtaa, mutta uutta blogia aloittavien kannattaa tutustua.

Laajempaa sisällönhallintaa kaipaavien taas sopii tarkistaa Drupal, jolla rakentaa varsin vaivatta laajankin sivuston esimerkiksi jonkun yhteisön käyttöön. Itse siirtänen Suomen Diplomacy Seuran sivut Drupalilla toimiviksi, kunhan saan hallitukselta hyväksyntää.

Drupalista löytyy noin miljoona ominaisuutta helposti liitettävien moduulien muodossa. Tulee vähän mieleen Sveitsin armeijan linkkuveitsi, sen verran monipuolisin ominaisuuksin Drupalia on siunattu. Käyttäjille voi jaella oikeuksia eri tavoin, joten vastuuta sivuston eri osista voi hajauttaa erilaisille ihmisjoukoille.

Jos tehtäväksesi on annettu yhteisön nettisivujen väsääminen ja voit käyttää MySQL-tietokantaa, vilkaise Drupalia. Se kannattaa!

2.02.2004 klo 13:48 | Kommentoi | TrackBack (0)

Syndikointihulluus

Nokkelimmat-pokkelimmat ovat jo keksineet etusivulta yhtä jos toista uutta. Iloisenoransseja XML-logoja vilkkuu enemmän ja sivupalkkiin on ilmestynyt Subscribe with Bloglines -linkki. Bloglines on paras tähän asti vastaan tullut RSS-systeemi (no, rss2email rokkaa yhä omassa käytössäni, mutta en suosittele sitä kuin tosinörteille). Se on helppokäyttöinen ja ominaisuuksiltaan hyvin monipuolinen. Useimmat muut sovellukset tuntuvat olevan hieman liian teknisiä tai muuten vain monimutkaisia (rss2email ylittää peruskäyttäjän taidot ja varusteet, esimerkiksi). Suosittelen tutustumaan!

30.01.2004 klo 12:59 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kiinnostavaa ja hyödyllistä

Del.icio.us on todella mielenkiintoinen ja hyödyllinen palvelu. Se on yhteisöllinen kirjanmerkkijärjestelmä: käyttäjät voivat säilöä vastaan tulevia kiinnostavia linkkejä näppärällä bookmarklet-systeemillä. Järjestelmä mahdollistaa linkkien luokittelemisen yksinkertaisella tagimenetelmällä. Del.icio.us on siis kätevä kirjanmerkkisäilö ihmisille, jotka käyttävät nettiä useilta eri koneilta.

Kaikki kirjanmerkit ovat myös julkisia (tässä minun kirjanmerkkini). Etusivulla kiitää valtava läjä linkkejä jatkuvasti, joten del.icio.us sopii hienosti myös satunnaiseen uuteen suuntautuvaan surffailuun. Linkkilistat saa myös RSS-feedinä ulos - niinpä viimeisimmät lisäykset linkkilistaani löytyvät nyt tältäkin sivulta. Kätevää.

Toisenlainen palvelu on I like!. Käyttäjän tarvitsee vain lisätä selaimensa kirjanmerkkeihin I like! -bookmarklet ja napsutella sitä kiinnostavilla sivuilla. Käyttäjästä laaditaan näiden tietojen pohjalta profiili, jonka perusteella järjestelmä tarjoaa uusia kiinnostavia linkkejä. Mainio systeemi luovaa huvisurffailua varten. Vaiva on aika pieni. I like! ei ole kuitenkaan mielestäni yhtä nerokas työkalu kuin del.icio.us. Tosin - kyse on vielä beta-vaiheessa olevasta virityksestä, joten uusia ominaisuuksia tulee ja ilmeisesti nimenomaan tuohon kirjanmerkkien hallinnan suuntaan, ryhmittelyä ja sen sellaista. Tuoltakin saa luonnollisesti RSS-virtaa jos johonkin malliin.

I like!:n kehittäjän Wetware-blogi vaikuttaisi muuten ihan kiinnostavalta luettavalta.

(Bookmarklet on pieni kirjanmerkkeihin tai selaimen kirjanmerkkipalkkiin sijoitettava skriptinpoikanen, joka tyypillisesti avaa popup-ikkunan jotain pienimuotoista tarkoitusta varten.)

29.01.2004 klo 18:30 | Kommentoi | TrackBack (0)

Sähköposti

Sähköpostiohjelmani lakkasi toimimasta tänään. Luulin rakkaan POPFileni hajonneen, mutta ongelma olikin itse postiohjelmassa. Thunderbirdin päivittäminen versioon 0.4 pelasti tilanteen.

POPFilestä luopuminen tekisi kipeää. Toista yhtä hyvää suodatinta en tiedä. Monet vastaavaan tekniikkaan perustuvat filtterit tuntuvat tekevän jaon akselilla spämmiä tai ei spämmiä, POPFilellä pystyy jakamaan viestin täysin mielivaltaisiin laatikoihin. Se on hieno ominaisuus.

Lisäksi POPFile pitää tilastoja. Nollasin tilastot viimeksi elokuun lopussa. Siitä on nyt melko tasan puoli vuotta, jona aikana postilaatikkoon on tullut noin 27 000 viestiä. Viestejä kolisee noin 140 kappaletta päivässä, siis. Onko se paljon vai vähän? Sanokaa te (ihan oikeasti, sanokaa: miltä tuntuisi saada 140 viestiä päivässä, vai saatko enemmän?).

Jos kaikki 140 olisivat henkilökohtaista tai edes kiinnostavilta postituslistoilta tullutta postia, olisin helisemässä. Käytännössä spämmiä on noin 60%, postituslistoja 35% ja loput reilut viitisen prosenttia henkilökohtaista. Käytännössä henkilökohtaiseksi luokiteltuja viestejä tulee siis kymmenisen kappaletta päivää kohti, eikä niistäkään kaikki ole ihan oikeita viestejä oikeilta ihmisiltä.

Numeroista voi kuitenkin päätellä ainakin sen, että olisin todella pahasti hukassa ilman kunnollista suodatusta. Jos joka päivä yhdessä laatikossa olisi se 140 viestiä, menisi viestien käsittelyyn aikaa paljon nykyistä enemmän. Nyt voi antaa postituslistaviestien kolista omiin laatikoihinsa ja spämmin suoraan roskiin, energiansa voi keskittää olennaiseen. Vielä kun saisi enemmän nostettua esiin postituslistoilta ja muustakin postista sitä kiinnostavinta osuutta... Paljon on kehittämisen varaa, siis.

27.01.2004 klo 18:21 | Kommentoi | TrackBack (0)

Yhteensopivuus

Jos saisin yhden toivomuksen, tuskin tärväisin sitä maailmanrauhaan. Voisin vaikka toivoa yhteensopivuutta ohjelmistojen ja tietokonejärjestelmien välille. Ei ole nimittäin helppoa elämä, kun erilaisten ohjelmien ja koneiden on viestittävä keskenään.

Kirjoitin erään dokumentin. Kirjoitin sitä vuorotellen Linuxissa ja Win98:ssa. Mitään ongelmia ei ollut, sillä käytin molemmissa koneissa Open Officea. Vaan sittenpä lähetinkin työni muille katseltavaksi! Tallensin dokumentin Rich Text -muodossa - senhän pitäisi olla kaikkien luettavissa. Vastaanottaja A valitti, että osa ääkkösistä näkyi mm. tekijänoikeusmerkkeinä. Vastaanottaja B taas ilmoitti, että WordPadilla katsottuna osa tekstistä jää kokonaan pois.

Koska arvelin dokumentin vastaanottajan käyttävän Wordia, ajattelin pelata varman päälle ja käyttää dokumentin Wordin kautta. Poikkesin siis mikroluokassa askartelemassa... Word oli keksinyt sellaisen ilomielisen kikan, että sepä muutti lähes jokaisen ä- ja ö-kirjaimen kirjasimen Georgiasta Verdanaksi. Tämähän olisi ollut helppoa korjata kertapyyhkäisyllä, mutta kun tekstin seassa oli Symbol-kirjasimella tehtyjä nuolia...

Hohhoh. Lisäksi voisi mainita Open Officen ja Wordin aivan erilaiset tavat tehdä bulletteja - Wordin tekemät näyttävät ihan hyviltä Open Officessa, mutta toisin päin jälki on rumaa. Open Officella on myös mukava tapa hukata dokumentin tyylit, jos dokumentin tallentaa RTF:nä. Kummassakin tyylien ja ulkoasun määrittely on yleensäkin ottaen silkkaa tuskaa.

Kun huomioi, kuinka paljon Microsoftin strategia tuntuu perustuvan monopoliaseman ylläpitämiseen, on varmaan turha odottaa sieltä suunnalta mitään pyrkimystä ohjelmien välisen yhteensopivuuden lisäämiseen. Kaikki lepää siis Open Officen varassa. Mikä on vähän kurja juttu, koska se tarkoittaa toisaalta sitäkin, että jos Open Office haluaa olla mahdollisimman paljon Microsoft Office -yhteensopiva, sen täytyy jäljitellä myös niitä huonompia ideoita. Ahdistavaa.

15.01.2004 klo 13:03 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Ihastuttavaa ohjelmistoa

Jättiohjelmistojen seasta löytyy miellyttävän pieniäkin. MiniMP3 soittaa MP3-tiedostoja, eikä sitten muuta teekään. Noh, osaa se ladata ja tallentaa soittolistoja. Ohjelman käyttöliittymä rajoittuu ikoniin System Trayllä ja siitä nousevaan valikkoon. Biisejä voi myös vaihtaa näppäimistöltä. Miellyttävän minimalistista. Useiden megatavujen sijasta tasan yhdestä 45 kilotavun tiedostosta koostuva soitto-ohjelma on suorastaan hurmaava.

1.01.2004 klo 17:47 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Projekti Linux

Linux-projekti etenee. Opettelin joutessani ohjelmien asentamista varustamalla koneeni peleistä tärkeimmällä. Nyt siis löytyy GNU Go ja sille kaveriksi Goben. Asensin myös FTP-palvelimen, nyt onnistuu tiedonsiirto koneiden välillä perin kätevästi. Näin se homma etenee!

Illalla sitten, viimein, Kuninkaan paluun pariin.

22.12.2003 klo 13:06 | Kommentoi | TrackBack (0)

Linux toimii!

Tämä on ensimmäinen blogimerkintä, jonka teen linux-koneellani. Lievän säädön jälkeen sain Internet-yhteydet toimimaan Linuxissa, joten kone on nyt hyvässä käyttökunnossa. Asetusten saaminen toimimaan ei ollut ihan yksinkertainen juttu, mutta vähän kun säätää niin kyllä se siitä.

Kävin tekemässä Shields UP! -turvallisuustestin ja sen tulokset ovat kyllä Linuxille kunniaksi. Pohdin koneen Internet-turvallisuutta, mutta kaikki testit menivät läpi täydellisen puhtain paperein. En ole tehnyt koneelle muuta kuin asennusvaiheessa olin valitsematta mitään palveluja näytettäväksi ulos. Siis: toimiva palomuuri täysin asennuksen oletusasetuksilla! Toimisipa Windowskin tällä saralla yhtä hyvin.

18.12.2003 klo 19:21 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Muistikortit

Käsitykseni CompactFlash-korttien hinnoista osoittautuivat aika alhaisiksi. Ei irtoa ihan joka paikasta 256 megaa viidelläkympillä, liekö koskaan irronnutkaan. Sen verran omastani Bulldogissa, vaan nyt näyttää olevan sielläkin hinta kuusikymppiä. Vaan taitaapa noille olla nykyään aika kovasti kysyntääkin, kiitos yleistyvien kameroiden, MP3-soitinten ja muiden muistikorttia hyödyntävien viritysten.

MBNetin hintaseuranta muistikorteille on aika valaiseva. Kannattaa todellakin vähän vertailla hintoja...

18.12.2003 klo 12:00 | Kommentoi | TrackBack (0)

Linux

Asensin tänään vanhalle koneelle Mandrake Linuxin. Toimenpide oli todella helppo. Aikaa meni ehkä 40 minuuttia, josta 30 minuuttia oli tiedostojen kopioimista. Prosessi oli vaivattomampi kuin Windowsin asentaminen. Kaikki laitteet löytyivät (ehdin jo pelätä RAID-kortilla olevien kovalevyjen suhteen)... Saa nähdä, miten helposti onnistuu digikameran, MP3-soittimen ja skannerin käyttäminen - ainakin MP3-soitin vaatii kernelin kääntämistä uudelleen.

Mitään oikeaa koneella en ole vielä tehnyt. Tux Racer sai luvan olla ensimmäinen kokeilemani ohjelma; hyvin toimi. Open Office tuntuu toimivan ihan kivasti myös, joten kyllä tuosta koneesta varmaan käyttökelpoisen kakkoskoneen saa sellaisten tilaisuuksien varalle, jolloin sekä minun että Johannan pitäisi saada esimerkiksi koulutöitä tehtyä samaan aikaan. Saa nyt nähdä miten suurella käytöllä tuo muuten on... Nettiyhteyden puute on tällä hetkellä aika vakava ongelma.

Kun vertaa asennusprojektia edelliseen kertaani (Slackware joskus noin vuonna 1996 tai 1997), huomaa kyllä, että paljon on Linux-puolella saavutettu, mitä käytön helppouteen tulee.

16.12.2003 klo 16:21 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Muistikorttiblues

PS2-maailmassa ärsyttää yksi asia: muistikortit. Kuinka voi pieni kahdeksan megan muistikortti maksaa yli 30 euroa? Vertailun vuoksi Sonyn MemoryStickeistä 16-megainen maksaa noin 33 euroa, ja 32-megainenkin vain 40 euroa. 40 eurolla saa myös 64-megaisen CompactFlash-kortin. Niin että mikä maksaa?

Sietäisi kovalevyjen yleistyvän konsoleiden tallennusvälineinä. Ei järin isoa kovalevyä tarvitsisi, niin pärjäisi jo pitkään. Muistikortit sopivat mainiosti tiedon siirtämiseen koneesta toiseen, mutta pääasiallisena tallennusvälineenä niiden erinomaisuuteen en usko. Jos edes PS2 voisi lukea muitakin kuin PS2-muistikortteja... Rahastuksen makua, sanon minä, mutta jostainhan sitä pitää pelikonsolifirmojen rahansa saada. Perinteinen mallihan on se, että laitetta myydään niin halvalla kuin vain mahdollista ja kerätään voitot peleillä ja lisävarusteilla.

3.12.2003 klo 10:32 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Pikkutihrua

Rami Småttin blogista oli todellista hyötyä: otin ja säädin Firebirdin kirjasinkoon minimirajan sopivaksi. Pari astetta isommaksi, niin johan on blogi melkein luettavissa! Kirjasimen koko on jo ihan kelpo, nyt kun saisi vain kirjainten väliin vähän enemmän tilaa tai muuten vain vähän luettavamman kirjasimen.

Miksi tehdään pikkupräntillä, jos juttuja on kerran jonkun tarkoitus lukea? Vai onko?

3.12.2003 klo 10:26 | Kommentoi | TrackBack (0)

Movable Type -spämmintappaja

Spämmistä kärsivien Movable Typen käyttäjien kannattaa mennä hetimiten hakemaan MT-Blacklist, joka eliminoi kommenttispämmin varsin tehokkaan tuntuisesti. Asentaminen ei ollut mahdoton vaiva, ohjelma näyttäisi toimivan ihan kivasti. Toivottavasti enää ei tarvitse käydä hävittämään epämiellyttävää lolitapornospämmiä blogien kommenteista.

Mikä on tietysti hyvä syy käyttää jotain muuta blogiohjelmaa kuin sitä suosituinta - eipä ole Nucleukselle vielä vastaavia ongelmia ilmennyt.

20.11.2003 klo 08:28 | Kommentoi | TrackBack (0)

Soittopeli

Manu ehdotti soitto-ohjelmaksi Coolplayeriä. Testasin ja ihastuin! Ainoa puute on tolkuttoman ruma ulkoasu, mutta se paranee skinillä. Hyviä puolia sen sijaan löytyy, varsinkin tuolta biisilistan hallinnan puolelta. Soitto-ominaisuuksilla varmaan harva ohjelma pääsee erottumaan muutenkaan.

Parintuhannen biisin listan ohjelma koostaa joutuisasti ja biisien tietojen muokkaaminen on käsittämättömän yksinkertaista. Sen kun klikkaa oikealla napilla haluamansa tiedon kohdalta ja muokkaa. Jos haluaa muuttaa vaikkapa kahdenkymmenen biisin tietoja yhtä aikaa, sen kun valitsee ja muokkaa. Esimerkiksi koko levyn biisien genren valitseminen tai bändin nimeen lipsahtaneen kirjoitusvirheen korjaaminen käy kerralla. Valtavan kätevää. Suosittelen!

14.11.2003 klo 18:39 | Kommentoi | TrackBack (0)

Musiikkiohjelma hakusessa

Kaipaan parempaa MP3-soitto-ohjelmaa. Käytän nykyisin Winamp3:sta, mutta jotenkin sen tapa hallita playlistejä ei oikein sovi minun makuuni. Listallani kun on päälle toistatuhatta biisiä... Tarvetta olisi siis ohjelmalle, jolla tuommoisen muutaman tuhannen biisin kokoelman hallinnointi onnistuisi kätevästi. Ohjelman pitäisi lisäksi olla mieluusti ilmainen, tai ainakin edullinen ja kokeiltavissa ilmaiseksi. Ehdotuksia?

13.11.2003 klo 08:10 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Quizilla-virus

Blogeja lukiessa alkaa hiljalleen hermo mennä erilaisiin testeihin, joiden tuloksia ihmiset blogeihinsa laittavat. Kauhunväreet alkavat, kun näkee jossain blogissa uuden testin ja tietää, että piakkoin sen näkee joka ikisessä blogissa. Harva testi edes kertoo mitään, mistään.

Keksin onneksi yhden ratkaisun ongelmaan. Laitoin Quizillan kuvapalvelimen images.quizilla.com selaimen kieltolistalle erilaisten mainospalvelujen jatkoksi. Testien tekstiosuus näkyy, mutta tuo kikka eliminoi kätevästi häiritsevimmän osuuden suurimmasta osasta testejä.

Nyt kun keksisi, miten saa blokattua Googlen tekstimainokset.

30.10.2003 klo 08:31 | Kommentoi | TrackBack (0)

Edustajistovaalit

Tänään alkaa ylioppilaskunnan edustajistovaalien ennakkoäänestys. Aion käyttää äänioikeuttani - ehdokkaaksi on valikoitunut oikealla asialla oleva puolituttu, jolta rohkenen odottaa järkeviä kannanottoja minulle olennaisiin asioihin.

Edustajistovaalien äänestysprosentti oli kaksi vuotta sitten noin 20 prosenttia. Ei kummoinen, mutta ongelmana on vähäisen kiinnostuksen lisäksi se, että äänestää voi vain kampuksella, eivät läheskään kaikki ylioppilaskunnan jäsenistä käy yliopistolla edes viikottain.

Edustajistovaalit olisivatkin mielestäni mitä parhain ympäristö kokeilla Internet-äänestystä. Mittakaava on kenties sopivan pieni ja saavutettavat edut selviä. Luulisi ainakin jonkun osan äänestämättä jättämisistä kuitenkin johtuvan nimenomaan yliopistolle vaivautumisen hankaluudesta ja sen ongelman Internet-äänestäminen poistaisi.

Yliopistolla on myös käytettävissä varsin selkeä tunnistamismenetelmä: jokaisella opiskelijalla on peruspalvelutunnus yliopiston tietokoneverkkoon (useimmilla tunnus on, kaikki sen voivat halutessaan saada). Tunnuksella on helppo tunnistaa käyttäjä yksiselitteisesti ja ongelmitta.

Internet-äänestämisen pitäisi kai tapahtua ennakkoäänestyksenä, jotta varsinaisina äänestyspäivinä saadaan listat, joista näkee, ketkä ovat jo äänensä Internetitse antaneet. Tuplaäänestämisriski lienee ongelmallisimpia tekijöitä. Toinen on vaalisalaisuuden säilyttäminen - jos äänestää voi käytännössä missä tahansa, kuinka valvoa äänestysolosuhteita?

Tähän ongelmaan en sitten osaakaan sanoa mitään hyvää ratkaisua. Ehdotuksia otetaan vastaan...

29.10.2003 klo 10:22 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Linux

Asentelen Linuxin vanhalle koneelle tässä joskus (kunhan varmistuu, että uusi toimii). Mutta mikä jakeluversio? Red Hat on toisaalta houkutteleva, toisaalta Debian. Mielipiteitä ja hyödyllisiä linkkejä otetaan vastaan.

14.10.2003 klo 11:45 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi puhelin

Hankin viime viikolla uuden kännykän. Vaihto alkoi tuntua ajankohtaiselta, kun kävimme tutustumassa kaupoissa uusiin puhelimiin. Gigantille muuten siitä kiitos, että liikkeessä sai ihan oikeasti kokeilla puhelimia, eikä pelkkiä toimimattomia mallikappaleita. Ostofiilikset heräsivät ihan toisella lailla, kun näki tarkan värinäytön toiminnassa.

Malliksi valikoitui Nokian 6610, eli bisneslinjalla ollaan. Asiatyyli kunniaan kännyköissäkin. Hintava, joo. Vaan eiköhän tuolla jonkun vuoden taas pärjää. Ihan mukavaa kyllä saada ensimmäistä kertaa ihan uusi puhelin. Aikaisempi puhelimeni, pikkuveljeltä peritty 3210 kalpenee kyllä vertailussa.

Muutaman päivän tuota on nyt tullut käytettyä ja kylläpä siinä vain on paljon uusia, miellyttäviä ominaisuuksia. Värinäyttö ei suinkaan ole pienin niistä. Tekstiviestien sähköpostimainen käsittely (lajittelu kansioihin, lähetettyjen viestien säilyminen, kapasiteetti säilyttää yli 25 viestiä) sopii minulle mainiosti. Käyttöliittymä on tietysti aikaisempaa mutkikkaampi ja vaatii vielä totuttelua. En usko, että se on mitenkään voittamaton.

14.10.2003 klo 09:04 | Kommentoi | TrackBack (0)

Hyvästi fancy urleille

On kiva huomata, että sivu on ollut epäkunnossa monta päivää. Blogin permalinkit eivät ole ilmeisesti toimineet lainkaan. Nyt olisi kiva tietää miksi Nucleuksen fancy urlit lakkasivat yhtäkkiä toimimasta...

13.10.2003 klo 15:55 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Blogispämmiä

Olen saanut nyt muutaman päivän sisällä viisi spämmikommenttia blogeihini (Movable Typellä toimiviin - Nucleus on näemmä vielä turvassa). Sen siitä saa, kun on hienoja ja avoimia protokollia. Vielä en avoimista kommenteista luovu, mutta jos tahti jatkuu samana, voi olla pakko. Ei huvittaisi joka päivä käydä siivoamassa mainoksia. Joku kommenttienhyväksymismetodi voisi olla kiva, vaan vaivansa kyllä siinäkin.

13.10.2003 klo 10:08 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kummallista spämmiä

Sain varsin surrealistista spämmiä:

of the older child, how all the life and cares of the mother
To that I owed my stalking by the Leopard-man, on the night of my arrival.

Tuon lisäksi oli joku HTML-osio, mutta sitähän ei pine näyttänyt. Ensimmäinen rivi on Mary Shelleyn Frankensteinista, toisen lähteenä taas on toiminut H.G. Wellsin The Island of Doctor Moreau.

Lienevät satunnaisesti jostain revittyä tekstiä, jonka tarkoitus on hämätä viestien sisältöön perustuvia suodattimia.

Nyt sitten se pakollinen tyhmä kysymys: jos joku on vaivaa nähnyt ja asentanut itselleen suodattimet välttyäkseen mainospostilta, ilahtuukohan hän kovastikin suodattimen läpi väen vängällä puskevista viesteistä?

10.10.2003 klo 17:13 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tietokone

Tietokone on taas vaihteeksi kotona. ASUSin emolevyt osoittautuivat huonoiksi, nyt on eri merkkiä oleva emolevy ja homma toimii. Tai siltä ainakin vaikuttaa... Toivottavasti kone nyt toimisi, ettei enää tarvitsisi huoltoon turvautua.

Muistaakseni Bioware-merkkinen (joku Bio-alkuinen kuitenkin) emolevy saa kyllä pitkän miinuksen käsittämättömän työläästä ääniajurin asentamisesta. Asennusohjelma ei toiminut, eikä mistään selvinnyt, mikä CD:llä olleista viidestä ajurista oli oikea.

10.10.2003 klo 15:22 | Kommentoi | TrackBack (0)

Verkkokaupan huolto


Verkkokaupan takuuhuollolle pisteet. Johannan soitin tuli eilen postissa ilmeisen toimivana. Varsin nopea suoritus ja pisteet myös välitiedotteista niin sähköpostilla kuin tekstiviestinä.

24.09.2003 klo 12:34 | Kommentoi | TrackBack (0)

Pettymys

Sittenkin miinus Triosoftin huollolle. Eipä se tietokone toiminutkaan, ei käynnisty, ei. Piippaa vain virhepiippiään, eikä tee mitään. Että sellainen pettymys tällä kertaa...

20.09.2003 klo 23:43 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tietokonehuolet helpottavat

Soittivat tänään Triosoftilta. Kone on kunnossa! Vian aiheutti tehoton tuuletin, alkuperäinen tuuletin ei yksinkertaisesti riittänyt jäähdyttämään Bartonia. Ylikuumeneminen aiheutti sitten ihmeellisiä ongelmia. Niin se on tekniikka herkkää. Pisteet Triosoftille nopeasta toiminnasta (tosin vielä paremmat pisteet olisi saanut asentamalla koneeseen alunperinkin riittävän tehokkaan jäähdytyksen...).

Testaamme myös Verkkokaupan palvelua ongelmatilanteissa. Johannan MP3-soitin kun lakkasi toimimasta. Lähetin laitteen huoltoon tänään, saas nähdä kauanko kestää ja mitä tuosta seuraa.

18.09.2003 klo 16:16 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tietokoneongelmia + lohtua

Tietokoneeni on ollut pahemmin kerran sekaisin. Ratkaisuna päädyin asentamaan Windowsin uudemman kerran. Iso homma, mutta nyt ei puutu kuin tarvittavien ohjelmien asentaminen uudestaan... Toivottavasti tällä kertaa kestää pidempään, ennen kuin kaikki hajoaa käsiin.

Onneksi jotain lohtua ja huumoria sentään irtosi tästä. (Via Linko). Ei herkille!

14.09.2003 klo 17:08 | Kommentoi | TrackBack (0)

Loistohiiri

Uuden koneen seuraksi hankittiin myös uusi näppäimistö ja hiiri. Näppäimistöön en ole vielä täysin tyytyväinen. Olen niin tottunut Microsoftin kaarella olevaan Naturaliin, ettei perinteinen litteä näppäimistö tunnu tutulta. Logitech Internet Navigatorin lukuisat ohjelmoitavat lisänapitkaan eivät ole vielä tarpeellisuudellaan vakuuttaneet. Ainoastaan äänenvoimakkuuden säätö ja näppäimistön vasemmasta reunasta löytyvä vieritysrulla ovat selkeästi hyviä juttuja.

Sen sijaan hiireen olen täysin tyytyväinen. Logitechin MX500 on optinen hiiri, josta löytyy muutama lisänappi. Rullan etu- ja takapuolella on joku tarpeeton vieritysnappi ja hiiren päällä ikkunanvaihtonappi. Todellinen bonus löytyy kuitenkin peukalon alta, josta löytyy eteen- ja taakse -napit. Eteenpäin tulee harvemmin mentyä, mutta peruutusnappi on erittäin kätevä. Lisäksi hiiren malli sopii ainakin minun käteeni täydellisesti. Ehdottoman hyvä hankinta!

4.09.2003 klo 12:43 | Kommentoi | TrackBack (0)

Levyjen kopiointi

Nyt kun olen MP3-soittimen onnellinen omistaja, herää tietysti tarve kopioida levykokoelma MP3-muotoon soittimessa käytettäväksi. Käytin hommaan aluksi MusicMatch Jukeboxia, mutta ainakin sen ilmaisversio on täysin hyödytön. Koneeni pystyy nopeampaan kuin vain viisinkertaiseen kopiointinopeuteen (siis viisinkertaiseen verrattuna normaaliin soittonopeuteen).

Hienoisella etsimisellä löytyikin CDex, joka on huomattavasti parempi ohjelma. Se on ilmainen open source -projekti ja paljon MusicMatchia monipuolisempi ja ennen kaikkea nopeampi. Yhden biisin kopioimiseen levyltä MP3-muotoon menee noin 5-40 sekuntia. Biisien nimet voi hakea näppärästi CDDB:stä. Tiedostot saa ohjattua haluamaansa hakemistoon helposti.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan CDexiä, jos on tarvetta muuntaa musiikkia MP3-muotoon!

3.09.2003 klo 11:32 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Pontis SP600 ja Verkkokauppa.com

Tilasin viime viikolla Verkkokaupasta kaksi Pontis SP600 -mp3-soitinta. Varauduin pitkään odotukseen, sillä Verkkokaupassa soittimia oli -23 (pitkä lista tilauksia, siis) ja toimitusajaksi Saksasta luvattiin 5-9 viikkoa. Okei, mikäpä siinä, eihän tässä kiire ole.

Yllätys olikin melkoinen, kun sain soittimet jo eilen. Saksasta oli tullut perjantaina iso kasa laitteita ja tavara lähti välittömästi eteenpäin tilaajille. Hieno homma! Verkkokaupalle muutenkin pisteet hommien hoitamisesta: sivuilta näkee varastotilanteen, tilausvahvistus tuli välittömästi sekä sähköpostilla että tekstiviestinä ja samoin tuli perjantaina tieto tilauksen lähettämisestä. Viestissä oli vielä mukana Postin pakettikoodi, joten sain paketin päivää aikaisemmin. Pisteet Verkkokaupalle!

Itse laite on aika herkku. Johanna suunnitteli alunperin MP3-CD-laitteen hankkimista. Itse innostuin Mikrobittiä lukiessa USB-muisteista ja etenkin soitto-ominaisuuksilla varustetuista. Pontis SP600 mainittiin lehdessä pienessä ilmoituksessa ja tarkemman tutkailun jälkeen se osoittautuikin parhaaksi vaihtoehdoksi. Johannakin muutti mieltään ja päätyi muistikorttisoittimeen. Laitteille kertyi hintaa hieman yli 100 euroa kappale postikuluineen. Siihen päälle vielä CompactFlash-kortin hinta, eli 50 euroa 256 megan kortista. Lopputulos, noin 150 euroa on ihan kilpailukykyinen MP3-CD-soitinten kanssa, ehkä vähän kalliimpi.

Mutta ominaisuudet ovat hyvät. Laite on pieni ja kevyt. 256 megaa riittää vallan mainiosti minun käyttööni. Iron Maidenin parhaita biisejä mahtui kortille 50 kappaletta, kyllä sillä parin viikon työmatkat menevät helposti. Olen harvoin tilanteissa, joissa CD-levyn tai varsinkaan kovalevysoittimen kapasiteetille olisi käyttöä. Biisivalikoimaa on kätevämpi muokata kuin CD:llä, biisien kopioiminenkin käy varsin kätevästi. Hidasta homma USB-kaapelin kautta kuitenkin on, ja vetää vieläpä koko koneen melko totaalisesti jumiin siksi aikaa. Onneksi ei tarvitse joka päivä koko valikoimaa kopioida...

Laite on muutenkin aika nero. Käyttöliittymä on kaikessa kompaktiudessaan hieman hankala, mutta kun ohjaussysteemit sisäistää, homma sujuu ihan näppärästi. Koneen firmwarea voi myös päivittää, muunmuassa Ogg Vorbis -tuki onkin kai luvassa päivityksen muodossa. Pelejäkin laitteelle on saatavilla! Tukea luvataan niin Windowsille, Macille kuin Linuxillekin. Vaihdettavia värikuoriakin saa. Mukana tulevat laadukkaan oloiset Sennheiser-nappikuulokkeet. Ääni on hyvä ja säädettävissä - laitteessa on viisikanavainen taajuuskorjain.

Meni vähän mainostamiseksi, mutta on tuo laite sen arvoinen. Suosittelen ehdottomasti hyvää kannettavaa MP3-soitinta etsiville! Tällä hetkellä ainakaan laitetta ei taida saada Suomessa muualta kuin Verkkokaupasta.

2.09.2003 klo 15:54 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi tietokone!

Olin jo luopunut toivosta saada uusi kone tänään, mutta niinpä vain neljän jälkeen Triosoftilta soiteltiin. Tampereen keskustan reittejä en edelleenkään hallitse ja ajauduin kummallisesti Hämeenpuistoon ajettuani ohi oikeasti risteyksestä. Koska sentään muistin, ettei Hämeenkadulta käännytä vasemmalle, pysäköin auton kiltisti kolmen korttelin päähän Triosoftista... Kyllä mies tietokoneensa kantaa.

Ilta vierähti hyvin asennusongelmissa. Ensin oli hukassa Windowsin asennus-cd, sitten netti ei toiminut kun oikeaa verkkokorttiajuria ei löytynyt, sitten ei toiminut ääni ja niin edelleen. Nyt toimii jokseenkin kaikki, joten seuraava vaihe on kärrätä valtava määrä kamaa ja ohjelmia vanhalta koneelta uudelle. Saapa nähdä miten siinä käy, työtä ainakin riittää.

Mutta nyt on koneessa potkua, käynnistymiseenkin menee varmaan alle minuutti. DVD:t toistuvat komeasti, taustakuvaksi löytyi heti kuvaruutukaappaus Spinal Tapista, lähikuva Nigel Tufnelin kitaravahvistimen säätimistä: this one goes to eleven!

On se juhlaa.

28.08.2003 klo 23:37 | Kommentoi | TrackBack (0)

POPFile

Nollasin POPFilen tilastot, tarkkuusprosentti kun oli jumittunut noin 97% paikkeille. Uskon tarkkuuden olevan parempi, alkuvaiheen opetus vain huonontaa tilastoja.

Vajaan viiden kuukauden aikana (30.3.-22.8.) postia kertyi 13450 viestiä, joista spämmiä oli hulppeat 9634. Aika läjä siis. Tällä hetkellä spämmiä tulee entistäkin enemmän, koska lajittelen Sobig.f-viestit roskapostiksi.

Suosittelen POPFileä ehdottomasti kaikille, jotka kaipaavat helppoa ja tehokasta ratkaisua roskapostiongelmaan. Itse käytin alunperin yksinkertaista postiohjelmalla tehtävää suodatusta (kaikki postituslistaviestit lajitellaan omiin kansioihinsa, sen jälkeen kaikki viestit, joita ei ole osoitettu omiin osoitteisiin heitetään bulkkikansioon - karsii ison osan spämmistä, mutta ei kaikkea), josta siirryin tehokkaampaan SpamBounceriin. SpamBouncer ei kuitenkaan ole niin hyvä ratkaisu kuin POPFile - POPFile on helpompi käyttää, tarkempi ja osaa lajitella posteja muutenkin kuin akselilla roskaa/ei-roskaa.

Jos siis inboxiin kertyvien roskapostien määrä alkaa turhauttaa, kannattaa kokeilla POPFileä. Se on turvallinen ratkaisu, joka ei tuhoa asiallisia posteja. Itse olen ohjannut spämmin roskikseen, jonka sisällön postiohjelma tuhoaa automaattisesti, kun ohjelman sulkee. Ennen sulkemista vilkaisen otsikot läpi - roskien seasta on löytynyt asiallisia viestejä vain muutaman kerran. Tarkistus on kuitenkin paikallaan, sillä en usko, että mikään ohjelma voi olla sataprosenttisen varma. Vaiva on kuitenkin varsin pieni.

22.08.2003 klo 13:18 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusia blogeja

Blogilistalle oli taas ilmestynyt uusia blogeja. Kaksi niistä jopa lisäsin Päivän pamaukseeni, mutta suurin osa ei tehnyt vaikutusta. Pari huomiota: onkohan ihan fiksua ilmoittaa blogiaan blogilistalle siinä vaiheessa kun sisältö koostuu parista kirjoituksesta tyyliin "perustin nyt tämmöisen, mitäköhän tähän kirjoittaisi?" Ja miksi vain yhdellä uusista blogeista oli RSS-feedi?

Ensimmäisellä on väliä siksi, etten itse ainakaan vilkaise blogia kuin sen kerran, kun se uutena Päivän pamauksen listoilla näkyy. En tilaa, jos jutut ovat yllä mainitun kaltaisia. Tilaan, jos jutuista saa jotain kuvaa blogin linjasta ja se vaikuttaa kiinnostavalta. Aivan ensimmäisistä jutuista ei saa kuvaa blogin tulevasta sisällöstä.

Kynnys tilata RSS-feedi on paljon pienempi - niiden lukemiseen aikaa kuluu vähemmän. Syy, miksei useimmilla niitä ole, on tietysti se, ettei Blogger niitä tarjoa. Perusversiossaan ainakaan... Bloggerilla näyttäisi suurin osa blogeista pyörivän - kahta eri ulkoasumallia näytti olevan kumpaakin noin kolmella uusista blogeista. Yksilöllisyys huipussaan, siis.

Mutta mikäpä siinä, saahan sitä kirjoitella ja eiköhän jokainen kiinnostava blogi lukijansa löydä ennemmin tai myöhemmin.

21.08.2003 klo 08:39 | Kommentoi | TrackBack (0)

Virusvaara

Sobig.f-virusta on vaikea olla huomaamatta. Virusposteja on satanut lyhyessä ajassa useita kymmeniä. Osa viruksen kanssa, osa tiedotteita jonkun viruksentorjuntaohjelmalta.

Ja haittaako? Ei yhtään. Mozilla ei liitteitä itsekseen auo, ja itse ymmärrän olla avaamatta, niin eipä tarvitse viruksia pelätä. Microsoftin tuotteiden välttäminen ei ole ihan huono idea...

20.08.2003 klo 07:51 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi tietokone

Nopeaa toimintaa! Sain tarjouksen nopeasti ja kone on nyt tilattu. Sen pitäisi olla noudettavissa joskus ensi viikolla. Valmiiksi koottuna, kun ei kokoaminen kerran mitään maksa. Muuten onnistuisi kyllä itse, mutta vähän pelottaa emolevyn ja prosessorin kanssa säätäminen. Liian kalliita ja liian herkkiä osia minun käsiini!

Nyt ei auta kuin toivoa että huomenna tienaan rahat koneen maksamiseen ;) Hinta oli sentään 150 euroa arviotani ja budjettiani pienempi, eli 850 euroa. Ajattelin uusia näppäimistön ja hiiren vähän modernimpaan kuosiin, eikä niitä tuohon 850 euroon sisälly, mutta en aikonut niihinkään omaisuuksia sijoittaa.

18.08.2003 klo 16:54 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi tietokone

Laitoin Triosoftille tarjouspyynnön uudesta tietokoneesta. Intel Celeron 433 -pohjainen nykykoneeni vaihtuisi Athlon Xp 3000+ -pohjaiseen hieman tehokkaampaan viritykseen. Vanhasta koneesta tulisi sitten Linux-projekti.

Paketin hinta pitäisi olla vähän alle tuhat euroa - sillä tuntuu saavan aika tehokkaan pakkauksen, kun ei näyttöä tai käyttöjärjestelmää osta (XP vaikuttaa epäilyttävältä ja epämiellyttävältä, minun valintani Windowseista on Win98 SE). Muistin määrä kasvaa puoleen gigaan, näytönohjaimen muisti taas 16 megasta 128 megaan... Luulisi tuollaisen lisäyksen jo näkyvän jossakin. Lakkaisikohan Mozilla nykimästä ja kaatuilemasta? Voisikohan vihdoin kuunnella MP3:ia ja surffata samanaikaisesti kummankaan häiritsemättä toista?

Tätä mietin odotellessa Triosoftin vastausta. Tulee jotenkin hyvä mieli, kun Triosoftin kanssa asioi. Mieleen tulevat ikivanhat Mikrobitit ja niiden Triosoft-mainokset, silloin joskus 80-luvulla...

18.08.2003 klo 14:24 | Kommentoi | TrackBack (0)

Mozilla-pulmia

Nyt on Mozilla (ja Firebird) postiohjelmaa lukuunottamatta tilapäisessä käyttölakossa. Puoli tuntia meni aamusta täysin hukkaan Mozillan kaatuiluun. Eikä se mitään, jos vain selain kaatuisi, mutta kun kone menee mukana eikä tokene kuin reset-napista painamalla.

Jos joku osaisi kertoa, mistä moinen johtuu ja miten sen saisi estettyä, olisin kovasti kiitollinen. Samaa kaatuilua tekevät niin Mozilla kuin Firebirdkin. Muiden selainten tai ohjelmien en ole huomannut samalla tavalla käyttäytyvän, joten niissä on kai jotain vikaa? Vai onko ongelma nimenomaan minun koneessani? Syö vain miestä, kun aikaa kuluu hukkaan koneen käynnistymisen odotteluun. Mozilla ja Firebird ovat kuitenkin muuten ehdottomasti parhaat selaimet omasta mielestäni. Noh, onneksi Opera toimii eikä jää noista laadullisesti paljon jälkeen.

18.08.2003 klo 08:09 | Kommentoi | TrackBack (0)

Google-laskin

Haluatko tietää montako furlongia fortnightissä on valon nopeus? Google kertoo. Muutakin voi laskea, aina aivan yksinkertaisista varsin monimutkaisiinkin laskutoimituksiin. Ohjeissa kerrotaan lisää.

(via Google Weblog)

13.08.2003 klo 08:07 | Kommentoi | TrackBack (0)

Toimiva verkkopalvelu

VR:n verkkosivujen muuta toiminnallisuutta en kommentoi, kun en sivuja juuri käytä, mutta lippujen ostaminen on erinomaisen kätevä palvelu, jota olen käyttänyt lähes joka kerta kun olen lippuja tarvinnut sen avaamisen jälkeen. Kerran olen tainnut asioida automaatilla, lippuluukulla en kertaakaan.

Kun tämä viesti ilmestyy luettavaksenne, nautin VR:n palveluja istumalla junassa matkalla kohti Jyväskylää. Hyvää viikonloppua!

8.08.2003 klo 15:10 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi näyttö

Monitorijahdista oli puhetta aiemmin ja lupasin kertoa asiasta tarkemmin maanantaina. No, perjantai on ihan yhtä hyvä päivä.

Jep. Olimme nimittäin päättäneet hankkia uuden monitorin, mieluusti litteän sellaisen. Lauantaina kävimme näyttöjä katselemassa, ja olimme jo hyvin lähellä hankkia Stockmannilta varsin hyvän näköisen Hyundain monitorin. Hinta oli kanta-asiakaskortilla vain 490 euroa, muuten 690 euroa! Olimme jo ostamassa monitoria, mutta tuli ongelmia: Visa ei kelpaa kanta-asiakaskortin kanssa, pankkikortilla on maksuraja 400 euroa ja Electronin tilillä ei ole rahaa.

Hyvä niin. Ensinnäkin, Stockmannilla 690 euroa maksava näyttö maksoi Bulldogilla vain 535 euroa, joten ei se nyt niin huippunäyttö ollutkaan. Bulldogilta löytyi muutenkin viekoittelevampi näyttö: Hyundain ImageQuest L17T. Sen etuna kun on TV-viritin... Noh, sen sitten päätimme ostaa ja suuntasimme Bulldogiin. Joka oli, tietysti, kiinni, lauantai kun oli.

Noh, eipä tuo mitään. Maanantaina uudestaan. Näyttöä ei löytynyt varastosta, lupasivat toimituksen tiistaiksi. Ei kuulu soittoa. Kävin sitten kysymässä, missä kestää. Noh, olihan niitä näyttöjä tullut, mutta olivat menneet aikaisempien tilausten täyttämiseen... Eilen tuli vihdoin sitten soitto Bulldogilta ja näyttö pääsi kotiin.

On se kyllä sitten hieno. Ensimmäinen hätkähdyttävä tekijä on sen koko. 17 tuumaa litteää näyttöä on paljon! Näytön halkaisija on noin kolme senttiä enemmän kuin 17 tuuman kuvaputkinäytössäni. Kyllä nyt kelpaa käyttää 1280x1024-tarkkuutta, joka oli aikaisemmin turhaa tihrustamista.

Näytön muu pienuus on selvä juttu. Kannoin näytön kotiin, matkaa kertyi noin kilometri. Pikkujuttu. Laatikossa oli kantokahva ja painoa vain nelisen kiloa. Kuvaputkinäyttö tuskin olisi kulkenut ihan noin kätevästi. Uusi mielenkiintoinen ongelma tuosta keveydestä muuten tuli: Johannan tietokonepöytä on kolmijalkainen - kaksi edessä, yksi takana - ja kippaa herkästi jos etureunaan nojaa, kun näyttö ei ole painamassa takareunaa maahan. Homma ratkesi sijoittamalla muutama raskaamman sarjan ohjelmointikirja näytön taakse painoksi.

TV-kortti näytössä on vekkuli juttu. Nyt on olohuoneessakin telkkari. Puolensa on tietysti koneessa olevassa TV-kortissa, mutta nyt ei toisaalta tarvitse käynnistää konetta jos haluaa katsoa telkkaria. Ainoa haittapuoli on kanavien asettelu - niitä ei voi siirrellä (tai en ainakaan tiedä miten) ja ne ovat hyvin epämääräisessä järjestyksessä. Lisäksi tarkka digitaalikuva paljastaa TV-kuvan huonolaatuisuuden julmasti yhtään lähempää katsottaessa.

Kaikenkaikkiaan näyttö oli vallan hieno hankinta. Suosittelen. En usko, että tästä on enää paluuta kuvaputkinäyttöjen pariin. Kuva on iso, terävä, välkkymätön, näytön katselukulma on riittävän laaja ja vasteaika tarpeeksi nopea. Olen tyytyväinen.

8.08.2003 klo 09:37 | Kommentoi | TrackBack (0)

Scooter

Altavistan Scooter viipyi sivuillani jonkun 16 tunnin verran hakemassa olemattomia sivuja. Tuloksena yli 700 megaa täysin turhaa liikennettä. Jos käytätte Nucleusta ja fancy urleja, kieltäkää Scooter/3.2 (trek17.sv.av.com ainakin minulla, muut av.com:ista tulleet robotit käyttäytyivät paremmin) pääsy sivuillenne välittömästi.

6.08.2003 klo 10:47 | Kommentoi | TrackBack (0)

Googlen uusi operaattori

Googleen on lisätty uusi operaattori: ~. Sen kun liittää sanan eteen, hakee Google kyseisellä sanalla ja sen synonyymeillä. Hakusana "~help" löytää mm. sanat "manual", "tips", "guide" ja niin edelleen.

Kokeilkaapa huviksenne hakua "~loser".

(Lähde: Google Weblog, Google Weblog)

5.08.2003 klo 08:21 | Kommentoi | TrackBack (0)

Syndikointia, osa 2

Kun nyt kerran tuli asia puheeksi: otin ja väsäsin RSS-feedit sekä levyarvosteluille että peliarvosteluille. Työn hedelmät näkyvät oikean reunan palkissa. Eipä noiden päivittäminen ole kauhean työläs homma kuitenkaan, toivottavasti niistä on jollekin iloa.

Ne lukijat, jotka RSS-feedejä oikeasti käyttävät, voisivat jättää kommentin. Kunhan olen utelias...

4.08.2003 klo 13:49 | Kommentoi | TrackBack (0)

RSS-lukemista

Siirsin nyt muutaman blogin kokeilumielessä Päivän pamauksesta rss2emaililla luettavaksi. Saa nähdä nopeutuuko blogilistan selailu vai ei. Blogien lukeminen sähköpostiohjelmalla on kuitenkin mukavampaa, jos kirjoitukset vain saa kokonaisina. Katkelmat ovat tylsiä ja vielä pahempia ovat erään blogin tarjoilemat pelkät otsikot, joita ei edes näe kokonaisuudessaan.

4.08.2003 klo 09:07 | Kommentoi | TrackBack (0)

BlogTop

Tulipas koodattua tänään ihan urakalla, mutta valmistakin tuli: BlogTop-palvelu on nyt käytettävissänne! Se käy kerran päivässä hakemassa blogien sijoitustiedot Pinserin blogien top-listalta. Käyttäjät voivat valita, minkä blogien sijoituksia haluavat seurata - BlogTop lähettää kerran viikossa (torstaiaamuisin) raportin sähköpostilla. Raportista selviää blogien sijoitukset kunakin päivänä.

En tiedä, onko tuo mitenkään erityisen hyödyllinen viritys, mutta eipä top-listallakaan ole kuin hitunen viihdearvoa. Sitä ei kannata kovin vakavasti ottaa, ainakaan minun vakiovieraistani se ei huomioi kaikkia...

Koodamisesta yleensä: oli ihan mukavaa tehdä jotain uutta. Top-listan parsimisen toteutus oli ihan hauskaa, mutta vähemmän mukavaa oli kehitellä webbikäyttöliittymä. Lomakkeiden, MySQL-taulujen ja valikoiden rakentelu on kyllä helppoa, mutta tylsää! Erilaisia virityksiä kun on tullut rakenneltua jo jonkin verran... Mitään uutta niissä ei ole, vain samaa vanhaa, jota olen tehnyt jo johonkin muuhun ohjelmaan lukuisat kerrat. Siitä kun pääsisi jotenkin eroon... Pitäisi kai lopettaa kokonaan webbisovellusten koodaaminen joksikin aikaa, pah.

31.07.2003 klo 14:26 | Kommentoi | TrackBack (0)

Pahaa karmaa

Taas kävi joku h****tin robotti antamassa karmaääniä, vaikka sellainen on hyvin selkeästi robots.txt:ssä kielletty. Ei sitten mitään kunnioitusta. Nyt en kyllä jaksa alkaa niitä poistamaankaan, kun ääniä tuli jotain 50. Eipä auta kuin laittaa kyseinen robotti kieltolistalle...

30.07.2003 klo 08:58 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kummallisia ongelmia

Jos joku keksii, miksen pysty kirjautumaan sisään Movable Typeen kuin Internet Explorerilla, saa moisesta palkkioksi vähintäänkin kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Ei onnistu kirjautuminen Mozillalla, ei Operalla. Cookiekielto on kai varmin tapa estää sisäänkirjautuminen, mutta sellaistakaan ei pitäisi olla päällä. Kummallista.

Positiivisena huomiona todettakoon, että uusi Viivi & Wagner -albumi on tänään ilmestynyt kauppoihin. Suosittelen!

29.07.2003 klo 13:02 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kirjasinvuodatusta

Visa Kopu linkitti Flashilla tehtyyn Helvetica vs Arial -taistelupeliin, jossa pelaaja omaksuu Helvetican roolin taistelussa kaiken valtaavaa Arialia vastaan.

Ajatus hyvä ja pelikin on mainio. Oma versioni pelistä olisi kuitenkin mikä tahansa kirjasin vastaan MS Comic Sans. Comic Sans on yksinkertaisesti kaikista hirvittävin kirjasin. Itsessään se ei ole paha - iso A-kirjain on jopa linjoiltaan kaunis.

Ongelma on siinä, että Comic Sans tunkee joka paikkaan, tilanteisiin joihin se ei ensinkään sovi. Kuten nimestäkin voi päätellä, se on sarjakuvakirjasin. Comic tarkoittaa myös koomista. Hauskaa. Ei vakavaa, asiallista tai tärkeää.

Varsinkin Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitokselle Comic Sans tuntuu olevan virallinen kirjasin. Useammankin luennoitsijan kaikki kurssimateriaali on kirjoittu Comic Sansilla. Hyi hitto. Kas kun harjoittelutodistus oli sentään Times New Romania...

Väännetään rautalankaa: Comic Sans on hauska, koominen kirjasin, jolla voi kirjoittaa vaikkapa sarjakuvien puhekuplia. Sillä ei kirjoiteta asiatekstejä, kurssiprujuja, Powerpoint-kalvoja eikä mieluusti mitään muutakaan. Kaikki asiakirjat menettävät arvostaan minun silmissäni ison osan, jos niissä vilahtaa vähääkään Comic Sansia.

Nyt helpottaa jo. Microsoftin kirjasimet eivät sentään ole täysin pahoja. Itse olen korvannut Times New Romanin tekstinkäsittelyohjelman ja webbiselaimen peruskirjasimena täysin Georgialla, eikä Verdanakaan ole lainkaan hullumpi.

25.07.2003 klo 18:58 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Sähköpostiblogitus, viimeisen kerran

Toivon mukaan viimeisen kerran tästä aiheesta: tolkuttoman säätämisen jälkeen sähköpostitse blogaamisen pitäisi nyt toimia juuri niin kuin pitää.

Mutta oikeasti, tämä on paljon mukavampaa kuin selaimella kirjoittelu, joten ehkä homma loppujen lopuksi kannatti.

25.07.2003 klo 08:05 | Kommentoi | TrackBack (0)

Sähköpostitse, osa 2

Eipä ollut ihan yksinkertaista sähköpostitse blogaaminen, vaan nyt jo sujuu. Vieläkin on vähän säätämistä skriptissä, löysin nimittäin bugin siitä. Toinen juttu oli se, kuinka saada cron ajamaan PHP-skripti, joka kaipaa parametrejä (ratkaisu oli wget).

Huoh. Tolkuttomasti vaivaa turhan takia...

24.07.2003 klo 15:49 | Kommentoi | TrackBack (0)

Linkkien keräilystä

Valkoinen tausta, mustat kirjaimet kirjoittaa linkkien keräilijöistä, perinteistä blogimuodosta. Itse harrastin linkkien keräilyä, oma viritykseni aiheen tiimoilta oli Ugly Cat. Se kuoli nopean kuoleman...

Jokunen hyvä linkki siellä on tallessa muka-nokkelan sanailun kera. Systeemi ei ole kovinkaan näppärä, mutta toimi sähköpostilla, mikä oli sinänsä kovin kätevää (vrt. into sähköpostittaa blogiin). Yksi syy Ugly Catin kuolemaan oli havainto siitä, että kaikki kiinnostavat linkit löytyvät kuitenkin jo Memepoolista.

Sanottakoon, että Valkoinen tausta, mustat kirjaimet on minun mielestäni ulkoasultaan varsin tyylikäs blogi. Sisältökin on tähän asti kiinnostanut tarpeeksi.

24.07.2003 klo 15:28 | Kommentoi | TrackBack (0)

Sähköpostitse!

Asensin Nucleukseen PostMan-pluginin, joka mahdollistaa blogiin kirjoittamisen sähköpostin välityksellä. Jos tämä viesti blogiin ilmantuu, järjestelmä selvästikin toimii.

En sitten tiedä, onko tästä mitään hyötyä - harvemmin on tilanteita, joissa pääsen koneelle, jolla olisi vain SSH-yhteys eikä webbiselainta. Olenpahan varautunut, ja toisaalta postiohjelmalla on mukavampi kirjoittaa kuin selaimella.

24.07.2003 klo 14:57 | Kommentoi | TrackBack (0)

RSS hallitsee

Taisipa vihdoinkin löytyä se konsti, jolla saan RSS:t luettua minua miellyttävällä tavalla. Yhtä jos toista viritystä olen kokeillut: AmphetaDeskiä, NewsMonsteria, Syndirellaa, nntp//rss:ää...

Nyt löysin, kiitos Spielfrieks-listalla käydyn RSS-keskustelun, Aaron Schwarzin rss2email-skriptin. Se lukee RSS-feedit ja lähettää viestit minulle sähköpostilla. En tarvitse mitään ulkoista ohjelmistoa, vaan voin lukea viestit suoraan sähköpostiohjelmastani. Sähköpostin suurena ystävänä pidän keksintöä nerokkaana (nntp//rss toimitti RSS-virrat news-muodossa Mozillalla luettavaksi, mutta on vaivalloisempi käyttää).

Skripti vaati vähän asennusvaivaa, ennenkaikkea siksi, että Nebulan palvelimella oli vanha versio pythonista (mutta osasin asentaa uuden ihan itse, vaikka se piti kääntää lähdekoodeista). Nyt se toimii automaattisesti cronin avulla, joka aamu kello kahdeksan se lähettää uudet kirjoitukset minulle. Mihinkään ei tarvitse koskea, ellen halua lisätä tai poistaa lähteitä. Sekin onnistuu helposti yhtä tekstitiedostoa muokkaamalla (ja siihenkin voisin koodata jonkun web-käyttöliittymän, niin ei tarvitse käydä SSH:llä säätämässä - vaikka en kyllä tiedä, kumpi on lopulta yksinkertaisempaa).

Joo. Nörtti mikä nörtti. Eilen muuten vihdoin ja viimein sain aikaiseksi virittää Suomen Diplomacy Seuran nettisivuille editoitavan toimintasivun. Sivulla näkyy "muokkaa"-linkki. Sitä klikkaamalla pääsee vapaasti muokkaamaan sivun sisältöä - olettaen, että tiedossa on salasana. Kehitin mielestäni aika nokkelan systeemin, jossa tietokantaan säilötään kaikki aikaisemmat versiot, joista minkä tahansa voi palauttaa helposti, jos joku sattuu mokailemaan. Näin ollen minun ei tarvitse itse tehdä kaikkia muutoksia, vaan muutkin voivat sivuja säätää.

23.07.2003 klo 09:26 | Kommentoi | TrackBack (0)

Lisää kromia!

Hankin Newsfeed-pluginin Nucleukseen. Nyt oikean reunan palkin lopusta löytyy Gameblogin ja Music Reviewsin uusimmat entryt. RSS-syndikointi on hiano juttu.

23.07.2003 klo 08:21 | Kommentoi | TrackBack (0)

Postiongelma

Hieman tympii, kun postin lähettäminen mail.ton.tut.fi -palvelimen kautta tökkii jo toista päivää. Vai olisiko kolmatta... Noh, liian kauan kuitenkin. Postmasterinkin osoite vastasi virheilmoituksella. Mistään katkoksista tai muista ei tietenkään löydy mitään tietoa mistään. Ärsyttävää, vaan onneksi pystyn lähettämään postia Nebulan kautta pinellä. SSh-yhteyden ottaminen viestien lähettämistä varten vain ärsyttää.

18.07.2003 klo 13:22 | Kommentoi | TrackBack (0)

Vieraita IBM:ltä

Joku IBM:n robotti on robots.txt:tä kunnioittamatta käynyt antamassa karmaääniä blogin jutuille. Tästä on aiheutunut turhia päivityksiä Päivän pamaukseen... Pitäisi ehkä poistaa koko karmaviritys, kun vain koneet tuntuvat sitä käyttävän.

6.07.2003 klo 09:49 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi Mozilla

Mozillan versio 1.4 ei ole enää release candidate vaan ihan oikea versio. Saapa nähdä, miten se näkyy ohjelman toiminnassa. Pahin ongelma tuntuu olevan ohjelman hyytyminen hiljalleen. Useamman tunnin käytön jälkeen (vaikka ohjelman sulkisikin välillä) alkaa ruudunpäivitys hyytyä pahasti. Koneen yleisestä suorituskyvystä se ei ole kiinni, muut ohjelmat toimivat kuten ennenkin - vain Mozilla köhii ja pahasti. Toivottavasti tästä ongelmasta pääsisi hiljalleen eroon.

3.07.2003 klo 16:12 | Kommentoi | TrackBack (0)

Uusi plugin

Väsäsin taas tarpeen vaatimuksesta uuden pluginin. Kategorian kuvausta kun ei saa normaalisti templaatista näkyviin (eli siis tuohon jutun otsikoksi), vain kategorian nimen. Tämä on ongelma, koska kategorioiden nimissä ei voi käyttää ääkkösiä tai juuri muitakaan oikeasti kiinnostavia merkkejä. Pluginilla homma hoituu. Nämä nörttijutut ovat siis vihdoin nörttijuttuja, niinkuin kuuluu.

Pluginista kiinnostuneet suunnatkoon plugin-sivulleni.

2.07.2003 klo 12:35 | Kommentoi | TrackBack (0)

Epäilyttävä ajatus

Sainpas taas vaihteeksi tällaista spämmiä:

Deleting 'Internet Cache and History' will NOT protect you because any of the Web Pages, Pictures, Movies, Videos, Sounds, E-mail, Chat Logs and Everything Else you see or do could easily be recovered to Haunt you forever!

How would you feel if a snoop made this information public to your Spouse, Mother & Father, Neighbors, Children, Boss, Church or the Media? It could easily Ruin Your Life!

Nyt, kysymys kuuluukin, millaisia kaappiperverssejä keskivertoamerikkalaiset ovat, jos tällaisille palveluille on kysyntää? Vaikka en kaikkea nettipuuhailuani kaikille aina haluaisikaan paljastaa, en usko, että elämäni siitä pilalle menisi jos vaikka vanhempani saisivat tietää, mitä olen netissä puuhaillut. Kirkkoa tai mediaa tekemiseni tuskin kiinnostaisivat...

2.07.2003 klo 12:07 | Kommentoi | TrackBack (0)

Plugin-ohjelmointia

Ensimmäinen tekemäni Nucleus-plugin on nyt saatavilla! Halusin listata parhaat karmat keränneet artikkelit. Ominaisuutta ei Nucleuksesta suoraan löytynyt, ja olemassaoleva plugin ei ollut riittävän hyvä - siispä parantelin sitä huomattavasti. Lopullinen tuotos, MostKarma, löytyy Nucleus-plugin -sivultani.

Movable Typeen en koskaan innostunut plugineja tekemään, mutta veikkaan, ettei tämä jää viimeiseksi Nucleukseen tekemäkseni laajennukseksi.

1.07.2003 klo 11:03 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Betatestaus jatkuu

Asensin juuri uusimman Mozilla-selaimen eli 1.4 release candidate kolmosen. Saas nähdä, millaisilla bugeilla se elämääni riemastuttaa. Mutta jos totta puhutaan, ovat 1.4-versiot toimineet ainakin minulla edeltäjiään paremmin (olen käyttänyt versioita 1.2.1, 1.3, 1.3.1, 1.4rc1 ja 1.4rc2). Ainoa vakava ongelma on joidenkin sivujen ilmeisesti aiheuttama koneen aivan totaalinen kaatuminen. Ilmeisesti, koska en ole aivan varma onko vika Mozillassa vai koneessani yleensä ottaen.

Olen joka tapauksessa ollut Mozillaan varsin tyytyväinen. Kevyempi se saisi olla (tai koneeni tehokkaampi)... Postiohjelmaan olen varsinkin ihastunut, ja sikäli on luontevaa käyttää Mozillaa myös selaimena. Ohjelman ilmaisuus ei tietenkään ole huono asia...

1.07.2003 klo 10:06 | Kommentoi | TrackBack (0)

Spam, spam, spam, lovely spam

Itse Bill Gates on närkästynyt spämmeihin. Ei tosin ihme, jos mieheen eivät vetoa Get Rich Quick-tyyppiset jutut... Mutta onhan se hienoa, että Gatesillakin on hyviä mielipiteitä. Gatesin kolumni OpinionJournalissa käsittelee Microsoftin toimia spämmiongelmaa vastaan. Toivottavasti Microsoftin oikeudenkäyntikokemus toimisi vaihteeksi kaikkien sähköpostia käyttävien eduksi.

Itse käytän spämmiongelman piilottamiseen POPFileä, joka selviytyy tehtävästä varsin hyvin. Spämmintunnistustarkkuus on yli 96%, eikä vääriä positiivisia tule juuri koskaan. Roskiksen otsikoiden vilkaisu ennen roskien tyhjentämistä ei ole kuitenkaan iso vaiva. Spämmiä eksyy silloin tällöin muualle kuin roskiin, mutta varsin vähän. Isoin harmi on, kun Mozilla ilmoittaa uusista viesteistä, vaikka viestit olisi ohjattu suoraan roskiin. Tämänkin korjaus löytyy jo Bugzillasta, joten tulevissa Mozillan versioissa asia voi jo olla paremmin.

POPFile on ollut käytössä maaliskuun lopusta. Siinä ajassa olen saanut noin 6400 viestiä. Niistä spämmiä on kolme neljäsosaa, noin 75% (n. 4800 viestiä!). Viisi prosenttia on postituslistaryönää ja loput sitten henkilökohtaisia. On siis aivan turha sanoa, että mesoan spämmeistä jotenkin turhaan...

(via Pinseri)

25.06.2003 klo 08:16 | Kommentoi | TrackBack (0)

PHP + MySQL = tylsää

Alkaa pikkuhiljaa maistua puulta päivän koodausurakka. Olen kesäkuun alusta siirtänyt Seurapelikerhon tilastopalvelua tekstitietokannoista MySQL-pohjaiseksi ja työtä on riittänyt. Tänään urakka on edennyt ehkä 2,5 tuntia ja hiljalleen alkaa tympiä... Rajansa kaikella, vaikka koodaaminen sinänsä mukavaa onkin.

Mikä parasta, sitten kun työ on tehty ja järjestelmä toimii MySQL:n kanssa mukavasti, alkaa varsinainen urakka, eli uusien ominaisuuksien kehittely...

24.06.2003 klo 12:02 | Kommentoi | TrackBack (0)