Runollisuus kunniaan

Onhan se hauskaa, kun tenttikirjassa törmää runoilevaan filosofiin:

In these early days of the digital transition, we are working out how to throw our voices into silicon; we are working out (in Latour's language) how to delegate responsibility to ensembles of ones and zeros. But the ventriloquist's dummy cannot talk without the collusion of both a ventriloquist and an audience who are willing to pretend that the voice is coming from a block of wood. The door can't do its part without the support of travelers.
-David M. Levy: Documents and Libraries: A Sociotechnical Perspective teoksessa Digital Library Use: Social Practice in Design and Evaluation

Onneksi ei ole minun tentittävänäni... delegate responsibility to ensembles of ones and zeros, hih.

13.03.2007 klo 07:55 | Kommentoi | TrackBack (0)

Maisteri jo viikon

Olen ollut nyt maisteri viikon verran. Ei tunnu erityisen oudolta. Maailma pyörii ja niin päin pois, eikä minusta ole vieläkään tullut maailmankierron keskipistettä. Tutkintotodistuksen hakeminen aktuaarinkansliasta oli kuitenkin kivaa, suosittelen muillekin.

6.09.2006 klo 12:04 | Kommentit 5 kommentti(a) | TrackBack (0)

Opintotuen tulorajat

Aamulehdessä kirjoitettiin tänään Akavan opiskelijavaltuuskunnan vaativan opintotukien tulorajoihin 20 prosentin korotusta. Kannatetaan (vaikka kyllä niitä opintotukia itsessäänkin jo pitäisi nostaa). Tilannehan on minullakin nimenomaan se, että tuloni ja opintotukeni on laskettu tarkkaan siten, että tänä vuonna nostetuista viidestä opintotukikuukaudesta joudun palauttamaan vain yhden. Jos tienaisin satasenkin enemmän, joutuisin palauttamaan toisen kuukauden.

Jos minulle siis tarjottaisiin vaikka jotain käännöstyötä tai jutunkirjoitusta kesän aikana, pitäisi kieltäytyä, koska parin sadan euron palkkiostakin joutuisi palauttamaan opintotukia, jolloin jäisi tappiolle. Valmistumisenikin odottaa elo- tai syyskuuta vain siksi, että jos valmistuisin nyt, joutuisin palauttamaan useamman kuukauden opintotuet. Kesän opintotuettomat (ja palkattomat) kuukaudet ovat olennaisia, jotta saan pitää alkuvuoden opintotuet edes suurimmaksi osaksi.

Tietysti jos valmistumiseni menee myöhemmäksi kuin syyskuulle, joudun taas palauttelupuuhiin, koska silloin syksyn palkat tulevat sotkemaan kuviota. Syyskuun palkan saamisen vielä kestää, koska syyskuusta saa ylimääräisen opintotuettoman kuukauden, mutta enempää ei.

No, tietääpähän ainakin tarkkaan paljonko on töistään tienannut, koska jos ei tiedä, saa yllättyä ikävästi seuraavana keväänä kun Kela vaatii omiaan takaisin.

Tässä kohtaa kannattaa muuten huomata, että opiskelijat eivät oikeastaan edes vaadi enemmän rahaa, vaan alkuperäisen tarkoituksen mukaisen tason säilyttämistä. Tulorajat määriteltiin 1998, eikä niitä ole korotettu sen jälkeen, vaikka suomalaisten ansiotulot ovatkin Aamulehden mukaan nousseet 1998 jälkeen keskimäärin 30 prosenttia. Sama opintotuen kanssa: määrä on pysynyt samana, mutta määrän arvo ei. Elinkustannusindeksin kehityksestä voi pohtia, paljonko opintotukea pitäisi korottaa, jotta se olisi edes samalla tasolla kuin mihin se alunperin tarkoitettiin. Indeksikorotukset opintotukeen!

12.07.2006 klo 07:16 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Gradu verkossa

Moniarvoisen relevanssin hyödyntäminen XML-tiedonhakujen evaluoinnissa löytyy nyt verkosta PDF-muodossa. Jee. Saa tutustua. Pitänee silmäillä lukukertojen määrää, millaisiin mittasuhteisiin se vielä nouseekaan...

23.05.2006 klo 11:31 | Kommentoi | TrackBack (0)

Erinomaisten kiitosten kera hyväksytään

Ensialkuun: pahoitteluni kaikille vielä gradunsa parissa tuskaileville. Hehkutusta on luvassa.

Laitoksen toimistosihteeri ilmoitti sähköpostilla, että gradun lausunto on tulossa. Saan valittaa, mutta jos en valita ja ilmoitan asiasta, merkintä ja opintoviikot napsahtavat tilille saman tien eikä kahden viikon valitusajan päästä. Arvosanaksi olisi tulossa eximia.

Juu ei. En valita, ei syytä huoleen. Eximia oli arvosana, joka siinti kaukana haaveissa, tyyliin "olisihan se tosi hienoa, jos vaikka eximian saisi, mutta ei kai sitä nyt oikeasti voi saada". Magnaan olisin ollut tyytyväinen, cumu olisi jo ollut vähän pettymys. Mutta vallan eximia! Näin retrospektiivisesti on tietysti helppoa todeta että joo, onhan se hyvä työ.

Vaikka olihan tämä ennustettavissa: Johanna ainakin arvioi eximiaa jo aluksi. Otin nimittäin työni rakenteelle malliksi toisesta eximian työstä sisällysluettelon, aihepiiri kun oli samantyyppinen. Lopulta oman työni rakenne ei ihan vertailukappaletta vastannut, mutta mallin ottaminen kannatti selvästi. Siinä siis vinkki hyvää arvosanaa metsästäville...

Valitettavasti tämän huippuluokan työ painos oli tosiaan se kuusi ja mennyt tyystin, mutta ilmoittelen sitten kun PDF-versio on verkossa ladattavissa, saatte sitten lukea ja ihmetellä.

Nyt vaan sitten pohtimaan, olisiko jatko-opiskelu hauskaa, kyllähän tuollaisella arvosanalla voisi jo jatko-opintomahdollisuuksia aueta.

15.05.2006 klo 10:55 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Gradu!

Nonni. Gradu on valmis, painettu ja koristaa nyt kirjahyllyäni. On se vaan hieno, kauniit kyllä nuo uudet yliopiston gradunkannet. Nyt kun vielä saa arvostelun työlleen, niin siinäpä se.

4.05.2006 klo 09:58 | Kommentoi | TrackBack (0)

Se on valmis

Toimitin juuri graduni Yliopistopainoon. Ensi viikolla valmis kirja päätyy laitokselle tarkastettavaksi, arvosana selviää sitten joskus. Prosessi on joka tapauksessa potkaistu käyntiin. Nyhjääminen työn parissa on ohi, se on nyt hyvä noin. Kirjoitusvirheitä ei pitäisi olla, vielä vähemmän ajatusvirheitä, ja ulkoasu ja asettelukin näytti olevan ihan kohdallaan. Tässä voisi panikoida ja viimeistellä vielä vaikka kuinka, mutta nyt se on ohi, se kelpaa noin.

Kun opinnotkin ovat muuten kaikinpuolin kohdallaan, kuusivuotiseksi venynyt taival alkaa olla ohi. Tutkinto on periaatteessa kasassa. Opintoja tuskin kertyy tilille enää, mutta papereita ei kyllä vielä voi jo ihan taloudellisista syistä ottaa ulos. Tyytyväisyys valtaa mielen joka tapauksessa.

Kovin suurta painosta gradustani en ottanut, sitä tehdään huikeat kuusi kappaletta. Tuumin, että enemmälle ei taida olla tarvetta. PDF tulee nettijakeluun, sieltä sen saavat ne jotka ihan oikeasti haluavat. Teoksen kohderyhmä on varsin rajattu, joten en ihmettele, mikäli suosio jää pieneksi.

21.04.2006 klo 16:08 | Kommentit 9 kommentti(a) | TrackBack (0)

Gradukuulumisia

Gradu on taas edennyt, kiitos muutaman varsin reippaan työpäivän. Väkersin pelottavannäköisiä kaavoja OpenOfficen kaavaeditorilla, tulipahan senkin toiminta tutuiksi ja ne kaavatkin sisäistettyä. Kun ei kuulemma saa sanoa, että jätänpä nämä kaavat tässä nyt käsittelemättä tarkemmin... Piirtelin myös vihdoin kaavioita tukemaan argumentaatiota. Hienot kaaviot ja taulukot tuli, vaikka itse sanonkin. Liitteitäkin työhön on lisäilty, nyt on paketilla kokoa suunnilleen 70 sivua. Ei paha.

Vielä viimeiset säädöt, niin tuon voi taas lähettää ohjaajan katsastettavaksi. Uskallan jo luulla, että tässä ollaan lähellä loppua. Ainakaan mitään suuria muutoksia ei enää pitäisi tulla. On tätä projektia kyllä tehtykin!

Tänään ilmoittauduin tenttimään viimeisen kirjan, joka periaatteessa tutkinnostani uupuu. Sekin on tosiaan yksi kirja kolmen kirjan kirjatentistä viime keväältä, on jäänyt kummittelemaan kun tentti meni muuten läpi. En vain saanut aikaiseksi tenttiä sitä viime syksynä. Nyt on korkea aika!

15.03.2006 klo 16:19 | Kommentoi | TrackBack (0)

Gradu etenee

Kyllä se siitä, gradu nimittäin. Olen viime aikoina työstänyt gradun puutteita aika lailla, kiitos gradun ohjaajan patistelun. Taas se nähdään, kuinka deadline tekee ihmeitä - lupaus toimittaa työ luettavaksi tammikuun aikana on saanut tarttumaan toimeen. En vain pysty toimimaan yhtä hyvin ilman deadlinea.

Lehtijuttuja kirjoitellessa on tottunut ajattelemaan töitään merkkimäärän mukaan. Gradu hipoo sadantuhannen merkin rajaa, eli lehtijuttuna se olisi vain 25 sivua. Gradunsivulle mahtuu kuitenkin paljon vähemmän merkkejä, eli työ on sellaiset 60 sivua pitkä. Ihan kelpo pituus, siis.

Pahin on tällä muokkauskierroksella vielä jäljellä. Toisten tutkimuksen referoiminen on suhteellisen helppoa, osaan ykköslähteeni eli The Overlap Problem in Content-Oriented XML Retrieval Evaluation -artikkelin suunnilleen ulkoa, mutta sitten kun pitäisi omia johtopäätöksiä kehitellä ja ennen kaikkea perustella, törmätään tiettyihin vaikeuksiin. Noh, eiköhän tässä nyt jotakin saa aikaiseksi. Sittenpähän saa taas palautetta ja työn valmistuminen on taas hiukan lähempänä.

27.01.2006 klo 10:15 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Gradu vaiheessa

Aamun työn tulos: gradu on 61-sivuinen ja täynnä punakynää. Kirjoitustyö ei siis ole edennyt, vaan olen vasta merkinnyt kohdat, joita pitää parantaa (niitä on paljon). Pituuskasvu on tapahtunut marginaaleja kasvattamalla ja riviväliä venyttämällä. Kasvua se on sekin, ei siinä mitään.

Nyt vain pitäisi jaksaa pureutua itse asiaan ja kirjoitella ne puuttuvat osat, niin gradu saattaisi olla valmis hyvinkin nopeasti. Alkaa vain vähäsen väsyttämään tämäkin projekti. Johan tätä onkin kohta vuoden verran pyöritellyt, muodossa tai toisessa. Varsinaista kirjoitusaikaa on ollut oikeastaan aika vähän, enemmän on mennyt aikaa miettimiseen ja viime kesänä ohjelmointiprojektiin.

2.01.2006 klo 10:28 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Päivän anti gradulle

Tänään olen tulostanut kolme uutta artikkelia gradun aineistoksi. Tällä hetkellä käyttämäni lähdeavaruus on sellaiset lähemmäs parikymmentä lähdettä. Enemmänkin voisi siis olla, mutta toisaalta aineistoni on ihan hyvää. Kyllä näistä pitäisi saada aikaiseksi jo vaikka mitä. Tekstiäkin on sentään olemassa jo ihan kiitettävän paljon, riippuen miten mittaa.

Päivän harmistus on kitsas kirjasto (tai ikävä tietokantakauppias, tai joku muu satunnainen syypää), jonka lisenssi Information Processing & Management -lehden verkkoversioon ulottuu vain kymmenen vuoden päähän. Joudun siis metsästämään vuodelta 1992 kaipaamani artikkelit paperiversiosta. Onneksi molemmat (ja pari muutakin kiinnostavaa, jotka tänään bongasin) löytyvät samasta numerosta, joten ei tarvitse etsiä kuin yksi. Silti, vaiva verrattuna netistä tulostamiseen on masentava.

20.09.2005 klo 15:11 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Kirjastohistoria

Taannoin kauhistelemani kirjastohistorian tentti osoittautui lopulta aika helpoksi.

Järvelinin Kunnankirjastojen toimintaedellytykset ja kirjastontarkastajan rooli kirjastotoiminnan kehittämisessä Kuopion läänin tarkastuspiirissä v. 1921-1961 oli itse asiassa lähteenä tentin helpoimmalle kysymykselle: kunnankirjastojen toimintaa haittasivat 1950-luvulla lainsäädännön puutteellisuus (vuoden 1928 kansankirjastolaki oli pahasti vanhentunut), määrärahojen ja pätevän henkilökunnan puute (ongelma, joka täyttää näihin aikoihin sata vuotta!) ja sodanjälkeiset tilaongelmat Kansanhuollon täyttäessä kirjastojen tilat. Muut ongelmat seurasivat sitten näistä, enemmän tai vähemmän.

Ekholmin Kielletyt kirjat osoittautui pahan kysymyksen lähteeksi, kun sensuurin sijasta kysyttiinkin kirjapoistojen jälkikeskustelua. Auts. Muistin, että Heikki Poroila kirjoitteli asiasta jotain, mutta mitä? Tyhjää löi, mutta toivottavasti onnistuin kirjoittamaan edes sen verran asiaa, että selviän tentistä kunnialla.

Tämän kesän tentit on siis tehty, työ gradun parissa sen kun jatkuu. Tekstiä ei ole syntynyt yhtään, mutta ohjelmointityö on sentään edennyt, jotenkuten.

21.06.2005 klo 08:53 | Kommentoi | TrackBack (0)

G

Seminaarityössäni menee vähän muutakin kuin etusivu uusiksi. Tutkiessani tiedonhakujen tarkempia tuloksia analyysia varten, huomasin, että eräajotiedostoissa on ollut virheitä. Tutkin sanakirjasta löytymättömien sanojen sumeaa kääntämistä kieltenvälisessä tiedonhaussa. Sen sijaan, että käännösvastineet olisi korjattu jokaisessa kohdassa hakulauseita, korjaus onkin tapahtunut vain jokaisen hakulauseen ensimmäisessä esiintymässä. Seurauksena useimpien kyselyjen tulokset eivät pidä paikkaansa.

Kaikki uusiksi siis ja tämä vain siksi, että käyttämästäni perl-ohjelmasta puuttui yksi g-kirjain.

14.04.2005 klo 11:28 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Käytännön tiedettä

Onpas tieteentekijämäinen olo. Taustalla Inquery-hakusysteemi prosessoi valmistelemiani tiedonhakuja (vertailen di- ja skipgrammien vaikutusta lääketieteellisten kieltenvälisten tiedonhakujen onnistumiseen), odotteluaikaa tapan pohtimalla Cumulative Gain -menetelmän XML-toteutusta graduani varten.

1.04.2005 klo 14:05 | Kommentoi | TrackBack (0)

Harkat hoidettu

Ensimmäinen kierros tiedonlähteiden harkkaryhmää hoidettu. Hyvin meni, ei vaikeuksia tekniikan eikä muunkaan kanssa. Tähän tapaan kun jatkuu, tiedossa on kevyesti tienattua rahaa. Pahin vaiva on työpaikan vaihtaminen kolme kertaa päivän aikana, juoksemista piisaa vaikka yliopisto ja kirjasto lähekkäin ovatkin. Kauempaa ei enää ehtisikään. Ennen infon laitos oli kirjaston kanssa samassa talossa, olisipa vieläkin...

7.02.2005 klo 14:00 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tiedonlähteiden harkat

Ensimmäiset tiedonlähteiden harkat olisivat sitten tänään. Hermostuttaa, kieltämättä, mutta eiköhän siitä selviä. Eniten epäilyttää esitystekniikka - mitenköhän onnistuu videotykin käyttö, mitenkään valmistautumatta. Ehkä siitä selviää, toivottavasti apua järjestyy. Tiedollinen valmistautuminen on jäänyt vähälle (en esimerkiksi tiedä tehtävien oikeita vastauksia), mutta toivottavasti opiskelijoille saadaan silti järjestymään myönteinen oppimiskokemus. Minun ei kai kuulukaan toisaalta opettaa mitään, tiedonlähteisiin on perehdytty luennoilla. Minä vain käyn tehtävät läpi ja sillä selvä. Saapa nähdä, miten käy.

7.02.2005 klo 08:38 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tiedonhakuhuumoria

Johanna keksi tässä päivänä eräänä nerokkaan vitsin: mikä on tiedonhakijan suosikkileffa? Total Recall, tiätty.

(Ja sitten se selitys: tiedonhakujen onnistumista mitataan tyypillisesti kahdella muuttujalla. Tarkkuus kertoo, paljonko saaduissa tuloksissa oli relevanttia tavaraa, saanti taas sen, paljonko tietokannan sisältämästä relevantista tavarasta löydettiin. Total Recall tarkoittaa täydellistä saantia.)

27.01.2005 klo 08:13 | Kommentoi | TrackBack (0)

Se alkaa pian

Ensi viikolla alkaa tapahtua. Töiden lisäksi ohjelmassa on yliopiston uuden palkkausjärjestelmän koulutustilaisuus (palkkausjärjestelmähän koskettaa minua ehkä joskus, mutta pakko on mennä).

Toinen merkkitapaus on tiedonlähteet-kurssin alkaminen, sillä vedän kurssin harjoituksia helmikuussa. Tapaan kurssin vetäjää ja muita harjoitusten vetäjiä tällä viikolla. Olen enemmän kuin hieman hermostunut, mutta onneksi harjoitusten alkuun on vielä aikaa.

Pitää vain ajatella, kuinka arvokasta ja tärkeää harjoitusten vetäminen on. Se näyttää kauniilta CV:ssä, kun ottaa huomioon, miten suureen arvoon kouluttaminen ja opettaminen on informaatikon työssä noussut.

Kolmas ja huolestuttavin osa viikossani on tutkimus- eli graduseminaarin alku. Vielä ei vaadita valmista gradua tai (toivottavasti) edes ideaa aiheesta, jatkuuhan seminaari vielä syksyllä, mutta sittenkin - kyllähän tässä nyt jollain vedenjakajalla ollaan valmistumisen suhteen. Iik.

9.01.2005 klo 14:34 | Kommentoi | TrackBack (0)

Viisi vuotta

Herätys siihen todellisuuteen, että olen viidennen vuoden opiskelija oli hieman karu. Äkillinen pudotus, sanoisin. Joskus oli suuri suunnitelma valmistua viidessä vuodessa, mutta silloin oli moni asia toisin. En, esimerkiksi, ymmärtänyt sitä, etteivät työnantajat välitä, kuinka nopeasti valmistuu. Työnantajia kiinnostaa vain työkokemus. Tampereen synkkä työllisyystilannekaan ei ollut vielä iskeytynyt tajuntaan - töitä saa, jos ei ole valmistunut. Kirjasto tuntuu palkkaavan valmiita maistereita vähemmän kuin opiskelijoita. Työkokemusta ei siis kerry kuin opiskeluaikana. Se taas viivyttää valmistumista.

Rahan takia ei töissä tarvitsisi käydä. Tiukkaa tekisi, mutta pärjäisi, vieläpä lainaa ottamatta. Mutta ilman työkokemusta ei ole mitään asiaa työmarkkinoille. Tuskin kukaan säälistäkään ottaisi työkokemuksetonta, ellei sitten mene jonnekin, missä työnantajilla ei ole varaa valita. Jostain syystä ei vain syrjäseuduille muuttaminen houkuttele.

Kevään opiskeluohjelman miettiminen alkoi eilen. Ilmoittauduin nyt graduseminaariin - saa nyt nähdä, miten sen kanssa käy. Mielenkiintoisia syventäviä kursseja on tiedossa, ja yritystä on päästä ohjaamaan harjoituksia tuntiopettajana. Vaihtelua sekin.

8.12.2004 klo 14:45 | Kommentoi | TrackBack (1)

Ahdistusta

Laura puhuu asiaa. Omalle kohdalleni työnsaanti oli tässä vaiheessa mitä parhain asia. Olen suunnilleen gradua vaille valmis ja näillä näkymin gradunväsäys alkaa keväällä.

Ongelmia tuo esimerkiksi se, ettei Tampereelta saa, kuten Laurakin totesi, alan töitä. Paitsi näitä tällaisia, jollaista nytkin teen: määräaikaista kirjastosihteerin tai -avustajan virkaa, joihin juuttuminen on yksi uhkakuva. Ne kun eivät ole informaatiotutkimusta lukeneen maisterin töitä ne, vaan informaatikoksi tai kirjastonhoitajaksi tässä pitäisi päästä.

Käytännössä siis pitäisi muuttaa Helsinkiin. Sehän on ihan hyvä se, vaan ei kyllä onnistu, ennenkuin Johannakin valmistuu. Johanna taas on opinnoissaan noin vuoden verran minua perässä, ellei enemmänkin (koska on tehnyt enemmän töitä). Mitään syytä ei siis ole kiirehtiä, koska työelämään pääseminen vaikuttaa vähintäänkin epävarmalta. Opiskelujen jatkaminen tuntuu kortistoon valmistumista paremmalta vaihtoehdolta.

Nyt sentään saa harjoitella kokopäivätyön tekemistä, niin muutos leppoisasta opiskelijaelämästä työelämän haasteisiin ei ole niin jyrkkä. Silti: pelottaa.

22.09.2004 klo 12:35 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Opintosotku

Ensimmäinen vakava yritys luonnostella syksyn opinto-ohjelmaa tuotti 16 opintoviikon paketin, josta kolme opintoviikkoa voi osoittautua liian vaikeaksi ja kaksi opintoviikkoa peruuntua aiemmin opiskeltuina. Opintotuki edellyttää käsittääkseni 10,8 opintoviikon suoritusta, joten sikäli kaikki on hyvin. Pari kirjatenttiä noihin voisi vielä lisätä.

Alkaa vaan olla opiskeltava loppu. Infon aineopinnoista olen tehnyt lähes kaiken mielekkään, syventäviäkin on jo tarpeeksi joskin niitä voisi vielä täydentää. Tietojenkäsittelyoppi ei tarjoa enää mitään, ellen käy syventäviin (ja tuskin käyn). Hypermediaa sentään on tarjolla mukavasti. Kirjallisuustiedettäkin voisi jatkaa, mutta traumaattinen esseenkirjoitusprosessi viime kesältä tappoi kyllä kaiken mielenkiinnon siihen puuhaan.

Onhan noita opintoviikkoja jo yli 150, joten ei kai niitä sikäli tarvitsisi juuri enempää kertyäkään. Sitten pitäisi vain valmistua.

16.08.2004 klo 10:10 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Tenttiinlukua

Luen taas hirveällä tarmolla tentteihin. Tällä hetkellä työn alla on Informaatiotutkimus tieteenä ja tieteenalana, metateoreettinen pakollisiin syventäviin kuuluva kurssi. Aineisto on jokseenkin puisevaa. Luettavana on yksi kirja ja kaksi artikkelia. Artikkelit ovat lyhyitä, mutta toisaalta erittäin tiiviitä: muistiinpanoja kertyy sivukaupalla ja yhden sivun käsittelyyn kuluu helposti minuuttikaupalla aikaa. Ottaisin kuitenkin mieluummin jatkossakin mieluummin tiiviitä artikkeleita kuin jaarittelevia kirjoja.

21.06.2004 klo 14:14 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kesän ohjelma

Kesän opinnot on nyt lyöty lukkoon ja tentti-ilmoittautumiset tehty. Yliopistolla on jo toista vuotta käytössä elektroninen ilmoittautuminen kesätentteihin. Järjestelmä on näppärä ja mukava käyttää. Tenttikuorien täyttäminen ja toimittaminen laitokselle postilaatikkoon on vaivalloista ja saisikin minun puolestani jäädä historiaan.

Koska kaikki tentit ovat kahden opintoviikon annoksia ja yhteensä opintoviikkoja pitää kertyä vähintään 7,5, päädyin seuraavanlaiseen valikoimaan:

Kesäkuussa teen Tietoverkot yhteiskunnassa. Heinäkuussa ovat vuorossa Kirjastot ja tietohuolto ja Informaatiotutkimus tieteenä ja tieteenalana. Elokuussa tenttiputken lopettaa Arkielämän tiedonhankinta. Jos saan motivaatiopuuskan, voisin elokuussa suorittaa vielä mukavasti täydentävän Ammatillisen tiedonhankinnan.

Kunhan saan kevään kursseista merkinnät, minulla pitäisi kai olla 150 opintoviikkoa. Jos saisin kaikkiaan viisi tenttiä tehtyä kesällä, olisi maisterin tutkintoon vaadittavat 160 opintoviikkoa periaatteessa siis kasassa. Opintoviikkoja puuttuu kuitenkin ainakin 26, joista suurimman osan (20) muodostaa gradu.

Gradu onkin sitten ensi lukuvuoden pääasia numero yksi. Aihepiiristä ei ole kauheasti käsitystä, mutta todennäköisesti XML-tiedonhaun piirissä ollaan. XML-seminaari jätti ihan hyvät fiilikset. Saapa nähdä, aloitan syksyllä graduseminaarin, toivottavasti se tuo tullessaan valaistuksen.

7.05.2004 klo 09:12 | Kommentoi | TrackBack (0)

Lisää esseeteoriaa

Pohdiskelin taannoin esseekysymyksiä: Jos esseen maksimisanamääräksi annetaan 3000 sanaa, kuinka lyhyen esseen kehtaa palauttaa? Itse kirjoittaisin ehkä minimissään sellaiset 2000 sanaa.

Kirjoitustyö hieman hyytyi, joten palautin lopulta roimasti alle 2000 sanan mittaisen työn. Järkeilin, ettei kurssin opettaja halua mitenkään erityisesti lukea pitkiä töitä, vaan asiasisältö ratkaisee. Tähän kun yhdistyi melkoinen neronleimaus esseen aihepiirin keskeisestä ilmiöstä, olin lopulta aika hyvillä mielin asian suhteen (Johanna saa korjata, jos muistan väärin ja olin täydessä paniikissa).

Ratkaisuni oli kaiken lisäksi oikea, sillä sain kurssista täydet kolme pistettä.

4.05.2004 klo 14:09 | Kommentoi | TrackBack (0)

Esseistiikka

Jos esseen maksimisanamääräksi annetaan 3000 sanaa, kuinka lyhyen esseen kehtaa palauttaa? Itse kirjoittaisin ehkä minimissään sellaiset 2000 sanaa.

Kun on kuusi päivää aikaa kirjoittaa ja 2000-3000 sanaa kirjoitettavana, tietää se 500 sanaa päivässä. Ensimmäiset 500 sanaa ovat helpoimmat; sen jälkeen on esseen tausta-artikkelien sisältö referoitu ja alkaa oman pohdinnan tuottaminen. Loput 1500-2500 sanaa ovat todennäköisesti melkoisen työn ja tuskan takana.

7.04.2004 klo 10:54 | Kommentoi | TrackBack (0)

Opiskelija-asuminen

Ihmettelimme kovin, mitä asuntohakemuksellemme TOASilla kävi. Olimme kivunneet listalla viidenneksi, mutta sitten katosimme kokonaan. Syy paljastui parin päivän kuluttua: meille tarjottiin asuntoa. Jänskä homma, ilmeisesti niille neljälle ei ollut kelvannut... Ei kelvannut sitten meillekään. Markuksentori on toki hieno ja uusi kohde, mutta kun ei niin ei.

Kaksi neliötä lisätilaa olisi tervetullutta, mutta toisaalta asunnon malli (1h + tupakeittiö) oli epäkäytännöllisempi kuin nykyään. Epäilen, että mahtumisongelmia olisi voinut tulla. Puhumattakaan sitten lähes 100 euroa kalliimmasta vuokrasta! Jotain rajaa, sentään. Sijainti olisi ollut parempi ja asunto uudempi, mutta hinta on sen verran tyrmäävä, että kieltäytyminen on paikallaan.

Ihmetyttääkin TOASin rakentaminen, kun uudet kohteet tuntuvat olevan järjestään aika kalliita - kuten vaikkapa se komeasti Tullinaukion pilaava tönö. Ei ole ihan halpa paikka asua, vaikka sijainti kieltämättä aika mainio onkin. Luulisi opiskelijoita hyödyntävän ennemmin edullisemmat asunnot hieman syrjemmällä. En ymmärrä, mutta ilmeisesti TOAS kuitenkin vastaa opiskelijoiden tarpeisiin ja vaatimuksiin.

21.01.2004 klo 11:09 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Työelämä

Näin kesän lähestyessä nousee opiskelijalle mieleen vain yksi kysymys: mitäs sitä kesällä tekisi? Mistä saisi töitä? Olenkin jo aloittanut työnhakukuviot. Ensimmäisen sähköpostikierroksen tulos oli yksi ei (teknillisen yliopiston kirjastoon ei oteta kuin harjoittelijoita) ja yksi kyllä (olen taas tervetullut Metsoon haastateltavaksi). Yhteiskunnalliseen tietoarkistoonkin pitäisi laittaa hakemus.

Mutta siihen loppuvatkin suunnitelmani. Kolmena yliopistokesänäni olen ollut yhden kesän töissä (harjoittelu) ja kaksi opiskelemassa. Ensimmäisenä vuonna päädyin puhelinmyyjäksi, mutta en kestänyt työtä neljää tuntia pidempään. Se ei ole minun työtäni, ei todellakaan. Opiskelua siis!

Opiskeluratkaisu on ollut helppo ja mukava. En ole koskaan jaksanut hakea töitä erityisen tarmokkaasti. Tampereen kaupungille laitoin hakemuksen, mutta siihen se suunnilleen jäikin... Olenkin jokseenkin nirso, mitä töihin tulee. Mieluummin teen kesätenttejä kuin työskentelen tyypillisillä opiskelija-aloilla (siivous, hampurilaisravintolat, telemarkkinointi ja niin edelleen). Jos töitä ei irtoa Metsosta eikä tietoarkistosta, en tiedä, mitä teen.

Veikkaisin, että ratkaisu olisi innokas työnhaku alasta välittämättä, mutta olen toisaalta melko varma, etten saa kuitenkaan mitään aikaiseksi. Motivaatio loppuu kesken ja pahasti. Onneksi Metson paikan saamista auttaa se, että henkilöstöpäällikkö muistaa minut yhä viime vuodelta (hain, mutta paikkoja ei kai edes ollut tarjolla) ja olen sittemmin saanut lisää alan työkokemusta.

Johannalla sentään menee paremmin. Johanna oli viime kesän harjoittelussa yliopiston kirjastolla ja sai jatkopaikan vuoden loppuun asti. Pitkään Johanna ei ehtinyt vapaalla jalalla olemaan, kun viime viikolla tuli ehdotus tulla taas töihin. Tällä kertaa vallan kirjastosihteeriksi! Työaikaa on 20 tuntia viikossa, pääasiassa maanantaisin ja perjantaisin ja työtä jatkuu aina lokakuun loppuun asti. Kelpaisi kyllä minullekin!

Johannan hyvä asema yliopiston kirjastolla on kyllä melkoinen siunaus, jos sijaisuuksia ja muuta pätkätyön tynkää tulee jatkossakin. Toisaalta asialla on kääntöpuolensakin: voiko tarjouksesta kieltäytyä? Vaarana on opintojen viivästyminen pahemman kerran. Tänä keväänä Johanna joutuu näillä näkymin onneksi luopumaan vain yhdestä kurssista töiden vuoksi. Aina työajat eivät asetu välttämättä yhtä hyvin. Mutta jos kieltäytyy - tuleeko kutsuja enää? Se siitä rahasta ja työkokemuksesta sitten!

Tilanne on kieltämättä jokseenkin ongelmallinen, mutta tällä hetkellä se on ongelma, jollaisen ottaisin kiusakseni todella mielelläni.

17.01.2004 klo 14:06 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kandintutkinto häämöttää yhä horisontissa

Mikä pettymys! Ei tule Mikosta vielä kandia. Tänään oli tarkoitukseni käydä laitoksella asiaa selvittämässä, mutta kun syynäsin opintorekisteriäni tarkemmin, totesin, ettei minulla olekaan riittävästi opintoviikkoja. 135 ov ei vielä riitä! Sinänsähän tuossa on kyllä ihan tarpeeksi tavaraa, 120 ov periaatteessa riittäisi, mutta koostumus on väärä.

Pääaineen opintoja minulla on 59 ov, vähempikin riittäisi. Sivuaineopinnot jäävät kuitenkin jonkun muutaman opintoviikon vajaiksi. Tietojenkäsittelyoppia löytyy 40 ov ja yleistä kirjallisuustiedettä 12 ov. Tuohon pitäisi saada vielä 9 ov jostakin. Saksaa ja tulevaisuudentutkimusta olen lukenut yhteensä 5 ov, joten näyttäisi siis olevan neljästä opintoviikosta kandintutkinto kiinni! Kunhan hypermediat siis päättyvät...

16.01.2004 klo 08:44 | Kommentit 3 kommentti(a) | TrackBack (0)

Kevään opinnot

Kevään opinnot ovat alkaneet hiljalleen. Tai melkein täysillähän tässä mennään, ei tässä tahti juuri ehdi kiristyä. Opintoviikkoja kertyy todennäköisesti kuitenkin ihan mukavat parikymmentä.

Vaihteeksi painopiste on pääaineopinnoissa. Informaatiotutkimuksen aineopinnoista valikoin Digitaalisten ja painettujen julkaisukokoelmien hallinnan. Se on rehellistä kirjastoalaa - kyseinen aihepiiri on aika pahasti aliedustettuna informaatiotutkimuksen opinnoissa, vaikka tässä kirjastonhoitajaksi olisikin tarkoitus valmistua. Kokoelmien hallinta on aiheena suorastaan kiinnostava.

Syventävistä opinnoista poimin useammankin kurssin; tarjonta on heikkoa, joten joka tilaisuuteen on tartuttava. Tähän mennessä on alkanut vain Tiedonhankinta ja tiedonhaku. Hieman epäilytti kurssin suorittaminen: tarkoitus olisi laatia teoreettinen tiedonhakuviitekehys omaa tutkielmaa varten. Ihan kiva, jos on gradua tekemässä... Noh, onneksi tuon saa suoritettua artikkelianalyysinäkin.

Ensi viikolla alkavat Tiedontarve- ja tiedonhankintatutkimus ja XML-seminaari. Valitettavasti XML-seminaari sattui samaan aikaan Johdanto tiedonhakututkimukseen -seminaarin kanssa ja vei kiinnostavuusvoiton. Syö miestä, tuollainen päällekkäisyys. Laitos järjestää muutenkin vähän syventäviä kursseja, pakkoko ne vähätkin on päällekkäin laittaa... XML-seminaari on joka tapauksessa ihan aidosti kiinnostava juttu, saa nyt nähdä, onko siitä jotain käytännön iloakin.

Aloitin myös uuden sivuaineen, ah niin trendikkään hypermedian. Sitä riittää kolme kurssia. Ensimmäinen alkoi jo, luennot vaikuttavat kiinnostavilta. Harkkaryhmäpaikastani luovuin saman tien, harkkojen aiheena kun on webbisivujen väsääminen alkeista alkaen. Ensimmäisellä kerralla käsiteltiin perustiedonhakua verkosta - voisin opettaa aihetta itsekin. Parempi siis luovuttaa arvokas harkkaryhmäpaikka jollekulle, joka sitä enemmän tarvitsee.

Eiköhän tästä ihan mielenkiintoinen ja tuottoisa kevät tule. Viikkotunteja on vähän, mutta opintoviikkoja kertyy. Eiköhän noista seminaareista riitä tekemistä koululla vietetyn ajan ulkopuolellekin. Mutta nopeasti tämä kaikki on ohi - huhtikuussa ei ole enää kai oikein mitään. Keväällä voisi opintoja jatkaa kyllä vähän pidempäänkin, varsinkin kun työrintamalla näyttää vähän hiljaiselta. Lukuvuoden jakaminen useampaan kuin kahteen osaan onkin minun mielestäni varsin tervetullut uudistus.

SYLin toimenpideohjelmasta toteuttaisin mieluusti kohdan, jossa todetaan näin:

Periodisointia tulee täydentää kurssien opetusaikoja määrittelevällä palkkijärjestelmällä (esim. palkki A:ssa opetusta on ti klo 10-12, pe 12-14, palkki B:ssä opetusta on ma klo 8-10, pe klo 14-16 jne.) ja velvoittamalla laitokset täyttämään ensin kaikki palkit opetuksella ennen uuden palkin käyttämistä (laitoksen tulee antaa opetusta maanantaista perjantaihin klo 9-16 ennen kuin se voi pitää kaksi päällekkäin olevaa kurssia). SYLin toimenpideohjelma

14.01.2004 klo 12:16 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kevään opinnot

Kevään lukujärjestys on jotakuinkin selvä. Ohjelmassa on informaatiotutkimusta ja hypermediaa eikä sitten mitään muuta. Infosta opiskelen aineopinnoista aika mielenkiintoisen kuuloista digitaalisten ja painettujen julkaisukokoelmien hankintaa, syventävistä taas johdantoa tiedonhakututkimukseen sekä tiedonhankintaa ja tiedonhakua. Seminaareja on siis luvassa. Seminaari on myös infon laitoksen ja tietojenkäsittelyopin yhteistyönä tarjoama XML-seminaari, joka houkutteli kovasti.

Hypermedia on uusin sivuaineeni. Sitä saa putkessa johdatuksen vuorovaikutteiseen mediaan ja hypermediaohjelmistojen ja verkkojulkaisemisen perusteet. Tiedä siitä sitten, paljonko tarvitsen oppia verkkojulkaisemisen perusteista, mutta saa nyt nähdä. Opintoviikkoja noista ainakin kertyy. Lisäksi jatkan vielä digitaalisella medialla verkoissa. Koko paketista kertyy 18-20 opintoviikkoa, riippuen ilmeisesti XML-seminaarin seminaarityön laajuudesta.

Kiinnostava kevät on siis tiedossa.

29.12.2003 klo 17:22 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tentti ohi

Kauhulla odotettu Tietojärjestelmien perusteet -tentti on nyt ohi. Koe oli itse asiassa varsin helppo - termien määrittelyä, ihastuttava kysymys datan, informaation ja tietämyksen eroista, yksi kysymys tietojärjestelmien rakentamismalleista ja hieman odottamaton piirtämistehtävä, jossa piti raapustaa pizzerian tietojärjestelmän ER-malli. Data, informaatio ja tietämys -kysymyksestä on pakko saada täydet pisteet, tai ainakin viisi kuudesta. Aihe on tuttu jo vuosien takaa, johan tuota tuli infon pääsykoekirjoista tankattua. Kymmenisen minuuttia kesti tuottaa noin 3/4 sivua tekstiä aiheesta... Helppo homma, toivottavasti tentin tarkistajaakin miellyttää minun näkemykseni aiheesta.

Pizzerian tietojärjestelmäkin oli lopulta todella yksinkertainen, mallin piirtäminen kävi aika joutuisasti. Ei tullut montaa kohdetta mallinnettavaksi... Olen siis varsin tyytyväinen suoritukseeni, eiköhän tuo läpi mene. Odotan jopa lähempänä kolmosta kuin ykköstä olevaa arvosanaa (kurssin arvosana riippuu tietysti vielä harkkatyöstä). Mielenkiinnolla odotan myös Johannan näkemystä tentistä. Kun poistuin, Johanna oli kai viimeistelemässä kolmatta tehtävää. Ainakin data, informaatio, tietämys -kolmikon pitäisi olla Johannallekin helppo homma. ER-mallikin taisi olla erilaisista malleista se, jonka Johanna parhaiten osasi. Toivotaan parasta!

27.11.2003 klo 17:16 | Kommentoi | TrackBack (0)

Yliopistojen jaksot

Ajatus jakaa yliopiston lukuvuosi neljään jaksoon on nauttinut Tampereen yliopistossa sellaista suosiota, että näin ilmeisesti käy. Itse olen toivottavasti 2005 syksyllä jo kovasti valmistumaan päin ja siksi en pääse muutoksesta iloitsemaan. Kannatan muutosta kuitenkin, yliopisto-opiskelu on tuntunut paikoin melko veltolta. Opinnot alkavat syksyllä myöhään, loppuvat jouluksi varhain, joululomaa jatkuu tammikuussa pitkään ja suurin osa kursseista loppuu jo huhtikuussa. Perin tehotonta! Ei tarvitsisi valtavasti kiristää tahtia, kun saataisiin enemmän aikaan.

Sen sijaan ehdotukset rajoittaa opiskelun kestoa tai opintoviikkojen hankkimista eivät nauti kannatustani. Niin vaikeaa kuin asian toteuttaminen varmaan olisikin, kannatan kuitenkin porkkanaa mieluummin kuin keppiä. Lisää opintotukea opintoviikkojen ahkerasta suorittamisesta, kiitos!

27.11.2003 klo 08:14 | Kommentoi | TrackBack (0)

Videonauhurien ajastamisen raastava vaikeus

Tietojärjestelmäluennolla professori julisti - käytettävyydestä kun puhui - suunnilleen Jumalan totuutena asian olevan niin, että tavalliset ihmisethän eivät osaa ajastaa videoitaan. Olisikohan siis videonauhurien valmistajien aika jättää perusvideoista ajastinominaisuus pois, kun tavallinen kansa ei sitä kuitenkaan käytä. Kun eivät osaa. Tai sitten professori voi päivittää tietojaan tavallisesta kansasta...

Minun on hyvin vaikea uskoa, että videonauhurin ajastaminen olisi kenellekään ylivoimainen operaatio. Varsinkin jos homman opiskelee videon käyttöohjeista, jotka toki saa joka nauhurin mukana. Vieläpä suomeksi, sehän on käsittääkseni jo lakisääteistä.

Ja mitä kaukosäädinten käytettävyyteen tulee, ainakin Johannan videoiden kaukosäätimessä on selkeät ohjeet siitä, miten sillä ajastetaan. Ohjeet ymmärtää, kun ajastuksen kerran ohjeiden kanssa tekee. Kaukosäätimessä on selkeästi neuvottu, mitä pitää painaa ja missä järjestyksessä.

Virheitä voi tietysti tehdä ajastuksen säädöissä, mutta sitä ei taida läheskään aina sälytettyä videon huonon käytettävyyden syyksi...

4.11.2003 klo 11:02 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Kandijuhlat

Johanna muistutti mieleeni, että valmistun yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi joulukuussa, kolmen ja puolen vuoden opiskelun jälkeen. 127 opintoviikkoa on jo nyt kasassa, huomenna on puheviestinnän tentti, josta toivon mukaan selviän kunnialla ja sitten ei puutukaan kuin englannin suullisen viestinnän kurssi. Sen jälkeen saan halutessani kandin paperit, ja miksi en haluaisi. En tosin aio siihen tyytyä, mutta silti.

Vaan lienee asiaa syytä juhlistaa jotenkin, kun vain keksisi miten.

21.10.2003 klo 22:01 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kaavioiden ihmeellinen maailma

Tänään olen piirtänyt kurssinhallintajärjestelmän käsitekaavion, prosessikaavion ja tietovirtakaavion. Enkä ymmärrä aiheesta sen enempää kuin aloittaessanikaan... Minusta ei sitten ikinä tule ohjelmistosuunnittelijaa.

9.10.2003 klo 09:48 | Kommentoi | TrackBack (0)

Ahkeruus on ilomme

Olen ollut tänään ahkera. Olen tiskannut, kirjoittanut englannin kurssia varten aanelosen tutkimus- ja opiskeluintresseistäni ja parhaillaan tulostan yleisen kirjallisuustieteen esseetä. 20 sivua tiukkaa tekstiä yhteiskunnallisesta näkökulmasta kirjallisuudessa. Valitettavasti toinen essee jäi tekemättä... Noh, sen voinee kirjatenttiä.

Käytettävyyden perusteet sen sijaan jää kesken. Työmäärä on liian suuri suhteessa saatavaan hyötyyn ja käytettävissä olevaan aikaan. Kaksi opintoviikkoa on liian vähän raskaasta kurssista (luennot, harkat - näitä molempia tosin melko vähän - ja harkkatyönä käytettävyystesti). En tarvitse kurssia missään mielessä, joten kurssi jää nyt käymättä. Jääpähän enemmän aikaa tietojärjestelmien perusteiden töille.

Vaan onpa sekin ihmeellinen kurssi, edelleen on netissä viime vuoden kurssin sivut. Ei oikein tuo tietojenkäsittely tunnu tietojenkäsittelyopin laitoksella toimivan...

18.09.2003 klo 10:48 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kirjoitustyötä

Populaarikirjallisuusessee etenee mukavasti. Aloitin työn eilen käsittelemällä Kuolemankellon, tänään kirjoitin puolisentoista sivua tekstiä ensimmäisestä Potterista ja Lapsuuden lopusta (josta muuten kirjoitin kirjavinkinkin).

Periaatteessa työn pitäisi olla valmis syksyn ensimmäiseen tenttipäivään mennessä eli 20.9. - onnistunee.

12.08.2003 klo 12:05 | Kommentoi | TrackBack (0)

Rekisteröityminen

Opiskelijakortissa on nyt uusi tarra - vaihteeksi kirkkaanpunainen. Uusi kalenterikin on, entinen loppuukin ensi viikonloppuna. Näille tykötarpeille kertyi hintaa 75 euroa, mikä on vähintäänkin paljon.

Toisaalta. Viime vuonna tein noin 20 junamatkaa, joista jokainen maksoi noin kymmenen euroa. Jokaisella junamatkalla säästin kymmenen euroa, kiitos opiskelijakortin. Pikainen laskutoimitus näyttäisi siis viittavan siihen suuntaan, että opiskelijakortti on ihan taloudellinen hankinta. Varsinkin kun matkoja olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa, sai alennusta tai ei.

7.08.2003 klo 11:08 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tenttimenestys ja sen puute

Eilisessä tentissä tein jotain historiallista: palautin ensimmäistä kertaa tyhjän kuoren. No, oli siellä sisällä kysymyspaperi, johon oli raapustanut pahoittelut aiheuttamastani vaivannäöstä ja tiedustelun siitä, milloin kyseisestä kurssia järjestetään oikeasti, ettei tarvitsisi kirjatenttiä. Totesin aiheen nimittäin liian vaikeaksi itseopiskelua varten.

Kerrankin olisi muuten käynyt sellainen tuuri, että olisin saanut tenttikuoreni ensimmäisenä - kolmas ovi oli kätevästi S-Ö. Valitettavasti vain myöhästyin pari minuuttia...

6.08.2003 klo 08:42 | Kommentoi | TrackBack (0)

Kansanedustajien pohjaton ahneus

Niinpä sitä vain kansanedustajat saivat palkkaansa vajaan kymmenen prosentin korotuksen. Korotusta perusteltiin palkansaajien ansiotason nousulla. Selitys näyttää itse asiassa jopa pitävän paikkansa. Ainakin Tilastokeskuksen StatFin-palvelusta löytyy palkansaajien ansiotasoindeksi -taulukko, josta näkyy indeksin nousseen vuodesta 2000 suunnilleen tuon vajaan kymmenen prosentin verran.

Opintotuen kehityksestä en löytänyt yhtä tarkkaa tilastoa. Viime vuonna juhlittiin kuitenkin opintotuen kymmenen vuoden ikää - kymmenen vuoden aikana opintotukea ei ole korotettu kertaakaan. Kyseisen kymmenen vuoden aikana asuntojen vuokrataso on noussut viidestä eurosta neliötä kohden 7,10 euroon. Elinkustannusindeksi on noussut vuoden 1992 arvosta 1333 vuoden 2002 arvoon 1563 (missä vuoden 1953 lokakuun arvo on 100) eli sellaiset 17%.

Opintotuki ei riitä, varsinkaan kun kaikille opiskelijoille ei riitä edullisia opiskelija-asuntoja. Ei ole myöskään kohtuullista olettaa ihmisten ostavan itselleen ruokaa lainarahalla. Opintotuen on riitettävä elämiseen paremmin.

On vaikea uskoa, että ihminen, jonka palkankorotus on suurempi kuin minun kuukausituloni voisi ymmärtää paljoakaan minua koskettavista taloudellisista ongelmista.

5.08.2003 klo 09:45 | Kommentit 1 kommentti(a) | TrackBack (0)

Tentti

Tänään suuntaan yliopistolle tenttimään osaamistani. Saas nähdä. Tulokset riippuvat oikeastaan täysin kysymyksistä. Jos paino on matematiikassa, on tentin läpäiseminen saavutus. Jos paino on teorioiden ymmärtämisessä suurinpiirtein, voin saada jopa hyvät arvosanat.

Toisesta tenttikirjasta löytyi mainiota lainattavaa (kts. aikaisempia kokemuksia). Puhe on netin hakukoneista, kuten AltaVista, Lycos ja Yahoo!: Such engines have largely been developed by people with little background or training in information retrieval. As a result, the search methods can be inefficient and ineffective. Näinköhän tämä pitää paikkansa enää tänä päivänä?

Tein lukujärjestyksen eilen illalla. Syksyn ohjelma näyttää melko siedettävältä. 22 opintoviikkoa, joista tosin noin seitsemän kirjatentteinä - infon syventäviä kursseja kun ei järjestetä. Kandin paperit voisin saada siis loppuvuodesta. Keväällä pitäisikin sitten aloitella gradun tekoa...

5.08.2003 klo 09:25 | Kommentoi | TrackBack (0)

Tenttikirja

Mitä pitäisi ajatella tenttikirjan luvusta, jonka alussa lainataan Dantea:

All hope abandon, ye who enter here.

Kuinka ollakaan, hyppäsin sen luvun lopun ja seuraavan luvun ylitse ihan suosiolla. Todennäköisyyslaskenta ja logiikka saavuttivat sellaiset mittasuhteet, että muistiinpanoissani ei ollut enää mitään tolkkua. Kun ei ymmärrä niin ei ymmärrä, minkäs sille voit...

24.07.2003 klo 19:58 | Kommentit 2 kommentti(a) | TrackBack (0)

Keskiviikkopelejä

Poikkesin taas Klubilla keskiviikkopelaamassa. Tarkempaa raportaasia voi lukea Gameblogista. Kävin menomatkalla postissa viemässä huutokaupattuja levyjä postiin - viime aikoina tavaraa on käynyt kaupaksi varsin hyvin. Kokoelmissa on silti yli 500 levyä, joten ihan heti eivät lopu kesken. Sen verran on kuitenkin kauppaa käyty, että ostin eilen uuden kuplamuovirullan. Loistava hankinta olikin!

Poikkesin Johannaa moikkaamassa, kun ei ollut mokoma viestiini aamulla vastannut. Vaan sepäs olikin harjoitteluperehdytyksessä. Koputtelin siis turhaan työhuoneen ovella, mutta kun olin poistumassa, sieltähän Johanna saapuikin paikalle! Loistava ajoitus, siis! Päivä pelastui! Näin Lauraakin, kun tämä poikkesi Klubilla lounastamassa. Ystävällistä. Puhetta oli syksyn opinnoista; saapa nähdä, saataisiinko Laurasta kolmas jäsen minun ja Johannan Tietojärjestelmien perusteet -harkkatyöryhmään.

Niinjoo ja Laura: kun sanoin, että minulla on 50-60 opintoviikkoa tietojenkäsittelyoppia, tarkoitin tietysti, että niitä on 35 ;-) - siihen nyt tulee väistämättä ainakin viisi ja todennäköisesti enemmänkin lisää, joten on mahdollista, että pääsen siihen 50 ov:oon ennenkuin valmistun.

Pistetääs nyt iloksenne Mikon tutkinto tähän mennessä: Informaatiotutkimus: 59.0, Englannin kieli: 2.0, Ruotsin kieli: 2.0, Saksan kieli: 4.0, Suomen kieli: 2.0, Filosofia: 2.0, Tilastotiede: 3.0, Tulevaisuuden tutkimus OK: 1.0, Valtio-oppi: 2.0, Sosiologia: 2.0, Yleinen kirjallisuustiede: 10.0, Tietojenkäsittelyoppi: 35.0, Muut opinnot: 1.0 - Opintoja yhteensä: 125.0. Kolmea kurssia vaille kandi!

23.07.2003 klo 17:33 | Kommentoi | TrackBack (0)

Text retrieval and filtering

Aamupäivästä kaksi ja puoli tuntia meni kouluhommissa. Tajusin viikonloppuna että minulla on noin kaksi viikkoa aikaa ennen kesän toista kirjatenttiä (informaatiotutkimuksen So1c eli Tiedonhaun matemaattiset menetelmät - ensimmäinen kurssini pääaineen syventäviä). Niinpä lukuaikataulu on melko kiivas, pari lukua päivässä pitäisi selvittää.

Tänään urakka alkoi Robert M. Loseen kirjalla Text Retrieval And Filtering, jossa käsitellään erilaisia analyyttisiä malleja tekstin hakuun ja suodattamiseen liittyen. Tänään käsittelemieni lukujen aiheena olivat kvantitatiiviset järkeilymallit ja samankaltaisuuden vaikutus hakupäätöksiin. Igh. Aihe oli yllättävänkin mielenkiintoista. POPFileä jo jonkun aikaa hyvällä menestyksellä käyttäneenä oli kiinnostavaa tutustua Bayeslaisiin metodeihin. Samankaltaisuusosastolla on tuttua vektorimallia ja Boolen logiikkaa, mutta myös hieman syvällisempää juttua.

Bayesistä vielä. Kyse on siis siitä, että voidaan tehdä arvauksia dokumenttien relevanssista eli hyödyllisyydestä. Tiedonhaussa siis siitä, onko joku dokumentti hyödyllinen ja POPFileä käytettäessä siitä, mihin sankoon viesti pitäisi lajitella. Bayesin metodeja käyttäen voidaan laskea, mikä on todennäköisyys, että dokumentti on relevantti, jos siinä esiintyy termi x. Menetelmä on itse asiassa varsin yksinkertainen.

P(x) tarkoittaa tapahtuman x todennäköisyyttä. P(x|y) tarkoittaa tapahtuman x todennäköisyyttä, jos ehto y on voimassa. P(relevantti|termi x) on siis todennäköisyys, jolla dokumentti on relevantti, jos termi x esiintyy dokumentissa. Jos tiedettäisiin kaikkien tietokannassa olevien dokumenttien relevanssi, mitään ongelmaa ei olisi. Koska tällaista tietoa ei kuitenkaan ole, joudutaan turvautumaan arvioihin aikaisemman tiedon pohjalta. Lähdeaineistona käytetään siis aikaisemmin haettujen dokumenttien relevanssia. POPFile esimerkiksi pitää kirjaa siitä, mitä sanoja eri sankoihin kuuluvissa dokumenteissa on käytetty. Mitä enemmän tietoa kertyy, sitä tarkempia arvioita voidaan tehdä.

Mutta, kaava peliin: P(relevantti|termi x) = P(termi x|relevantti) P(relevantti) / P(termi x). P(termi x|relevantti) on siis todennäköisyys, jolla termi x esiintyy, jos dokumentti on relevantti. Tämä on helppo laskea. Samoin todennäköisyydet P(relevantti) (relevanttien dokumenttien osuus kaikista) ja P(termi x) (termi X:n esiintyminen dokumenteissa).

Selvennän asiaa esimerkillä. Käytettäköön esimerkkinä vaikkapa spämmiä lajittelevaa järjestelmää. Tietokannassa on 100 viestiä, joista 20 ei ole spämmiä (negatiivinen, mutta totuudenmukainen lähtökohta). Termi x (sanotaan nyt vaikka sana "viagra") esiintyy 43 kaikista 80 spämmiviestissä ja kahdessa muussa viestissä. Järjestelmään saapuu nyt viesti, jossa sana "viagra" esiintyy. Voidaan siis laskea tämän tiedon pohjalta todennäköisyys, jolla kyseinen viesti on spämmiä.

P(spämmiä|"viagra") = P("viagra"|spämmiä) P(spämmiä) / P("viagra") = (43/80 * 80/100) / (45/100) = 0,96 eli sanan "viagra" esiintyminen leimaa viestin 96% todennäköisyydellä spämmiksi. Tietysti oikea järjestelmä summaisi todennäköisyyksiä hieman useamman sanan perusteella ja tekisi johtopäätöksensä siitä, mutta periaate on kuitenkin tämä.

Tarkoituksenani olisi kehitellä jossain vaiheessa huvin ja hyödyn vuoksi järjestelmä, joka lajittelisi OOOOO-postituslistalle saapuvat viestit kiinnostaviin ja epäkiinnostaviin. En nykyään jaksa lukea ko. listaa, mutta jos joku järjestelmä suodattaisi listaviesteistä kiinnostavat, voisin viestejä lukeakin. Onnistuisihan tuo POPFilellä, vaan en viitsi sotkea hyvin toimivaa järjestelmää uusilla luokitteluilla. Ja käyhän tuo koodausharjoituksesta, se kai lienee yhtä olennaista.

Saas nähdä, jos joku päivä innostun selittämään vektorimallia. Siitäkin pitäisi kehitellä oma käytännön toteutus joku päivä...

Lopuksi vielä päivän ohjelma: kirjastoon palauttamaan kirja, etsimään uusia ja lainaamaan Linux Journalin taannoinen numero, jossa oli artikkeli Bayesilaisesta suodattamisesta. Tiskausta, ruokailua, esseen kirjoittamista - sain Peltirummun vihdoin luettua ja Nuoren tytön päiväkirja on niin ikään melkein luettu.

21.07.2003 klo 12:08 | Kommentoi | TrackBack (0)

Asioita

Pari tuntia kaupungilla tässä helteessä ei ole mikään iloinen asia. Sain kuitenkin hommani hoidettua, mikä lienee tärkeintä. Täydensin korttimuovivarastoa Fantasiapeleissä, kiertelin ja etsin Johannalle vuosipäivälahjaa (löysin sopivan lopulta - en kerro mitä, koska Johanna on blogin aktiivisin lukija), ostin mansikoita (kaksi litraa 2,5 euroa/litra) ja pari sitruunaa niiden seuraksi (italialainen keksintö, mainio onkin).

Niin, ja kävin katsomassa tietokantaohjelmoinnin tenttituloksen laitoksen seinältä. Kakkonen, eli ihan odotusten mukainen. Ilahduin hyvistä harkkatyöpisteistä (8,5 - paras, mitä kukaan oli saanut oli 9), arvostan harkkatyötä enemmän kuin tenttiä.

Tympii vain se, että jouduin laitoksella käymään, kun netissä on kuitenkin tenttitulospalvelu. Mutta toimistohenkilökunnan lomien vuoksi ei kuulemma ole saatu tuloksia nettiin. Tietojenkäsittelyopin muiden tenttien tuloksia on nettiin kuitenkin tullut, samoin kuin taideaineiden laitoksen kesätenttituloksia. Aika heikko selitys, sanon minä. Ei ole tosin ensimmäinen kerta, kun tietojenkäsittelyopin laitoksella tietojen käsittely tökkii.

15.07.2003 klo 13:09 | Kommentoi | TrackBack (0)

Projekti Kirjallisuustiede

Yleisen kirjallisuustieteen opintoni edistyvät! Kesätenttinä tehty YKIRP5A eli Todellisuudenkuvaus länsimaisessa kirjallisuudessa meni kirkkaasti läpi, arvosanana kakkonen.

Kirjallisuustieteen perusopintojen suorittaminen kunnialla tuntuu tällä hetkellä hyvin mahdolliselta.

Loppukesää lämmittää elokuussa oleva informaatiotutkimuksen tentti - ensimmäinen kurssini syventäviä opintoja!

8.07.2003 klo 08:20 | Kommentoi | TrackBack (0)