WordPress-mietteitä

Olet Mikko Saaren Elämä ja mielipiteet -blogissa. Tämä kirjoitus on julkaistu 13.06.2008, klo 20:07.

Edellinen kirjoitus: Foylen sota!
Seuraava kirjoitus: Orffien Tähti ilmaiseksi

Jos haluat lukea lisää kirjoituksiani samasta aiheesta, tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Blogi ja tekniikka.

Katso myös:
- WordPress-virittelyä
- WordPressiin parempi haku
- Twitter ja Identi.ca
- Blogikarnevaalit
- Meten oma lehti
- Onnellinen ohjelmoija
- Javascript-widgetti
- Opettavaista ohjelmointia
- Text retrieval and filtering
- Trendikkäät linkit

Olen ollut pitkään uskollinen Movable Type -käyttäjä, mutta nyt kun Kirjavinkit muutti, vaihdoin alustaksi WordPressin. Vähän aikaa käytettyäni mielipiteeni on varsin selkeä: nykyisellään WordPress päihittää Movable Typen kevyesti.

Kummassakin on varsin tyylikäs ylläpitokäyttöliittymä, mutta WordPress tuntuisi jonnin verran nopeammalta kuin Movable Type, joka on nelosversiossaan melkoisen tahmea. Ominaisuuksiltaan softat ovat samalla tasolla, mutta yksi merkittävä ero on: WordPressillä voi pyörittää vain yhtä blogia, kun taas Movable Type hoitaa yhdellä asennuksella isommankin blogikatraan. Sillä on puolensa, mutta varsinkin vain yhtä-kahta blogia pyörittävälle WordPress on mukavampi.

Movable Typen perustoimintatilana on staattisten sivujen rakentaminen. Tietokannasta rakennetaan html-sivuja aina, kun sivujen sisältöä päivitetään. Tämä on hyvä idea monessakin mielessä, mutta käytännössä aiheuttaa tiettyjä hankaluuksia. Movable Typen nelosversio on hidas rakentaja. Kirjavinkeissä esimerkiksi on yli 500 sivua, lähes 400 kategoriaa ja kuukausittaisia arkistoja kuuden vuoden ajalta - tavaraa on siis paljon ja varsinkin kategorioita moninkertaisesti enemmän kuin keskivertoblogissa.

Tuon kaiken rakentamiseen kuluu aikaa tuntikausia. Kaikkeahan ei onneksi tarvitse rakentaa kuin harvoin, mutta rakentamisen hitaus syö intoa tehdä pieniä muutoksia sivumalleihin. WordPressin tietokantapohjainen ratkaisu näyttää muutokset välittömästi. Toki Movable Typeenkin tällaisen dynaamisen julkaisemisen saa päälle, mutta se ei ole oletusratkaisu.

WordPressille tuntuu olevan mukavammin teemoja ja plugineita saatavilla. Molempiin softiin pystyy myös kehittelemään plugineita itse; pidän enemmän WordPressin toimintatavasta, mutta se on osittain omaa mieltymystäni PHP:n käyttämiseen Movable Typen Perlin sijasta. Silti, WordPressin plugin-rajapinta on fantastisen joustava.

Kun plugineihin päästiin, pistetäänpä tähän pieni lista Kirjavinkkien käyttämistä plugineista. Näitä suosittelen muillekin:

Omiin plugineihin on pitänyt turvautua, jotta blogin on saanut toimimaan juuri oikein. Käytössä on muun muassa sama viritys, joka kääntää "Sukunimi, Etunimi"-tyyppiset kategorianimet tekstissä "Etunimi Sukunimi"-muotoon. Tällaiset filtterit toimivat muuten Movable Typessä yleensä ottaen fiksummin, niiden käyttöä voi kontrolloida hieman paremmin. WordPressissä tuntuu olevan "kaikkialla tai sitten ei missään"-mentaliteetti.

Toinen oma plugini liittyy linkkien esittämiseen. WordPressin standardi linkkienlistausfunktio kun listaa tyylikkäästi tietyn kategorian linkit niin pyydettäessä, mutta näyttää kaikki linkit silloin kun pyydetty kategoria onkin tyhjä. Itse halusin funktion, joka ei palauta mitään, jos kategoria on tyhjä. No, se oli suhteellisen helppo fiksata. Hieman vaivaa ja vähän koodausta homma vaati, mutta nyt on oikein tyylikäs systeemi Kirjavinkeissä linkkien suhteen: linkkejä pystyy kiinnittämään vaivattomasti tiettyyn kirjailijaan ja arvosteltuun teokseen. Kirjailijan linkit näkyvät sekä kirjailijakohtaisissa arkistoissa että kirjailijan kirjoittamien teosten arvosteluissa. Näppärää.

WordPress-pluginien kirjoittaminen on ollut kätevää ja helppoa, kunhan homman perusteet ja WordPressin toimintaidean tajusi. Systeemi suorastaan innostaa kirjoittamaan omia laajennoksia. Se on mukavaa. Yhden hyvän vinkin voin antaa aloitteleville pluginintekijöille: olkaapa hyvin, hyvin tarkkoja, ettei plugineissanne ole tyhjää whitespacea php-tagien ulkopuolella - se rikkoo helposti RSS-syötteet.

Olen siis tyytyväinen WordPress-käyttäjä, ja jatkossa jos uusia blogeja virittelen, teen ne ehdottomasti WordPressillä.

Kommentit ja TrackBackit

Tämän merkinnän TrackBack URL on:
http://www.melankolia.net/mt/mt-tb.cgi/6911

Jätä kommentti




Jätä tietosi säilyttävä keksi?