Kirjastontädeistä

Olet Mikko Saaren Elämä ja mielipiteet -blogissa. Tämä kirjoitus on julkaistu 3.11.2004, klo 07:20.

Edellinen kirjoitus: Spammia, perkele
Seuraava kirjoitus: Päivitys

Jos haluat lukea lisää kirjoituksiani samasta aiheesta, tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Kirjasto.

Katso myös:
- Nooan harrastukset
- Ymmärrämme kirjastoa, osa 2
- Yllätystöitä
- Kirjastohistorian upottava suo
- Kevätyllätys
- Katsaus tämänhetkiseen
- Kyseenalaista tietoturvaa
- Työnkuvaus
- Laura ja kirjastojen asiakkaat
- Töitä!

Isosisko kommentoi taannoista kirjoitustani kirjastoista. Jemory innostui taas tahollaan puolustamaan tätejä. Lainaukset tässä siis Jemorylta.

Ja joo, ei minulla mitään tätejä vastaan ole. Kun Saari närkästyneenä ilmoittaa, ettei hän ole mikään täti, vaan korkeasti koulutettu ammattilainen, hän samalla väittää, ettei tädin käsitteeseen mahdu ajatus korkeasta koulutuksesta, tädin asema ei voi olla merkittävä, eikä ammatillisesti arvostettu. - niin no, minun mielestäni kaikkien (naispuolisten) kirjaston työntekijöiden kutsuminen yhteisellä nimikkeellä kirjastotäti on vähättelevää. On kirjastotäti tietysti kivempi kuin vaikkapa sosiaalitantta, mutta jossain mielessä kyllä samaa sarjaa.

Riippuu tietysti siitä miten sitä käyttää. Lapsille kirjastotäti on toki mainio nimike, jossa täti-sanan positiiviset mielleyhtymät nousevat pintaan kivasti. Mikäpä siinä. Mutta jos kirjaston työntekijät ovat aikuiselle asiakkaalle vain kirjastotätejä, ollaan minun mielestäni vähän hukassa. (Eikä se Hännikäisenkaan kirjastotäti-heitto nyt niin paha ollut, vaan korostui kirjoituksen muuten nostattaman närkästyksen ohessa.)

Ja kun ensi kerralla katsot kirjastossa ympärillesi, niin eikös tiskin takana usein olekin keski-ikäinen nainen. Täti. Tällaisen mielikuvan vahvistaminen onkin paras tapa saada myös miehet kiinnostumaan alasta ja informaatiotutkimusta opiskeltuaan valitsemaan kirjastot yritysmaailman sijasta. Lisää sedittelyä kirjastoihin!

Kommentit ja TrackBackit

Tämän merkinnän TrackBack URL on:
http://www.melankolia.net/mt/mt-tb.cgi/2098

Kirjastotäti kirjoitti 10.11.2004, klo 16:42:

<a href="http://tati.sappho.net">Kirjastotäti</a> on varmaan niitä termejä, joiden sävy riippuu siitä, kuka termiä käyttää. Mikäli sen käyttäjänä on kirjastotäti itse, hän ikään kuin valtaa poljetun termin itselleen. Itseltäni kesti aika kauan ennen kuin pääsin tähän pisteeseen, mutta nyt nimi istuu aika mukavasti.