Linux työpöydille

Olet Mikko Saaren Elämä ja mielipiteet -blogissa. Tämä kirjoitus on julkaistu 26.02.2004, klo 08:31.

Edellinen kirjoitus: Attika
Seuraava kirjoitus: Creme Bonjour

Jos haluat lukea lisää kirjoituksiani samasta aiheesta, tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Tietokoneet.

Katso myös:
- Linux
- Linux
- Linux toimii!
- Projekti Linux
- Yhteensopivuus
- Työpiste
- Go-käyttöjärjestelmä
- Tower Defense ja Google SketchUp
- Muistia ja bisnestä
- Monitoimitulostin, ideoita kaivataan

Tänään Aamulehdessä Linux-nuoret kertoivat terveisiään opetusministerille. Linuxia pitäisi saada kouluihin ja virastoihin, näemmä. Mikäpä ettei, mutta kylläpä asiassa taitaa vielä jokunen mutka olla. Linuxin asemaa palvelinpuolella ei käy kiistäminen, mutta kotikoneeksi siitä ei ole peruskäyttäjälle.

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka ohjelmien asentaminen. Siihen puuhaan on onneksi keksitty jos jonkinlaista helpotusta, mutta ainakaan minä en ole vielä löytänyt mitään pätevää lähdettä Mandrake-ohjelmapaketeille. Ohjelmia joutuu silloin tällöin kääntämään, joka ei ole peruskäyttäjälle sopivaa puuhaa. Periaatteessa ei tarvitse kuin opetella yksinkertainen rimpsu tar, configure, make, make install, mutta jos ongelmia tulee, niitä on mahdoton ratkaista.

Linuxia näkisin mieluusti enemmän Tampereen yliopiston infopäätteiden kaltaisilla koneilla. Koneita käytetään webbiselailuun ja harvoin SSH-yhteyksiin. Niihin vaihtuikin Linux taannoin, enkä itse edes heti huomannut muutosta. Kirjastojen asiakaspäätteet tulevat myös mieleen. Nekin toimivat nykyään lähes poikkeuksetta webbiselaimen kautta. Windows on tarpeeton tällaiseen käyttöön, on hölmöä maksaa turhasta.

Työ- ja kotikoneiden valloittaminen ei tule onnistumaan helpolla. Linux on edelleen liian vaikea käyttää, vaikka ohjelmistotilanne onkin muuttunut paljon parempaan päin. Oman kokemukseni perusteella KDE:n ja Windowsin käyttömukavuudessa on kuitenkin eroa ja valitettavasti Windows on noista kahdesta se miellyttävämpi käyttää. Tottumuskysymys, varmaan, mutta Windows vaikuttaa hieman hiotummalta (päällisin puolin - sisuksista en sano mitään) ja toimii ripeämmin (testikoneena 433 MHz Celeron, jossa on sekä Win98 SE että joku uudehko KDE - KDE on niin tahmea, ettei sitä viitsi käyttää).

Kommentit ja TrackBackit

Tämän merkinnän TrackBack URL on:
http://www.melankolia.net/mt/mt-tb.cgi/2279

Laureline kirjoitti 26.02.2004, klo 16:34:

Vaasan kaupunginkirjastossa yleisöpäätteillä oli Linux. Hyvin toimi. Henkilökunnan työkoneista ei ainakaan puhuttu, joten tuskin niissä sentään oli.

msaari kirjoitti 27.02.2004, klo 07:40:

Näin olen kuullut, joo. Enkä usko, että tavallinen kirjastonkäyttäjä edes huomaa mitään erikoista.

Onhan tuosta Linuxiin siirtymisestä ollut kai puhettakin, ongelmana on kai kirjastojärjestelmien puute.

Ilari kirjoitti 28.02.2004, klo 16:36:

Eikös tuo juuri kouluihin olisi hyvä? Kun sen kerran laittaisi kuntoon, niin olisi helppo oppilaiden käyttää, nimenomaan verkkoselailuun. Eivätkä varmasti pääsisi tekemään tuhojaankaan niin helposti. :) Lisäksi voisi mahdollisesti hyödyntää vanhoja koneita ja yhtä tehoserveriä, tyyliin tuo Pinnin mainio linux-luokka.

Ongelmaksi varmaan koituisivat kuitenkin nuo kaiken maailan *köh* hyödylliset *köh* opetus-cdromit, jotka ei tosiaankaan ole muille kuin Windowsille suunnattuja.

Itselläni suurin ongelmahan tuossa työpöytäkäytössä tuntuu olevan, että kaikki vaikuttaa joteknin purkalla kasatulta, kun taas windows tuntuu tukevalta ja selkeältä (ohjelmat käyttävät samantyylistä käyttöliittymää, eivätkä omia kyhäelmiään). Se, kumpi on todellisesti vakaampi on tosiaan ihan toinen kysymys, mutta ihmiset (minäkin) haluan mieluummin käyttöjärjestelmän joka tuntuu vakaalta ja luotettavalta.

toblerone kirjoitti 3.03.2004, klo 19:57:

Vaahtosuiset nuoret nörttipoikasethan ovat aina levittämässä omaa "yleissivistystään" eteenpäin, jotta pääsisivät pätemään hiukan lisää.

Jätä kommentti




Jätä tietosi säilyttävä keksi?