Yhteensopivuus

Olet Mikko Saaren Elämä ja mielipiteet -blogissa. Tämä kirjoitus on julkaistu 15.01.2004, klo 13:03.

Edellinen kirjoitus: Kevään opinnot
Seuraava kirjoitus: Kandintutkinto häämöttää yhä horisontissa

Jos haluat lukea lisää kirjoituksiani samasta aiheesta, tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan Tietokoneet.

Katso myös:
- Linux
- Linux
- Linux toimii!
- Projekti Linux
- Linux työpöydille
- Työpiste
- Go-käyttöjärjestelmä
- Tower Defense ja Google SketchUp
- Muistia ja bisnestä
- Monitoimitulostin, ideoita kaivataan

Jos saisin yhden toivomuksen, tuskin tärväisin sitä maailmanrauhaan. Voisin vaikka toivoa yhteensopivuutta ohjelmistojen ja tietokonejärjestelmien välille. Ei ole nimittäin helppoa elämä, kun erilaisten ohjelmien ja koneiden on viestittävä keskenään.

Kirjoitin erään dokumentin. Kirjoitin sitä vuorotellen Linuxissa ja Win98:ssa. Mitään ongelmia ei ollut, sillä käytin molemmissa koneissa Open Officea. Vaan sittenpä lähetinkin työni muille katseltavaksi! Tallensin dokumentin Rich Text -muodossa - senhän pitäisi olla kaikkien luettavissa. Vastaanottaja A valitti, että osa ääkkösistä näkyi mm. tekijänoikeusmerkkeinä. Vastaanottaja B taas ilmoitti, että WordPadilla katsottuna osa tekstistä jää kokonaan pois.

Koska arvelin dokumentin vastaanottajan käyttävän Wordia, ajattelin pelata varman päälle ja käyttää dokumentin Wordin kautta. Poikkesin siis mikroluokassa askartelemassa... Word oli keksinyt sellaisen ilomielisen kikan, että sepä muutti lähes jokaisen ä- ja ö-kirjaimen kirjasimen Georgiasta Verdanaksi. Tämähän olisi ollut helppoa korjata kertapyyhkäisyllä, mutta kun tekstin seassa oli Symbol-kirjasimella tehtyjä nuolia...

Hohhoh. Lisäksi voisi mainita Open Officen ja Wordin aivan erilaiset tavat tehdä bulletteja - Wordin tekemät näyttävät ihan hyviltä Open Officessa, mutta toisin päin jälki on rumaa. Open Officella on myös mukava tapa hukata dokumentin tyylit, jos dokumentin tallentaa RTF:nä. Kummassakin tyylien ja ulkoasun määrittely on yleensäkin ottaen silkkaa tuskaa.

Kun huomioi, kuinka paljon Microsoftin strategia tuntuu perustuvan monopoliaseman ylläpitämiseen, on varmaan turha odottaa sieltä suunnalta mitään pyrkimystä ohjelmien välisen yhteensopivuuden lisäämiseen. Kaikki lepää siis Open Officen varassa. Mikä on vähän kurja juttu, koska se tarkoittaa toisaalta sitäkin, että jos Open Office haluaa olla mahdollisimman paljon Microsoft Office -yhteensopiva, sen täytyy jäljitellä myös niitä huonompia ideoita. Ahdistavaa.

Kommentit ja TrackBackit

Tämän merkinnän TrackBack URL on:
http://www.melankolia.net/mt/mt-tb.cgi/2315

Laura kirjoitti 15.01.2004, klo 14:04:

Terjo kirjoitti 15.01.2004, klo 23:34:

Tuossa tiedostonsiirrossa ohjelmasta toiseen on tosiaan joskus käsittämättömiä ja arvaamattomia ongelmia. Tekstien lisäksi myös esimerkiksi CAE-ohjelmien kanssa. Teknisten piirrosten siirto sopivilla tiedostomuodoilla yhdestä ohjelmasta toiseen toimii periaatteessa...eli siis jos jotain ei katoa, muutu toisenlaiseksi tai vaihda paikkaa. Vaihtoehdot ovat joko käydä kaikki yksityiskohdat varmuuden vuoksi uudestaan läpi, tehdä koko touhu alusta, tai ampua itsensä silkkaa turhautumistaan :(

Jätä kommentti




Jätä tietosi säilyttävä keksi?